ГЕРБ: Отказали сме операция на Европол за разследване на пари за COVID

Ние, Полша и Унгария не сме разследвали за злоупотреби
6 юли 2022 21:21, Петя Славова
24
ГЕРБ: Отказали сме операция на Европол за разследване на пари за COVID
Снимка: БГНЕС

България, Полша и Унгария не участват в операцията на Европол "Сентинел", която разследва злоупотреби с фондове, предназначени за възстановяване след пандемията от Ковид-19, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

От там информират, че данните се съдържат в доклад на Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент, който ще бъде гласуван в пленарна зала в четвъртък, 7 юли.

Трите държави са най-големите бенефициенти на кохезионните фондове, но въпреки това не участват в операция "Сентинел". Българският евродепутат Андрей Новаков коментира, че не е ясно защо България не се е съгласила да участва в операцията по разследването на харченето на парите.

"В доклада, който ще гласуваме утре, се подчертават три държави - България, Полша и Унгария, които са отказали участие. Операцията стартира на 15 октомври 2021 година, малко след което до всички държави членки са разпратени покани да участват. Неколкократно на България е било пропомнямо, подканвана е да вземе участие. Това така и не се е случило.

Към момента съм изправен пред неприятната ситуация да се налага да обяснявам на колеги от какво се тревожи българското правителство и защо МВР не се е съгласило да участва в тази операция и Европол да разследва как са харчени парите за Ковид, които ЕС отпусна за България.

За съжаление това съвпадна и с нещо друго. Изпълнителният директор на Агенцията за одит на средствата от ЕС беше отстранен, като беше променен и устройствения правилник на агенцията и от мандат от пет години той ще се назначава и уволнява единствено от финансовия министър. Това прилича на свръхконцентрация на власт, при положение, че тази агенция е независима и не зависи от мандата на един или друг министър, а е с петгодишен мандат.

Тя трябва да контролира правителството как харчи парите от Европейския съюз. Това нещо ме тревожи на фона, че все още нито една стотинка от Плана за възстановяване,не е тигнала до българските общини. Ние - делегацията на Комисията по контрол на бюджета - имахме среща с представители на Сдружението на общините в България.

Те казаха, че не са били канени, не са участвали в процеса по изготвяне и одобрение на Плана за възстановяване и нямат готовност да подават проекти по него. Искам за пореден път да подчертая, че като човек, който участва в писането на правилата за европейско финансиране е изключително тежко да приеме, че моята собствена държава не може да се възползва от тях, още повече, когато се създават съмнения, че нещо се прикрива заради нежеланието ни да участваме в акции на Европол, които имат за цел да запазят интереса на европейския данъкоплатец и на неговото финансиране", коментира Новаков, цитиран от пресцентъра на ГЕРБ. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
9
 
! Отговори
Оди пеш преди 1 година
Ха ха караянчева излезе истински пророк - като не харесваш борисов оди пеш и гладен - при 3,60 литър гориво
17
2
 
11
 
! Отговори
Продьлжаваме пеша преди 1 година
Тея излязоха много по сериозни от - герб в усвояването
16
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами даотказали са, защото са Почтени. Как така почтените ще бъдат проверявани? Нали ако ги проверяват, може да ги хванат, и като в стария виц, да се развали хубавото семейство.
15
2
 
11
 
! Отговори
Продьлжаваме пеша преди 1 година
Сербезова и кацаров ще връщат ли парите сега
14
3
 
2
 
! Отговори
До 16 преди 1 година
А на *** ти и напълниха задния двор и дзypлaтa
13
2
 
8
 
! Отговори
svetlina преди 1 година
Ама и тия от ЕС си ги бива, дават пари после тръгват да си ги търсят ,ха, ха
12
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Баце дръпна много от Ковида.. поне 1 чекмедже напълни.
11
0
 
9
 
! Отговори
Продьлжаваме пеша преди 1 година
Ако сега - ес ни накара да вьрнем парите , задето няма прозрачност в изразходване на средстватата кво правим
10
11
 
11
 
! Отговори
Факт преди 1 година
За 12 години управление Бойко Борисов и шaйкaта му върнаха България с 60 години назад!!!
9
4
 
11
 
! Отговори
ФАКТ преди 1 година
За по малко от година жалкия фигурант и шaйкaта му гр индъри върнаха България с 25 години назад!!!
8
3
 
8
 
! Отговори
Продьлжаваме пеша преди 1 година
Ех тая промяна всички я видяха кой знае още какво ще льсне след изборите как беше песентаЧовека взе парите каза чакай малко хвана самолета- дръжте му петите
7
6
 
10
 
! Отговори
Аз промяната преди 1 година
ПОДМЯНАТА НАЛИ ЩЯХТЕ ДА СЕ БОРИТЕ С КОРУПЦИЯТА ЗАЩО ЗАБЛУЖДАВАТЕ И СЕ ЧУДЯ АЗ КАК ТАКА ВИ ВЯРВЯТ НА АНГЛО ЕЙ ТАКА РАЗСЛЕДВАНЕ ОТ 2020 ДО СЕГА ДА СЕ ВИДИ КОЙ КОЛКО Е ПРИБРАЛ ЗАЩОТО БЪЛГАРИЯ ЦЕНИТЕ ГОРИВАТА ИНФЛАЦИЯТА СТОКИТЕ УСЛУГИТЕ СА ОКОЛО 40 % УВЕЛИЧЕНИ А ДОХОДИТЕ НИКАК КЪДЕ ПОТ ВАТ ПАРИТЕ ГОСПОДА ОТ ПОДМЯНАТА
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ех и орбан
5
0
 
2
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 1 година
Ще ми се отвори работа мaaмy cтapa, требва да рециклирам сичку наред
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво значи отказали сме? Защо трябва да е доброволно? Да идват да ги разследват от Европол веднага!!??
3
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отказали са понеже по време на служебните на Радев и след това се източиха парите. ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПЕША и Сърбезкова точат здравната каса. Отказват. Много ясно. Милиарди са откраднали.
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не би някакви мафиоти да има забъркани?
1
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Иначе ще лъснат огромни кражби..