Политолози: Нови избори в момента е циничен хазарт

В НС има много крехък баланс за връщането на хартиените бюлетини
6 юли 2022 12:28, Анисия Иванова
47

В НС има много крехък баланс за връщането на хартиените бюлетини. А ако предложението бъде прието - очаква увеличаване на купения вот, каза политологът Георги Проданов в студиото на "България сутрин".

"Купуването на гласове се институционализира по времето на Борисов. Явно ГЕРБ разбира от тези работи. На местните избори през 2007 г. беше пикът на купуването на гласове. Около 15-20% от гласовете са купени, показват данни на анализатори. С гласуването с машини купеният вот не може да бъде в такива размери", коментира Проданов.

Според него едно от нещата, които дават възможност за манипулация, са хартиените бюлетини. Гласуването с машина плаши онези, които организират контролирания вот. Има сблъсък на доброто и лошото в политиката, добави политологът.

Още по темата

Колегата му Светлин Тачев коментира, че връщането към хартиените бюлетини би означавало отстъпление от демократизирането на избирателния процес.

"Преди избори се правят промени, които да объркат хората. Промени в Изборния кодекс в 12 без 5 е пагубно за вота. В България няма последователност, хората тъкмо свикнаха, видя се, че няма проблем да се гласува машинно. Това елиминира възможностите за контрол на вота", заяви Тачев пред Bulgaria ON AIR.

Според него търсенето на подкрепа на всяка цена не дава добър сигнал и надежди за стабилно управление.

"Дали метафорично "Продължаваме промяната" купува депутати - не е незаконно, не е морално. Това показва търсене на мнозинство на всяка цена. В такава ситуация разговори с отделни депутати е нормално, защото се търси мнозинство. Имат желание да продължат да управляват. Със сигурност има натиск или убеждаване, договорки, неморалното е това, че се стига до там да отцепват депутати. Чисто практически те търсят 121 депутати за съставяне на кабинет. Такъв може да бъде одобрен и с повече от половината присъстващи в залата. Въпросът е дали ще могат да управляват след това, да не стоят на мускули постоянно в зала, защото ако един двама да липсват - всичко приключва", каза Тачев.

От думите му стана ясно, че нови избори не са най-добрият вариант в условията на кризи.

"Ако част от проблемите не бъдат решени, това означава тежка зима. Представете си да я посрещнем в тежка политическа криза, липса на Народно събрание. Това ще доведе до още по-голямо отблъскване от политическата система. Невъзможността за решаване на кризите ще доведе до подкрепа за русофилски партии, които в периоди на криза се издигат, събират подкрепа", подчерта политологът.

Георги Проданов също е на мнение, че избори в този момент не са удачни.

"Ако допуснем избори в този момент, след изгонването на тези 70 човека от руското посолство, следващите избори ще бъдат в посока вълна от финансиране на "Възраждане" и други проруски партии, нарушения в изборния процес. Ще ни вкара в парламентарна и политическа криза. В момента нови избори - това е циничен хазарт", прогнозира Проданов.

Той е оптимист за удържането на мнозинството до решаваненто на проблемите в енергетиката, в сферата на здравеопазването на прага на нова Ковид вълна. Светлин Тачев прогнозира предсрочни избори, защото не вижда възможност за стабилно мнозинство, което да функционира нормално за период от 6-9 месеца.

"Вероятно ни чака нов фрагментиран парламент с невъзможност за формиране на мнозинство. Това може да ни вкара в нова спирала от избори, подобно нещо ще бъде деструктивно за икономиката и за политиката, удар по демокрация", каза Тачев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
7
 
7
 
! Отговори
до 001 преди 1 година
Комуниъм в България никога не е имало.Имаше социализъм и здравеопазването беше безплатно.Сега е капитализъм.Ако те заболи зъб,може да пукнеш' от болка ако не си платиш...
12
6
 
22
 
! Отговори
перко преди 1 година
Избори в момента е циничен хазарт, оставането на власт на всяка цена е порнография!
11
3
 
23
 
! Отговори
120 =120...... преди 1 година
БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ ЗАВИСИ ОТ ОЩЕ САМО 1 РОБ....!!!......... СРАМОТА, ПРОДАЖНИ РОБСКИ НОМАДИ ОТ ХАРВАРД....!!
10
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще гласувам за Възраждане.Останалите партии са купени от САЩ.Много сме и не се продаваме.
9
9
 
6
 
! Отговори
Не бе искат преди 1 година
Требва да върнат едни пари, дето се изплащаха през Капитан Андреево - нема далавера там, нема вноски по дълга на некои хора - демек кат матрисов на амбразурата ще се редят гербаджиите само да се върнат пак на власт - не ги народа , кинтите трябва да тръгнат пак
8
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как така няма да има, виждам тези политолози не са съгласни пак ГЕРБ да е първа сила, а Възраждане втори. Според мен пък новите некадърници е национална катастрофа да продължат с което вдигам на вашите дребни щети поднесени като "циничен хазарт.
7
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Купуването на депутати не било незаконно, само леко неморално!? То сигурно и купуването на политолози е просто леко укоримо! А пък купуването на мисирkи е даже похвално!
6
12
 
9
 
! Отговори
Деси тъпото го иска преди 1 година
Деси *** и шефа и го търсят - да му мислят тия дето гласуват за тях - нито бензина ще стане пак 1.50 нито цените ще паднат, просто ще върне човека едни пари дето дължи в момента
5
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е в продълнение на "информацията" за социологическото "изследване" на невероятния и невъзможен "напредък" на Про100и Пyтки (ПП). Поредната манипулация, за да ни откажат да гласуваме!
4
5
 
29
 
! Отговори
ПРОДАНЕЕЕЕЕЕЕ преди 1 година
За колко се продаде? ИМАМ ПРАВОТО да избирам как да гласувам. Сега то ми е отнето. И не - не съм неграмотен, ок !!!!
3
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До нови избори ни докараха същите убавци които 6 месеца решаваха проблемите на Украйна и Македония вместо на България,кой им е виновен че реват сега?
2
5
 
7
 
! Отговори
НЕМА ЛАБАВО преди 1 година
ДС е подготвила и резервни варианти. Радвайте се на бананите и тоалетната хартия.
1
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно ще нагласят кабинет!