Годишната инфлация за юни скочи до 16,9%

По данни на НСИ цените на храните обаче леко са се понижили
15 юли 2022 12:22, Виктория Тошкова
37
Годишната инфлация за юни скочи до 16,9%

Годишната инфлация в България за юни 2022 г. спрямо същия месец на миналата година се е изстреляла до 16,9%. Това става ясно от данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес. Това показва ускорение от 1,3 пр.п. спрямо данните за май.

На месечна база повишението на цените през юни е в размер на 0,9%, което сочи леко забавяне спрямо ръста от 1,2% през предишния месец. Средногодишната инфлация за периода юли 2021 г. - юни 2022 г. спрямо периода юли 2020 - юни 2021 г. е 9,3%.

12-месечната средна стойност на Хармонизирания индекс на потребителските цени е 14,8%. За сравнение, през май стойността бе от 13,4%, което показва увеличение от 1,4 пр.п. Именно това е един от Маастрихтските критерии, който ще бъде взет предвид по пътя на България към влизането в еврозоната, посочва Investor.bg.

Според критерия средният темп на инфлация не трябва да надвишава с повече от 1,5 пр.п. средния темп на инфлация в трите държави членки с най-добри резултати в областта на ценовата стабилност.

В последния доклад на ЕЦБ за нивото на конвергенция на страните извън еврозоната се посочва, че огромният проблем за влизането на България в еврозоната остава инфлацията и донякъде дефицитът. Според ЕЦБ ценовите равнища ще останат високи в дългосрочен план.

В последните си прогнози за икономиката на България от тази седмица БНБ посочи, че очаква инфлацията до края на годината да достигне 14,7% спрямо очакваните през март 9,6%. Основна причина за това са очакваното понижаване на цените на енергийните суровини на международните пазари и значителното забавяне на темповете на нарастване на международните цени на храните.

Прогнозата на министерство на финансите пък е инфлацията в края на 2022 г. да достигне 11,6 на сто, като водещ "принос" за това ще имат храните, чието поскъпване ще се ускори до 23,9 на сто на годишна база през декември.

Според данните на НСИ през юни 2022 г. спрямо предходния месец цените на хранителните продукти и безалкохолните напитки са се понижили с 0,1%. Намаление има и при облеклата и обувките – с 0,2%.

Всички други категории обаче отчитат повишение. Най-високо е увеличението на цените при транспорта – с 4,2%, следвани от категорията „Ресторанти и хотели“ с 2,6% и „Жилищно обзавеждане, домакински уреди и принадлежности и обичайно поддържане на дома“ с 1,6%.

Въпреки общия спад на цените на храните през юни са поскъпнали основни продукти като ориз - с 2,7%, брашно - с 0,8% и хляб - с 4,2%. Най-много са поевтинели цените на пресните зеленчуци като домати, краставици и др.

Горивата също продължават да поскъпват. Цената на дизеловото гориво скача с 5,7%, на бензин А95Н – със 7,6%, бензин А100Н - с 6,4%, газ пропан-бутан – с 1,8%.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: юницениинфлациянси
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много се вдигнаха на първо място цените на горивата, а оттам на транспорта, но и на олиото, хляба и услугите. Другите цени не се вдигнаха много.
29
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
реалната е около 40 ще го усетим със застудяването на времето
28
2
 
1
 
! Отговори
Може още и още и още преди 1 година
докато нашенеца разбере, че ходенето по ресторанти е лукс!
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да има инфлация и я има в цял свят и ще се задълбочава.Това е планирано и е единственият начин за компенсиране на огромните загуби от пандемията и войнатаКогато това стане и инфлацията ще бъде овладяна.България не е самотен остров и не може да остане извън това
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Инфлуция ли има бре кво е туй животно. Щото яз от работа немам време да си дигнем главата. Копам садим пасем животните праим сирене кашкавал масло берем домати краставици доим кравите. Те сега седнах под орехо да одморим оти ме напече сланцето. Отворих смарта и четем новините. Големи новини нема що. Я да одим да чистим на кравите немам време да си губим времето. Ай сас здраве.
25
0
 
8
 
! Отговори
инфлацияобезценяване преди 1 година
Най-много е обезценен човешкия живот в България. Той е най-ценен.
24
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Винаги така става като управляват комунистите. "Комунисти (БСП), комсомолци(ДБ), пионери (ПП), сме в един и същи строй - заедно във труд и в бой".
23
0
 
5
 
! Отговори
Пп преди 1 година
Инфлацията е -200% айде по сериозноХляб от -1 на -2,50 , олио от -1,80 на-5лвДомати от -1 лв на-3лв колко е инфлацията не сме напьлно неграмотниПродьлжаваме промяната
22
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е що за сравнение!Миналата година през юни нямаше война и енергийна криза.Какво друго сме очаквали?Да няма инфлация?Я стига!
21
0
 
5
 
! Отговори
MONAD преди 1 година
До края на годината ще е къмто 30-ина%
20
4
 
1
 
! Отговори
аааа не преди 1 година
абе нема вирус , Бойко лъже . нали така другарю зелен чорап .
19
0
 
6
 
! Отговори
Овен преди 1 година
Епа нема да ядеме толкова много и без това имаме мазнинка.
18
1
 
6
 
! Отговори
умен и красиФ преди 1 година
спокойно , промяната продължава !
17
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама напишете колко е и средно за ЕС. Защото иначе лепим оправданието - навсякъде е така. Да ама в другите държави е не до 7% и 10%. Не е баш същото май.
16
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво значи ГОДИШНА инфлация ЗА ЮНИ? Хем годишна, хем само за юни?
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До БАНко, a ти на какво се надяваш, че на тяхно място ще дойде някой който обича твоята Расия ли? Ами няма да дойде! И четиримата които си изброил са отстранени по вътрешно - политически причини, по отношението към терористична Расиа, разминавания няма
14
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Долу жълтопаветната диктатура!
13
9
 
3
 
! Отговори
Про100Киро преди 1 година
Супер, продължаваме промяната. Важното е ГЕРБ да не са на власт, а че обедняхТе е само бонус. А дали е имало изобщо шкафче и къща в Барселона, това са ненужни подробности, с по голяма цел.
12
2
 
11
 
! Отговори
Просто Кирчо преди 1 година
Ще я спрем с два кораба мечти от моя кукловод.
11
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 10, и не си ме разбрал - инфлацията удря всички, но най-лошо го отнасят най-бедните! Средната класа все някак ще се справи, докато за бедните борбата е за оцеляване и е свързана с много лишения