Любо Ганев: Еднократните договори няма как да гарантират добра цена на газа

Метанът може да поевтинее с до 70 стотинки за килограм, прогнозира той
6 юли 2022 18:51, Анисия Иванова
7
Любо Ганев: Еднократните договори няма как да гарантират добра цена на газа
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Парламентът временно премахна акциза върху метана (компресирания природен газ), намали ДДС от 20% на 9% и въведе компенсация от 25 стотинки за килограм. Тези мерки ще имат известен ефект върху крайните цени на горивото, но те може да се окажат недостатъчни, за да компенсират високите цени на газа в последните месеци. Това коментира Любомир Ганев, бизнесмен, управител на „Ремикс България“, в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Според Ганев цената на метана, който се използва за автомобилно гориво, би могла да падне с до 70 стотинки за килограм при равни други условия - ако няма промяна в доставните цени, които се определят от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Държавният регулатор още не е обявил цените за юли.

"Най-чувствително ще се усети намаляване на ДДС и 25-те стотинки отстъпка, тъй като акцизът е малък – само няколко стотинки. Това обаче няма да е достатъчно, тъй като цената на природния газ е много висока по света, заради увеличеното търсене и намалено предлагане. В България дългосрочният договор с "Газпром" на практика не работи. Ние прекратихме доставките и купуваме газ по еднократни договорки, които няма как да ни гарантират добра цена. Най-добра цена има при дългосрочен договор, но за съжаление няма такъв. Цената се доближава до тази на свободния пазар, която е 1800 евро за хиляда куб. м, докато миналата година тя бе 200-300 евро”, отбелязва Ганев.

Според него към момента най-атрактивното гориво като цена е пропан-бутана, но "той е производно на петрола и не е алтернативно гориво, докато природният газ не се произвежда от петрол“. По думите на госта рано или късно икономическата ситуация ще се нормализира и когато природният газ отново се продава на обичайните си цени, той пак ще бъде икономически изгоден като автомобилно гориво.

Към момента Комисията за енергийно и водно регулиране и "Булгаргаз" ЕАД не са обявили цена на газа за месец юли, въпреки че обичайната практика е тя да се известява на 1-во число от месеца. Ганев отбелязва, че е нормално КЕВР да не може да обяви цена, защото никой не знае каква е цената на договорения нов газ от двата обещани танкера, които трябваше да пристигнат в България. „Когато имахме договор беше ясно, но сега е много трудно да се изчисли“, казва той. Според него няма как втечненият газ да е по-евтин от газа от тръба с дългосрочен договор. „След като не можем да получаваме газ от турски поток, внасяме, откъдето намерим. Можем да използваме газа, договорен от Азербейджан, стига да можем да го получаваме“, добавя той.

Ганев споделя, че е присъствал на среща, организирана от комисар Мария Габриел по темата за водорода. По негови думи Европейският съюз е готов да инвестира сериозни суми в развитието на водорода, като алтернативно гориво.

„Ще има огромно финансиране от ЕС за водород. Планира се той да се използва като гориво за превозни средства, но трябва да се има предвид, че той може да се използва при налягане от 700 бара. За сравнение, природният газ е на 200 бара, което означава, че за водород ще са нужни по-скъпи бутилки. Трябва да се види по какви тръбопроводи ще тече водородът. Инвестициите са доста скъпи, но със сигурност има пари за водорода. Причината е, че това е политика, която Европа иска да наложи“, казва той.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
1
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 1 година
Само аматьорите карат на пpьдня ве дe6eлия
4
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя пък откога почна да разбира и от цени.
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Любо Ганев, Мария Габриел водят бг бизнеса напред, закривайте я тази система по-бързо
2
0
 
6
 
! Отговори
честито промяна преди 1 година
"Шефът на Булгаргаз - Не се знае дали ще има ли изобщо газ през зимата."
1
1
 
8
 
! Отговори
Сиреч преди 1 година
Кирчо пак ни е излъгал.Няма как да крие цената вечно,ще се чуе.