Финансовата инспекция откри нарушения при строителството на "Хемус"

Договорът е сключен при завишени анализни цени
23
Финансовата инспекция откри нарушения при строителството на "Хемус"
Снимка: АПИ

Констатирани са сериозни нарушения при проверка на договор за изграждане на АМ „Хемус“, съобщиха от Министерството на финансите във връзка с проверка на Агенция за държавна финансова инспекция в Агенция „Пътна инфраструктура“

"Във връзка с тиражирани неверни твърдения за липса на констатации за нарушения при проверка на Агенция за държавна финансова инспекция (AДФИ) в Агенция „Пътна инфраструктура“ Министерството на финансите заявява, че при проверката са констатирани сериозни нарушения", заявиха в позиция, изпратена до медиите,  от пресцентъра на МФ.

Обект на проверката на АДФИ е договор между Агенция „Пътна инфраструктура“ и „Автомагистрали“ ЕАД с предмет: „Доизграждане на АМ „Хемус“ в участъци 7, 8 и 9 на обща стойност 1 350 000 000 лв. без ДДС.
Сред основните констатации в доклада от проверката, базирани на експертен анализ на договора, са, че той е сключен при завишени анализни цени в общ размер на 18 073 247, 48 лв., с което не са защитени финансовите интереси на организацията.  Налични са ясни констатации за категорично завишени цени на различни материали и дейности по строителството на тези участъци от АМ „Хемус“. Установеното завишение не в намерило отражение като вреда, тъй като към момента на извършване на инспекцията СМР - по договора не са извършвани, приемани и заплащани.

Констатираното е заобикаляне на ЗОП при превъзлагането на дейности от „Автомагистрали“ ЕАД по 15 бр. договори за проектиране на стойност 3 718 287 лв. То не е санкционирано, защото обект на проверката е АПИ, а не „Автомагистрали“ ЕАД, което е извършвало превъзлаганията. В хода на инспекцията от АПИ писмено са заявили, че не са запознати с договори за превъзлагане, които е сключвало „Автомагистрали“ ЕАД. Това, от своя страна, е наложило с указание от наблюдаващия прокурор да се извърши единствено насрещна проверка на дружеството за преглед на налична документация.

Заключенията в доклада на АДФИ се базират на детайлен експертен анализ с вещо лице, при който е констатирано наличие на неправилно ценообразуване и завишение на анализните цени. Неправилното ценообразуване се наблюдава в почти всички разгледани позиции и се изразява най-вече във: неправилно ценообразуване на машиносмените; завишени допълнителни разходи за труд и механизация; непосочване в анализните цени на машини с конкретни характеристики; непредставяне на използваните фирмени разходни норми, УСН, ТСН или други, което води до извода, че такива липсват или не са използвани;

Финансовата инспекция на АПИ е извършена със заповед от 13.07.2021 г за спазване на нормативните актове. АДФИ е направила проверка за законосъобразност относно спазване на нормативните актове, уреждащи бюджетната, финансово-стопанската и отчетната дейност, както и законодателството в областта на обществените поръчки при сключването и изпълнението на договор от 18.12.2019 г., между Агенция „Пътна инфраструктура“ и „Автомагистрали“ ЕАД, с предмет: „Доизграждане на АМ „Хемус“ в участъци 7, 8 и 9. Целта на проверката е да се установи има ли превъзлагане на дейности, на кои лица, спазени ли са нормативните разпоредби за това; има ли актувани и неизпълнени Строително-монтажни работи (СМР) и има ли завишени цени, неправилно ценообразуване, нарушения при изпълнението.

