Атанасова: Тройната коалиция лъже от деня, в който взе третия мандат

От ГЕРБ коментираха изтеклия запис от срещата на ДБ
Обновена: 22 юли 2022 18:13 | 22 юли 2022 17:41, Александър Попов
134
Атанасова: Тройната коалиция лъже от деня, в който взе третия мандат
Снимка: БГНЕС

Ако в понеделник мандатът не бъде върнат от Корнелия Нинова изпълнен, президентът Румен Радев трябва незабавно да насрочи избори, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова на брифинг на партията.

Поводът за пресконференцията е изтекъл видеозапис от парламента по време на среща на ДБ, от който става ясно, че преговорите за съставянето на кабинет се бавят умишлено, за да се насрочат избори за средата на октомври.

С това се ангажира лидерът на БСП Корнелия Нинова, което според Атанасова и ГЕРБ е грубо погазване на конституцията и правата на президента, който трябва да обяви датата за вота.

Атанасова заяви, че партиите в четворната коалиция, която след излизането на ИТН, е станала тройна лъжат българите още от деня, в който са взели третия мандат, че ще съставят правителство. „От записа научаваме, че те участват в разговорите само с информационна цел и ще поддържат словесна еквилибристика“, добави Атанасова.

„Според Нинова и Иванов изборите трябва да са на 16 октомври. Това е категорично противоконституционно изказване. Затова призоваваме президентът, че ако до понеделник мандатът не е върнат до 17.00 часа с министър-председател, президентът по най-бързия начин да издава указ за предсрочни парламентарни избори. В противен случай тази еквилибристика ще продължава. Това бавене заради някакви неясни причини, има ясна конституционна процедура. Конституцията беше многократно газена от тези хора, надявам се, че президентът и неговият екип, юридически съветници ще имат съвсем ясно и категорично решение по този казус“, подчерта Атанасова.

Заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев заяви, че се намираме не просто в политическа криза, а се намираме в политическо безвремие, във вакуум. „Кирил Петков хем е министър-председател, хем вече не е съвсем. Нинова се опитва де вербува някого за премиер, но не е ясно дали намеренията ѝ са искрени. Прилича на ситуацията, в който един работник не прави нищо, докато шефът му отсъства и когато идва започва трескаво да работи. Този запис разкрива какво се крие зад паравана с малки щамповани котенца“, каза той.

Според него най-тъжното е не това, което го има в записа, а това което отсъства в него.

„Нямаше нито един загрижен коментар за идеологически различия между партиите. Не чух спор за външна политика, а те имат несъвместими различия. Не чух нищо за борба с корупцията, която е топ приоритет на тази коалиция. Чух за бухалки. Мен щеше да ме вълнува как щеше да се изпълни бюджетът. Щеше да ме интересува дали ще имаме газ за есента, откъде да бъде намерен и на каква цена. Как ще бъде укротена инфлацията, която бърка в джоба на всеки българин. Такова нещо не чух в записа. Чух за министерства, за пари, за бухалка. Това е тъжно“, заяви Дончев и добави:

„Раздали са ви безплатни билети за театър. Само че в залата е задушно и актьорите са некадърни. В същото време, докато вие сте на театър, ви грабят домовете. Това се случва в момента. 7 или 8 месец чувам, че ни управлява анти-ГЕРБ коалиция. Това не е коалиция с фундамент анти-ГЕРБ. Това е коалиция против българите“, подчерта той.

В записа от срещата на Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства свързани с Джемкорп, която се проведе днес в зала Запад на НС и в която участват депутати от „Демократична България“, стана ясно, че Христо Иванов и Атанас Атанасов разкриват какви са целите на Закона за КПКОНПИ. Христо Иванов открито говори за парламентарно крило в „Продължаваме промяната“ на Лена Бориславова. Той признава, че другото крило в ПП, не това на Лена Бориславова, са на мнение, че Законът за КПКОНПИ трябва да бъде ревизиран сериозно. Според него Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ е съобщил, че ще гласуват след избирането на правителството, „защото искат да са сигурни, че ако, вие си направите бухалка, ние ще сме в коалиция, която ще управлява тази бухалка“.

Според Христо Иванов, другата седмица преговорите може да стигнат до "късо съединение" и вероятно се отива към избори на 16 октомври. ДБ ще продължават да говорят публично опорните си точки - че това е технически мандат, че те само слушат и ще имат позиция, когато стане ясно кой ще е предложен за премиер./БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
0
 
1
 
! Отговори
Ерджан преди 1 година
Толкова нагла и арогантна е тази,че ми се повръща когато й видя гадната,вече застаряваща мутра.Кажи нещо нормално за управляващите бе краво дуловска.
116
0
 
1
 
! Отговори
Боце преди 1 година
Откак стана служебен министър преди година и половина, Кики Литмуса не е пропуснал и ден, без да избръщолеви някоя чутовна лъжа. Голяма уста, голямо нещо!
115
0
 
