Номадството е изключително вредно за политическите процеси

Проф. Христова и доц. Буруджиева смятат, че са необходими нови избори
5 юли 2022 15:30, Йоана Цонева
35

Днес се очаква да бъде готова управленската програма за потенциален кабинет на Асен Василев с хоризонт от половин година. До петък "Продължаваме промяната" ще продължи да търси необходимите 121 гласа в парламента за подкрепа.

От партията на Кирил Петков си стиснаха ръцете с БСП и "Демократична България", а независимите депутати от ИТН заявиха подкрепа, но с условие.

При едно ново правителство сега ще бъдат почти същите хора от предишното, просто ще се разместят позициите им в МС. Стилът, поведението, начинът на вземане на решения, доминирането на определени интереси ще ги виждаме и сега. Различен ще бъде министър-председателят. Това заяви политическият психолог проф. Антоанета Христова пред Bulgaria ON AIR.

Политологът доц. Татяна Буруджиева посочи, че първата разлика сега е, че евентуалното ново правителство ще има програма.

"Правителството се опитва да бъде структурирано, действията на Асен Василев са абсолютно последователни в рамките на поведението на Кирил Петков. Те търсят подкрепа на отделни народни представители, а не подкрепа за политики. Изморихме се да слушаме колко е важно депутати да напуснат партиите си и да отидат при тях", коментира тя.

Според доц. Буруджиева политическото номадство е изключително вредно за политическите процеси и не може да има нищо по-различно в следващото управление.

Проф. Христова изрази мнение, че "Продължаваме промяната" не спира да прави "антисистемна революционна политика в България".

"Преди 2 г. се стартира опит за псевдореволюция. Те отричат съществуването на партиите, опитват се чрез разбиването на партиите, авторитета им и смисъла на партийната подкрепа да унищожат разбирането за парламентарно представителство", смята политическият психолог.

По думите ѝ от "Продължаваме промяната" са демотивирали хората да участват на избори.

Според доц. Буруджиева големият проблем в момента няма да бъдат политиките, а самите личности.

"В предизборната кампания обикновено се очертават основните приоритети и по кое време в мандата ще бъдат изпълнени. Една програма винаги е позитивна, по-важното обаче при тези лица сега е кой ще прави нещата", отбеляза политологът в студиото на "България сутрин".

Хората не се интересуват от "червените линии" на партиите, а от своите проблеми - цените, кризите, войната, смята тя.  

Запитана какъв е изходът от политическата криза, проф. Христова заяви: "Няма изход. Отношенията един към друг са на ниво унищожаване. Популистките партии, каквато е "Продължаваме промяната", са пример за такива, които се превръщат в авторитарни и тоталитарни".  

Политологът изтъкна, че от "Продължаваме промяната" се опитват в момента да привлекат депутате не само от ИТН, но и от други политически партии.

Събеседниците са на мнение, че нови избори са необходими, а след тях вече ще се оформи правителство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Ангелина преди 1 година
До Ангелина- продължение от коментара ми под номер 18- Двете най- видно платени"анализаторки" и всичко ,което завършва на ...ки,да говорят за морални категории е меко казано цинично!
17
0
 
0
 
! Отговори
Ангелина преди 1 година
Двете най- видни от "номадството на политическите процеси" се "възмущават".Олицетворение на авторитарни и тоталитарни партии в НС в момента са - ГЕРБ ,ДПС ,Възраждане ,ИТН...в тях няма лично мнение ,а се спуска от ПЛЕНУМА НА ПАРТИЯТА и както каже "главният вожд" ,без да се слуша "различното мнение" ,на принципа:"Когато АЗ КАЖА ,значи е така" и от една песен на една от партиите ".....тук се слуша само моята воля"!От ПП и БСП има хора ,които по- конкретни политики имат различни позиции.
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези лели са се доказали като платени, на тях вяра нямам, работата за герб от много време. Герб имат много хора на хранилката.
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мой познати, които гласуваха за ИТН, въпреки че им казах, че ще е голяма грешка, когато падна правителството казаха: мафията свали правителството, а ние толкова им вярвахме. Та тека.
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Май и на проф. Христова са и дали някой лев, да защитава абсурдни твърдения. То номадството може и да не е много хубаво, ама хората гласуваха за ИТН с усещането за правосъдна реформа и антигерб, а накрая видяхме какво стана. Това са много измамени Българи.
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Свободно движение на депутати, стока, пари в парламента!
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А не е ли изключително вредно един съмнителен лидер да смята, че разполага с крепостни селяни? Що за глупости говорят тези жени
11
0
 
2
 
! Отговори
Ха,Ха, преди 1 година
Номадството е изключително вредно за партайгеносетата.
10
0
 
1
 
! Отговори
рибока преди 1 година
Както е тръгнало някои партии могат да останат и без парламентарни групи останат ли с под 10 депутата.
9
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е тука си имаме две 4000-чки. Каквото и да кажат, все е ясно, че финансово мотивирано от масква, пряко или косвено.
8
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези двете са поредните 4000-ци. Какво значи политическо номадство? Да имаш глава на раменете си, човешко достойство и да отказваш да козируваш на вожда не е политическо номадство, а принципност. В парламента трябва да има НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ, а не представители на местни вождове и (чужди) диктатори. Огромна част от избирателите на ИТН са отвратени от действията и бездействията на ДиванБей и неговия иконом Африкански и подкрепят правителството и депутатите, имали смелостта да се опълчат.
7
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да си купиш джангал е престъпление, а депутати е напълно законно, и това ми било държава.
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Свобода за парламентарните роби. Независимост за парламентарните роби.
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Крепостничеството е полезно за политическите процеси. Кой ще освободи робите в паралмента?
4
8
 
2
 
! Отговори
До 1 преди 1 година
Гербав тролей,вие сте загубени за времето одавна.
3
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така е,стига да не забравяме,че Борисов си купуваше цели партии.
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За политическите процеси - да, но за джоба хич не, много е полезно даже.
1
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Връщайте мандата , стига сте ни губили времето!