Извършена е проверка на 33 договора на стойност 2 306 736 171 лв. Резултатите са отразени в доклад от 16.02.2022 и заключение към него, чието кратко резюме е публикувано в началото на април 2022 г. Докладът е изпратен на МРРБ и на органите на прокуратурата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: Хемуспроверка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
2
 
! Отговори
Някой си преди 1 година
При милиард и 350 милиона открили 18 милиона нарушения..... Не, че искам да има и 1 милион разлика, но ако погледнете цените на които е трябвало да бъде изпълнена магистралата и тези на които някога ще се изпълни дори са назад... само за година цените скочиха в поне с 20-30 процента.....
21
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДрОгари миндиляри, при ББ се живееш около 100 пъти по добре, затваряйте си муцките.
20
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
1,33% е разликата!!!!!!! За какви кражби и далавери говорим?????
19
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей така строеше Бойко с Дпс - негодно, но за сметка на това много скъпо.
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
. . . по договора не са извършвани, приемани и заплащани. . . Български . . . . учете! Сега по съдържание. Защо няма заклани, обесени, осъдени, затворени? Затова и това правителство си отива! ОставКа, съд и затвор! Българския народ все още не се научи да избира алтернативи, защо?
17
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Излиза ,че са водили работниците на 5000 лв заплата а са им давали по 500 лв и разликата са си присвоявали.т.е. прецаквали са работниците.Тава е нещо като мода в България ,прави бизнес за сметка на работниците си.
16
10
 
10
 
! Отговори
Краси преди 1 година
Бандата на ГЕРБ начело с главатаря им-комуниста Винету ги пази милиционера Гешев!Крадат си на воля!Докато Гешев е Глпрокурор ще крадат безнаказано!
15
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А народът откри нарушения във вашата престъпна работа за тази една година, откакто *** взехте с измама властта и затова същият народ ви изрита миналата седмица.Долу диктатурата на ***!
14
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако ББ беше почнал са ги строи на цена 0лв пак щяха да кажат че има злоупотреби и че цените са завишени. Тези спасителите просто са решили да правят предизборната си кампания на тези магистрали и това край няма да има
13
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Идват избори и спасителите пак притоплят магистралите
12
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За 12 години стотици милиарди минаха през ръцете на Бойко Борисов каза един кандидат за депутат миналата година. С тези милиарди България можеше да е Швейцария на Балканите.
11
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво стана с футболния съдия и саковете с милионите пее ли или вече си трае и не смее да си покаже носа след като го пуснаха от ареста.
10
8
 
9
 
! Отговори
До 9 преди 1 година
Интересно е как пазиш равновесие с тоя "акъл"
9
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За 12 години Лойко открадна около 60 млрд. Никога няма да видите резултати. Ще ги връщат и правнуците ви.
8
8
 
4
 
! Отговори
дд преди 1 година
В тези държавни контролни институции пенсиониращата се стара гвардия включва едни бездетни и разведени стари жени с интереси към светена вода, валя балканска и сходни теми.
7
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма ли дали конфискувате саковете с 60 млн на Похотливеца?
6
4
 
15
 
! Отговори
перко преди 1 година
Да се смееш ли, да плачеш ли? АДФИ с един доклад , МФ с друг? Нема таава държава!!!!!
5
15
 
15
 
! Отговори
До Учуден преди 1 година
Ми вервай си на Борисов, той каквото е направил е видно за всеки - кражби, беднотия и корупция където и да погледнеш.
4
13
 
21
 
! Отговори
Некой верва ли? преди 1 година
Били "завишени" цените??? Отсега залагам, че тези ако почнат да строят, ще излее пет пъти по-скъпа! И че в близките 10 години, Северна България магистрала няма да види! Дреме им на Кирчо , Кокорчо и техният ментор...Радев , важното е милиарди да вървят!
3
1
 
16
 
! Отговори
toti преди 1 година
ФАЛИРАХА БАНКИ,ИЗТОЧИХА ФОНДОВЕ,ЗА ОЩП И МАГИСТРАЛИ СЕ ЗАТРИХА МИЛИАРДИ И НИКОЙ НИЩО НЕ НАМЕРИ,ВСЕ ЕДНО СЕ ИСПАРИХА ИЛИ СКРИХА,КАТО ОХЛЮВИ СЛЕД ИЗГРЕВ СЛЪНЦЕ!!!яВНО ВСИЧКО Е ПРАВЕНО НА ТЪМНО И ВСЕКИ Е СПАЛ И СЕГА БАЛНУВА??