Нинова за третия мандат: Премиерът трябва да е от първата политическа сила

С търпение, разум и аргументи БСП ще връща ИТН на масата за преговори
12 юли 2022 09:20, Нели Христова
92
Нинова за третия мандат: Премиерът трябва да е от първата политическа сила
Снимка: БГНЕС

Не бива мандатоносителят да излъчи премиера, решението трябва да се вземе от всички, които преговарят. Моето лично мнение е, че премиерът трябва да е от първата по големина политическа сила, дори когато тя не е мандатоносител.. Логично е в демократична държава.

Още по темата

Това виждане как да се действа при 3-ия мандат обяви лидерката на БСП Корнелия Нинова пред Би Ти Ви.

Очаква се в сряда или четвъртък президентът Руен Радев да връчи втория на ГЕРБ, като партията веднага ще го върне неизпълнен. А третия мандат са готови да вземат и БСП, и ДБ, и ИТН и да положат усилия за формиране наново на коалицията около правителство с определен хоризонт, за да няма избори в навечерието на тежката икономическа зима.

С търпение, разум и аргументи ще връщат социалистите ИТН на масата на преговорите. Както сме го правили през цялото време, добави Нинова и потвърди че проблемите между ПП и ИТН не почнали сега, а са отдавна - от избора на шеф на БНБ, после се задълбочил покрай споровете им за парите за строителните фирми. Винаги сме се опитвали да бъдем мост и донякъде сме успявали, смята Нинова. През целия период сме били в добри отношения и с едните, и с другите, помагали сме.

"Не се прави така - с този да, с онзи не!", категорична е обаче Нинова към условията на другите партньори. За лидерство никоя партия не може да се бърка на друга. Чест прави на Кирил Петков, че се оттегли като премиер, когато БСП настоя, похвали го лидерката на социалистите.

Програмата, която направихме, е добра. Слагаме я на масата и сядаме всички на преговори по нея. Беше грешка, че не направихме такава програма още в началото на управлението, категорична е тя

2 грешки направила коалицията - именно липсата на такава програма с разписани срокове и липсата на комуникация. Но човек се учи от опита, само да се смирят някои колеги, добави Корнелия Нинова.

Предлагахме преди месец таван на цените и същата опозиция каза, че е комунизъм. Вчера Борисов се направил на герой и казал "таван на цените", коментира критиките на ГЕРБ Нинова.

Не срещнахме подкрепа от коалиционните партньори, но рано или късно ще стигнем до таван на цените като в много страни в Европа - вероятно наесен. Аргументите на ДБ и ПП били, че след вдигане на тавана ще има висок скок на цените, който трудно ще се овладее, обясни тя защо не е направено преди оставката на правителството.

Вече започна процесът на намаляване с 16-17% на цената на хляба в малките магазини, обяви Нинова. Големите директно намалиха с 20%.

20 млрд.лева в бюджета през април за социални политики, сега с 2 млрд повече - отдавна не е правено такова нещо, отчете тя участието на БСП в управлението. Най-важният проблем са цените, доходите и инфлацията, икономиката върви добре. Има ръст в редица производства, обяви още Нинова.

Затова е важно да има правителство - да се компенсира инфлацията, да се случат мерките. Безплатни лекарства и учебници, увеличаване на вдовишките добавки - всичко се отлага във времето, няма ли правителство и парламент. Затова щели да направят всичко, ако третия мандат бъде връчен на БСП.

Половината от парите от  всички оперативни проблеми сме договорили да отидат в Северна България, добави вицепремиерът в оставка.