2
 
! Отговори
хахаха преди 1 година
кАКВО СТАНА С МАКЕДОНСКИЯ КОСМОНАВТ? Славуцата да не се ослушва
114
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГОСПОЖО НЯМА ЛИ КОЙ ДА ВИ КАЖЕ КОЛКО СТЕ СМЕШНА И ЖАЛКА КАТО НЕПРЕКЪСНАТО СТЕ НА ТРИБУНАТА НА НС ГОВОРИТЕ И НИЩО НЕ КАЗВАТЕ И ОСТАНАЛИТЕ ОТ ГЕРБ ИЗЛИЗАТ ЗА ДА ГИ ВИДИМ ПО ТВ ГОВОРЯТ ГЛУПОСТИ НИЩО НЕ КАЗВАТ ГУБЯТ ВРЕМЕТО НА ТЕЗИ КОИТО ИСКАТ ДА РАБОТЯТ - ДАНО ТЕЗИ КОИТО ВИ ГЛЕДАТ ДА СЕ ОТКАЖАТ ДА ГЛАСУВАТ ЗА ВАС
113
4
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Вчера беше един добър ден за България, спасението от недорасляците е близо
112
7
 
7
 
! Отговори
Вьзмутен преди 1 година
Да връщат мандата стига са разигравали всички бьлгариРадев да спази конституцията и да сьставя служебен кабинет до изборите
111
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според преродената от Цола Драгойчева Атанасова, тройната коалиция лъжела. При Бойко изобщо не беше по-добре. Неговото правителство емитира облигационни заеми за 16 милиарда евра, а ги гласуваха депутатите му от Герб. Той сега си ги раздава депутатите на други партии, за да съставят правителство, което да ги изплаща тези заеми. Няма хора, които ще се съгласят на подобно нещо. Дори и управител на БНБ не можаха да изберат. Все пак, правителството е по-важно, а БНБ може да си се управлява и сама.
110
6
 
14
 
! Отговори
ШАРАН ДО ШАРАНА... преди 1 година
КИРО до ЛЕНА... 100 ПЪТИ ГИ ХВАЩАТ В КРАЧКА................ ГНОМ ДО БОЙКИКЕВ - 100 ПЪТИ ГИ ХВАЩАТ НА КАЛЪП С БСП/ДС/БКП..................ДНЕС ВЕЧЕ И ТВ ШОУ............... ШАРАН ДО ШАРАНА..... ЗАГРОБИХА БЪЛГАРИЯ..... ..
109
9
 
18
 
! Отговори
Казуар преди 1 година
Деске, кога ще спреш да дразниш слуха на хората.
108
9
 
15
 
! Отговори
Ефекта Радев -40% преди 1 година
По делата им ще ги познаете.Не по това какво ви обещават-50 моста над Дунав на година 100 болници или че сме лидери на Европата вече и ще ги водим в атака срещу руснака....И тая ваша мантра който е срещу ПП е за Бойко нема да мине вече...Ми то при Бойко беше 40% по-добре от сега...
107
7
 
7
 
! Отговори
Кукуруза преди 1 година
До Жалка мисирка!Ваще Ентелегенти 10 милярда им липсват ама нале е Ентелегентно с офшорки и на *** не му е проблем оти нема спални ,секс и кеш във филмеца...
106
6
 
12
 
! Отговори
Шарлатан до шарлатан преди 1 година
По 40 моста над Дунав щеха да правят,а една дупка не са закърпили за една година.Готовите пари за Хемус прахосаха ...Оня ден пак Кирчо обяснява как щел да пести по 50 милиона на година и че това били 20 детски градини -ако мине...
105
3
 
1
 
! Отговори
и преди 1 година
само да не забравиш че и ти ходиш до тоалетна и че някой ще трябва да те погребе когато си отидеш
104
14
 
10
 
! Отговори
Жалка мисирка! преди 1 година
Когато вашият комора шия се търкаля пиян и гол в Държавната резиденция с Мата Хари с пистолет над чекмеджето и евро и злато в него, нямаше проблеми!? 63 милиона в чували не са проблеми!?Барселонагейт не е проблем!? Жалки, жалки държанки на Мафията!
103
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ха- ха - ми, просто Бойко е велик, всички виждаме какви надути пуяци и *** са претендентите за "управляваща коалиция"! ***, алчни, некадърници!
102
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Писна ми от некадърници ще взема да се кандидатирам и аз. Програмата ми е следната:1. Депутатите минават на 1000лв месечна заплата, но ако имат спестявания повече от 5000лв без заплата докато станат 5000лв.2. Електронно управление3. Спиране на износа на ток ако за България няма на нормална цена4. По добра бизнес средамалка но постижима програма
101
13
 
10
 
! Отговори
Ама че наглост преди 1 година
Що за хора има? При Бойко било по- добре , абе вие не гледате ли новини , на кой свят живеете , що за заблудено и неграмотно племе , да сте чули че света се обърна с главата на доло ,заради тъпана война на Путин!? А по тази ваша логика , при Бай Тошо си бяхме най- добре и всичко струваше стотинки! Заради такива образи сме на това положение , защото са овце без мисъл и разбиране !
100
4
 
14
 
! Отговори
Дълбочко преди 1 година
Бочко няма да се върне на бял джип във властта.
99
3
 
7
 
! Отговори
Дълбочко преди 1 година
Бочко няма да се върне на бял джип във властта.
98
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей,много сте загубени вие кои плюете по ГЕРБ.Колкото и са са лъгали и крали,при тях беше много по добре.Тези лъжат и крадът много повече.Нищо нестава от тях.Ще ти разорят.Този Рашков само лъже една година вече,пък едно доказателство не изкара.Той е един от най големите мошенници.Имоти за милиони има,нали щеше да ги доказва пред цяля Б-я за един месец.Минаха вече доста.