Социолог: Недоверието между коалиционните партньори е много високо

БСП няма да състави кабинет, предизборните нагласи са много силни
Обновена: 18 юли 2022 19:51 | 18 юли 2022 19:44, Анисия Иванова
23

БСП получи от президента Румен Радев третия и последен мандат за съставяне на правителство в този парламент. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова заяви категорично, че няма да се водят преговори с ГЕРБ, ДПС и "Възраждане".

"Фактът, че стигаме до трети мандат за съставяне на правителство показва минималните шансове това да се случи. Винаги очакванията са при връчването на първия мандат. Не мисля, че БСП ще успее да състави правителство. Очакванията бяха, че президентът ще даде мандата на "Демократична България", тъй като БСП по-лесно могат да преглътнат и да подкрепят правителството на ДБ, отколкото ДБ да подкрепи кабинет на БСП", коментира социологът от изследователски център "Тренд" Евелина Славкова в предаването "Директно".

Тя посочи, че точката на кипене между коалиционните партньори е толкова висока, че това прави невъзможно воденето на преговори. Недоверието между тях е изключително високо, смята Славкова.

По думите ѝ политиците си дават сметка, че вероятността да се отиде на избори е голяма и няма да искат да разочароват своя електорат.

Още по темата

"Дават си сметка, че ако сега не се отиде на избори, много скоро пак ще се ходи. Предизборните нагласи са много по-силни от реалното искане за съставяне на кабинет", каза тя пред Bulgaria ON AIR.

Славкова не вижда вариант за стабилно управление между вече бившите коалиционни партньори. Предсрочни избори също не са магическо решение на проблемите, отбеляза тя.

"Какво следва след предсрочните избори, защото съставянето на коалиция няма да бъде толкова лесно... Точката на кипене е изключително висока. Казаха се много неприемливи неща в политически план, които ще окажат влияние в бъдещи разговори. Нито едното, нито другото е добре", заяви Славкова.

Според нея сега започва динамиката на целия предизборен процес и може би от "Има такъв народ" ще заложат на този елемент, отколкото на преговори за кабинет на всяка цена.

Социологът прогнозира, че при избори изненадите ще бъдат при подреждането на политическите формации в НС.

"Представете си ситуация, в която "Възраждане" е трета политическа формация и България трябва да потвърди своята евроатлантическа насоченост. По-приемливо ще стане съставянето на кабинет между ГЕРБ и "Продължаваме промяната". Следва много тежка зима. Има много неща, които могат да се използват за аргумент за събиране на несъбираеми партии", завърши Славкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
5
 
! Отговори
баджанаците преди 1 година
дадох ти жена си дай ми сега мандата
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Комично, на снимката са баджанаците на Деса широкото стъпало. Която колекционира световно известни личности в сноя лексикон.
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
18 САЩ ни се подиграха жестоко, с Киро просто и Асен фалита.
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С БСП над България се спусна комунистически мрак. Не че Киро просто не спомогна за това, както и Радев. Тях ги очаква присъдата на българите. Този път, ще ги измете за доста дълго, от властта.
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не забравяме, че американските указания, този път даже официално съобщени, са правителство да се направи. Коалиционните партньори се караха публично, но пак ще се прегърнат, за да изпълнят зададеното.
14
1
 
5
 
! Отговори
смях преди 1 година
е нали коалицията беше мноо стабилна :)
13
0
 
6
 
! Отговори
факт преди 1 година
ква коалиция кви партньори бе , не виждате ли че всеки дърпа баницата към себе си ? единственото което ги обединява е страхът че Борисов се връща .
12
2
 
4
 
! Отговори
НА СНИМКАТА преди 1 година
Левски между две ...кратуни...
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Направо Деса да става служебен премиер!
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А доверието между баджанаци е високо.
9
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българската олихархия ще приключи след руски ракетен обстрел.
8
4
 
14
 
! Отговори
Предупреждавах ви преди 1 година
Миналата година преди изборите Ноември предупреждавах приятелите ми какво ще стане ако спечелят хората на Байдън - ПП. Казвах че ще има Американско правителство както прави Джордж Sorоs. Ще се започне източване на богатствата ни злато, ще започне дупчене на шистов газ в Добруджа. Ще откраднат всичко Американците и ще си тръгнат. Те даже надминаха моите прогнози 35% инфлация, пуснаха Македония реално ни вкараха във война с Русия. Подготвят се да бъдем бойно поле и мишена заради базите.Катастрофа
7
2
 
2
 
! Отговори
истина преди 1 година
Тези двамата имат нещо общо.Направо са роднина.
6
1
 
4
 
! Отговори
БСП КОМУНДЕ преди 1 година
На гол тумбак, чифте пищови....сме ние
5
0
 
6
 
! Отговори
ОТ БАНКЯ преди 1 година
Лежа си в хамака.Мата Хари ми носи коктейл "БСП МЕЧТАНИЕ"..Гледам по БСТВ как Нинова сее обещания и надежди за ново правителство...Надежда тука всяка оставете....ДРУГАРЕ.
4
3
 
7
 
! Отговори
Антъни Кочев преди 1 година
Връщайте мандата кърлежи
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Толкоз дяконе за чистата и свята република.Олигархия се оказа,ама ти от де да знаеш.Всичко друго извън ислямската империя на падишаха ти си е виждало и чисто и свято..На теб ти е простено,но на нас ьето още ходим на "избпри"-не е.
2
2
 
9
 
! Отговори
БСП ВИЦЕТО преди 1 година
ПАК ША СА НАПИНЯМЕ ЗОРЛЕМ ДА СЪСТАВИМ ПРАВИТЕЛСТВО.....И ПАК ША СА ИЗДЪНИМ...КАКТО ВИНАГИ
1
9
 
2
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 година
Партиите от управлявалата досега коалиция нямат интерес от избори. Особено ИТН, които при нови избори сега може да получат под 4%. Избори веднага искат ГЕРБ, ДПС и Възраждане. Така че възможност за съставяне на правителство има.