400 хил. българи не гласували заради машините, твърди соцлидерката. Ако МВР си свърши работата, няма да има съмнения за злоупотреби.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Положението е в г....а, щом трябва да избираме между провалили се личности.
73
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
значи бойко да стане премиер и с нинова пп и инт да управлява ще повърна избори веднага радев американците ли те натискат
72
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая сФиня да ли си бръсне п...та?
71
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая сФиня да ли си бръсне ***?
70
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Алоу ,другарко Нинова ,докога ще ближете га на ПП,не искате да пуснете кокала а?
69
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На изпроводяк си вземете и тиквата....Нали едни и същи са ви бащите.
68
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То бивало и да е от БСП мини партийката с 26 депутата?! Тези 26 депутата най-добре Нинова да ги качи на една каручка и директно да ги закара в с. Крушевица под крушата на сянка, че са слънчасали. Нинова е най- добрия проект на Костов. Той я внедри да унищожи БСП и както се вижда справя се.
67
0
 
14
 
! Отговори
Алфа РеПръц преди 1 година
Корнела иска някое Кире за гръмоовод! А хората не искат да чуят за БСП и ПП във власта.
66
0
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Колкото и пъти БСП влезе във властта, толкова кризи сме имали! Обаче, сега е катастрофа, не криза!
65
0
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Нинова, що не ходиш на май-на-та си?!Никой не ти иска мнението, за 5 пари работа не свърши, като министър! Имахте вот на недоверие и сте АУТ!!!
64
8
 
3
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Тия, които не гласуваха заради машините - или не знаят български, или са неграмотни.На банкомат могат, на машина - не могат. Как тогава ще избират управление, като не са наясно с нищо. Купени гласове, ето това искате.Да избира може този, който е наясно какво и защо избира.
63
1
 
7
 
! Отговори
Лена преди 1 година
Ще намекна на Киро насаме да предложи Миро за премиер
62
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПРЕМИЕРЪТ НЯМА ДА Е ОТ ПП. ВЪПРОСЪТ ПРИКЛЮЧИ. БСП ШЕ БЪДЕ ИЗЧЕГЪРТАНО.
61
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
...то е логично в демократична държава отдавна да те няма, ама..'Що не станеш премиер?!
60
1
 
14
 
! Отговори
искаме избори преди 1 година
и на тях,ти,биволице,НЯМА да си в Парламента!Кирчо и кокорчо СЪЩО!
59
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДС /БКП ЧРЕЗ ПРОКОПИЕВ ИСКАШЕ НА ГЪРБА НА ББ ДА УПРАВЛЯВА! МИСЛЕХА, ЧЕ ЧРЕЗ ЦВЕТЕЛИНА И МИНИСТРИТЕ ПОСОЧЕНИ ОТ ПРОКОПИЕВ ЩЕ МУ ДЪРПАТ КОНЦИТЕ! РАЗДЕЛИ СЕ С ЦВЕТЕЛИНА И ИЗГОНИ ПРОКОПИЕВИ КАДРИ!ЗАПОЧНАХА АТАКИ !ЗАПОЧНАХА КОМПРОМАТИ!СНИМКИ!НО..........ТОЙ Е РАБОТОХОЛИК И НАРОДА ВИЖДА!КОЙ ПЛЯМПА И КОЙ РАБОТИ! ВСЕКИ КОМПРОМЕНТИРАН Е ИЗГОНЕН! ДАЖЕ С ЦВЕТАНОВ СЕ РАЗДЕЛИ!
58
1
 
13
 
! Отговори
Ха ха преди 1 година
Пак ли Киро искаш ,*** како? Видяхме промяната на Промяната,стигат ни толкова промени!
57
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На БСП им се крадне още. Не им трябва премиер. Достатъчно им е да са на клона и да имат парче от баницата. А, негативите да ги отнася премиера.
56
2
 
18
 
! Отговори
Има ли изненадани? преди 1 година
Комунистите взеха властта и държавата пак е в криза. Вземаме заеми, нищо не се строи, не могат дори да усвоят парите от ЕС.. Всеки път е едно и също.
55
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, ЩЕ СЕ РАЗБЕРЕТЕ, НАЛИ И НА ИТН ПУТИН ИМ ПЛАЩА.