Polititco: България алармира за мафиотско управление на границата на ЕС

Правителство вече е поставило граничния пункт под свой контрол
8 юли 2022 15:05, Петя Славова
47
Polititco: България алармира за мафиотско управление на границата на ЕС
Снимка: БГНЕС

Отиващото си правителство на България използва последните си дни, за да алармира за начина, по който мафиоти са завзели контрола над ключов граничен пункт в ЕС, подкопавайки безопасността на храните и предполагаемите общи стандарти на вътрешния пазар на блока.

В продължение на много години граничният контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево" на границата на България с Турция се славеше като входна точка за наркотици в Европейския съюз и като място, където вносителите биват изнудвани. Сега антикорупционните кръстоносци, оглавяващи краткотрайното реформаторско правителство, хвърлят светлина върху начина, по който една престъпна група - при предишните политически управления, е допускала огромни количества храни в ЕС без съответните проверки, пише "Politico".

Още по темата

Министър-председателят Кирил Петков, който встъпи в длъжност само преди седем месеца с антикорупционна платформа, подаде оставка миналата седмица, след като загуби вота на недоверие. Но неговите съюзници, които все още са на поста си до встъпването в длъжност на новото правителство, засилват силно публичната кампания, насочена срещу организирана престъпна група на границата.

Репресиите срещу прословутата корупция по българските граници, свързана с мафията, която дълго време беше причина България да не може да се присъедини към Шенгенското пространство, идват в момент, когато партията на Петков се подготвя за евентуални парламентарни избори през есента. Като се противопоставя както на Кремъл - миналата седмица София изгони 70 руски дипломати и шпиони, така и на организираната престъпност, Петков се опитва да очертае ясна разделителна линия между себе си и предишните администрации, които бяха опетнени от връзките си и с двете.

Справянето с мощните мафиотски интереси в България не е за хора със слаби сърца. Иван Христанов, заместник-министърът на земеделието, който ръководи работата в Капитан Андреево, сега трябва да живее под охрана, защото е бил заплашван, както и други служители и техни роднини.

Когато през януари Христанов за пръв път поискал досие за граничния пункт, още на следващия ден получил предупреждение от мафията.

"Имаше едно съобщение от мафиотите", казва той в интервю за POLITICO. "Беше като въпрос: "Ще имаме ли война с вас? Или ще имаме мир?

"Частната граница" на Европа

Разследването на българското правителство се фокусира върху организирана престъпна група, която е използвала позицията си на фактически монополист, контролиращ един от най-натоварените гранични пунктове в Европа, за да генерира незаконни приходи и да допуска в ЕС храни, които при нормални обстоятелства биха били отхвърлени или унищожени по регулаторни причини.

Асен Василев, министърът на финансите в оставка, публикува оценки, според които финансовите щети от корупцията на граничния пункт възлизат на 2 500 евро на час - или близо 22 млн. евро годишно. В интервю за Българската национална телевизия Василев заяви, че от десетилетие на Капитан Андреево на практика съществува "частна граница".

Според официални лица, престъпната група е имала монопол върху граничния пункт, като е вземала подкупи и е изнудвала фирми без намеса от страна на властите.

"Съществуват доказателства,че храни, които не са били подложени на подходящ контрол - и е много, много вероятно да са имали необичайни нива на пестициди, са влезли в Европейския съюз и са били поставени на европейската трапеза за консумация“, заяви заместник-министърът на земеделието Христанов.

"Ние се отнасяме изключително сериозно към този конкретен въпрос", добави Христанов. "Не само за европейските граждани, а и за нашите деца."

Българското правителство вече е поставило граничния пункт под свой контрол и е поискало помощ от чуждестранни правителства и организации.

"През последните 10 години всичко в "Капитан Андреево" функционираше в явен конфликт на интереси, който не беше от полза за здравето на българските граждани и гражданите на ЕС", заяви Христо Даскалов, изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Частната компания "е отговаряла както за товаро-разтоварната дейност на товара, така и в същото време е отговаряла за фитосанитарния и ветеринарния контрол", пише Даскалов в бележка в отговор на въпросите на Politico.

"По този начин операторите бяха заинтересовани да имат по-малко проблеми с товарите, за които отговаряха, и имаха всички стимули да укриват данни, тъй като бяха единствените, които контролираха собствената си работа."

Ситуацията в "Капитан Андреево" е била "публична тайна", заяви Константин Бачийски, депутат в българския парламент от партията на Петков "Продължаваме промяната". "В миналото всички са знаели, но до преди седем месеца никой не е искал това да се разбере ", каза той.

До този момент корупцията по границата е била "възможна", защото "политиката на високо равнище" е осигурявала "чадър", защитаващ престъпната дейност, каза депутатът и добави, че "за първи път от 30 години" през последните месеци България има "правителство, което иска да се бори" с корупцията.

Границата на България с Турция също предизвиква загриженост сред европейските служители.

През 2017 г. тогавашният член на Европейския парламент Кати Пири, политик от нидерландската Лейбъристка партия, се оплака във въпрос до Европейската комисия, че "хиляди граждани на ЕС отново са претърпели сериозни неудобства заради корупционни практики в България, като например хората са били принуждавани да плащат подкупи на границата".

Но в продължение на години всички тези опасения бяха до голяма степен пренебрегвани както в България, така и на ниво ЕС.

Полицейска охрана на завладяна държава

През пролетта правителството на Петков започна процес на поемане на контрола върху контролно-пропускателния пункт в опит да възстанови реда. Българските власти поканиха и чуждестранни митнически служители да посетят пункта, като в сряда пристигна делегация от Генерална дирекция "Здравеопазване и безопасност на храните" на Европейската комисия.

Когато правителството пое контрола, подозренията му за липса на строг контрол се потвърдиха.

"Лабораторните ни данни показват, че през последния месец и половина имаме по-висок процент проби, в които са открити пестициди, отколкото през миналата година", заяви Даскалов - началник на отдела за безопасност на храните.

И макар че правителството се сблъска с "огромен саботаж и съпротива" по време на поемането на контрола от частната компания, Даскалов заяви, че сега служителите са в процес на изграждане на нова държавна лаборатория на границата и набиране на още нови служители.

Важното за българските и европейските граждани е, че сега те могат да бъдат спокойни, че след години на злоупотреби българското правителство е възстановило реда на тази граница и е установило действащ санитарен контрол.

Основното предизвикателство пред реформаторското правителство на България е, че неговите служители трябва да работят в "завладяна държава", които се оплакват, че съдебната система в страната до голяма степен си затваря очите за делата на мафията на високо равнище. Поради тази причина служителите в правителството на Петков казват, че сега се страхуват от отмъщение както от страна на организираната престъпност, така и от страна на прокуратурата заради усилията си да привлекат общественото внимание към границата.

"Имам тонове доказателства тук", казва заместник-министър Христанов. Но от страна на прокурорите няма "нищо", "дори един въпрос", каза той.

"Ние сме много, много сигурни, че след като не бъдем вече на власт, ще преследват нас, а не групите, които създадоха цялата тази обстановка. Дали това ме притеснява? Да, абсолютно."

Прокуратурата на България и партията ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов, която доминираше в политиката на страната повече от десетилетие, бяха обект на масови протести срещу корупцията през 2020 г., в които протестиращите обвиниха съдебната система и правителството, че подкрепят интересите на мафията. Въпреки че Борисов падна от власт миналата година, всемогъщата позиция на главния прокурор е защитена от политическа намеса и той отказа да се огъне пред искането на правителството на Петков да подаде оставка.

Проблем и на Европа

В търсене на външна подкрепа за борба с могъщата мафиотска мрежа в страната си много българи искат да подчертаят, че мащабът на корупцията трябва да привлече общоевропейски отговор.

"Това не е само границата на България - това е границата на Европейския съюз, а защитата на границата е защита на интересите на европейците", казва депутатът Бачийски. Финансовите щети са "не само за бюджета на местната власт, но и за бюджета на Европейския съюз - така че Европейският съюз също има интерес да реши този проблем".

През последното десетилетие обаче бившият германски канцлер Ангела Меркел и администрациите на Европейската комисия, ръководени от дясноцентристката Европейска народна партия, заемаха последователно мека позиция по отношение на България и избягваха да критикуват своя съюзник Борисов.

Служител на ЕК заяви, че неотдавна Брюксел е изпратил "спешна проверка на място" в отговор на появилите се опасения, но че "за момента Комисията не разполага с доказателства, които да сочат, че здравето на населението, животните или растенията е било застрашено".

Мирослав Найденов, бивш министър на земеделието при управлението на ГЕРБ, обвини Христанов, че е излъгал за процеса, при който държавата е прехвърлила отговорността за проверките на храните. В българските медии Найденов е цитиран да твърди, че мониторингът на нивата на пестициди "никога" не е преминавал в частни ръце. ГЕРБ не отговори на молбата за коментар. Предвид множеството обвинения за мащабна корупция по нейна вина, партията публично заявява, че има подход на "нулева толерантност" към подкупите.

Някои анализатори отбелязват, че фокусът върху граничния пункт от страна на политици от реформаторите в отиващата си коалиция на Петков е част от маневрирането в очаквания сблъсък с ГЕРБ на изборите.

"Петков мобилизира подкрепа и е непоколебим в решението си", твърди Димитър Бечев, гостуващ учен в мозъчния тръст "Карнеги Европа", и добавя, че "хората на Капитан Андреево са добре познати мафиоти, които имат съдебна защита".

"Ако преследваш корупцията наистина", каза той, "клиентелата на ГЕРБ може да започне да дезертира".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
2
 
! Отговори
Обикновен българин преди 1 година
Българи, НЕ се заблуждавайте !!! Нищо няма да се промени !!!! Задкулисието е в действие !!! Мафията в България е действие !!! Мафията е навсякъде -в енергетиката, строителство, икономика, хотелиерството, бизнеса и още и навсякъде !!!! Кой са осъдили за далавери и корупция ???? Никой !!! *** мръсни !!! И НЕ НАРОДА ги избира !!! Всичко е задкулисно !!!
26
0
 
2
 
! Отговори
Обикновен българин преди 1 година
Най-големите *** в България стоят начело на държавата !!! Гей дружината -Станишев,а сега и Асен Василиев-гей са в управлението на нашата мила родина !!! Българи, Не гласувайте !!! Време е с камъни да ги изгоним !!! *** управляват България !!! Тези, които изгониха милиони българи още са в управлението на България !!! Нито един осъден няма до ден днешен !!! Време е да си отиват от България !!! Вън от България !!!!
25
11
 
9
 
! Отговори
рико преди 1 година
Добре тръгнахме преди шест месеца, но Слави излезе голямо ***
24
4
 
4
 
! Отговори
Нов преди 1 година
А нещо да кажете за осраинския сльнчоглед и пшеница които заливат Бьлгария а тоспода от пп чернобил не е в китаи а в осраина с какво ни тровите
23
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Подкрепям , всяко действие на това правителство! Като се има предвид всички кризи , които го споходиха още в началото на управлението им , ковид , война и заради нея висока инфлация и скок на цените !Да не говорим за ежедневните , нападки от стари муцуни , които не желаят да се разделят с властта , защото я имат като бащиния,а народа като завещан им !Лъжи , компромати и обиди от сутрин до вечер!Много ясно се видя от какви хора сме били управлявани , през последните години!Мафия!!!
22
5
 
6
 
! Отговори
бай Даньо преди 1 година
На българския казан в ада не му трябва дявол. Някой да знае друга държава така да се клепа пред света сама!? Има и нов момент клепаме държавата си от най високо ниво , директно от правителството!? Защо го правим , има проблем и ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ и не може да го реши вътрешно без фанфари и плонжове!? Ами не е държава това и Киро също им исторически "принос" за това ... Нима пристанището на Ротердам не е известно като порта за наркотиците на Европа !? Инак Холандия е която ни спира за Шенген !
21
5
 
7
 
! Отговори
До домат преди 1 година
Не знам колко е качествена турската храна, но от както контрола на Капитан Андреево не е на Таки, са върнати 10 пъти повече тирове с храни негодни за хранене или с отрови над нормите. Правете сметки какво сме яли и защо мреме от всякакви болести.
20
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България има много рядък шанс, че Петков е некорумпиран с желание да направи нужното. Мафията са наистина притеснени, следващ такъв шанс България може да няма. 3 милиона изчезнаха от държавата за 30 години.
19
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спомняме си, че преди години едно от българските глупотевински правителства предаде българските митници под контрола на наглобританските агенти на корона като ни обясни, че по този начин се слага край на мафиотско управление на границата и на мафиотите.
18
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
кирчо..ей там е вратата..
17
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тони Иванов Иванов от Варна е актуалната романтична авантюра на кандидат-премиера Асен Василев. Да, Тони Иванов от Варна е новото гадже на Асен Василев от Хасково. И това щеше да е ОК, ако Василев не беше кандидат-премиер на България. И ако Тони Иванов не нарушаваше законите на България. Защото вече е абсолютно ясно, че Тонката от Варна се ползва с разпънат чадър от най-високо ниво на държавата. Или, за да е още по-кратко и ясно Тони е новата любов на Асен и двамата вършат бели.Всъщност, според доверени и перфектно проверени източници на BIG5, Иванов и Василев въртят любов вече от няколк
16
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ох още един час с този ***.ил.
15
2
 
12
 
! Отговори
ПРОСТ-о Киро преди 1 година
........
14
6
 
18
 
! Отговори
Кирчо преди 1 година
Преди да си тръгне ще окака всичко.
13
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 14 турските храни са много по качествени от българските!!!!!
12
7
 
19
 
! Отговори
Браво преди 1 година
На Кире лъжецо - сега току виж ни вземали в Шенген. Кой да им обясни, че става дума за патологичен лъжец.
11
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хайде аут, даьоха на част от населението младите компенсации за деца и така си купиха избиратели, само че им вдигнаха храната горивата и си прибират даденото. Баллъците да гласуват за ПП
10
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хаха,само не разбрах колко ви платиха за тази стания
9
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я да видим кой помни "crown agency" на които си бяхме харизали всички граници? Явно една от задачите на про100то е била пак да сложи чуждестранна "агенция" да ни управлява границите!
8
3
 
12
 
! Отговори
домат преди 1 година
като си представиш, че в турция доматите са по 1лв. / същите в БГ по 3.50/ можеш до си представиш какво има вътре. да не избрявам още окол 40 стоки. не купувайте нищо турско.