Експерти: Политиците говорят едно пред камери, друго помежду си

За ПП най-добре е да има бързи избори
Обновена: 26 юли 2022 07:28 | 25 юли 2022 22:50, Нели Христова
20
Експерти: Политиците говорят едно пред камери, друго помежду си
Снимка: БГНЕС

Политическа вихрушка, агония без край и на прага на нови избори. Има ли смисъл БСП да държи мандата до петък?

"Не разбирам какви са тези 2 варианта, които те обсъждат и които ще представят в петък. Още повече, че утре е заседанието на Националния съвет, на което те ще вземат окончателното решение и би трябвало утре вечер да ни стане ясно", заяви журналистът Валерия Велева в студиото на "Денят ON AIR".

Тя коментира, че на заседание миналия уикенд в Банско е имало много сериозен дебат за това дали да се правят каквито и да е стъпки за осъществяване на мандат, или да се ходи на избори и е взето решение, че трябва да се проведат такива, тъй като "Продължаваме промяната" са изчислили, че в момента социолозите им дават възходящ тренд.

"Живот на кабинет, излъчен от това НС, надали би бил по-дълъг от края на годината, началото на следващата. В момента бързи избори устройват максимално "Продължаваме промяната" и ИТН, защото такъв тип популистки партии обикновено губят електорална подкрепа с времето, а не след конкретни решения. Колкото по-дълго стоят те в парламента и съответно в управляващото мнозинство, толкова по-малко гласове ще изкарат на следващите парламентарни избори", твърди политологът доц. Стойчо Стойчев пред Bulgaria ON AIR.

Според Велева, Корнелия Нинова като политик, който уважава всички парламентарни норми, иска да извърви докрай третия мандат и е положила огромни усилия по време на тези преговори да накара "Продължаваме промяната" и ИТН да седнат на една мас. Те са довели до резултат, който обаче не е достатъчен за съставяне на правителство.

"За да бъде успешен този мандат, трябваше да има едно вразумяване на политическите сили. Този запис на заседанието на парламентарната група на ДБ показа, че политиците говорят едно пред камерите, а друго помежду си", каза още журналистът.

Доц. Стойчев смята, че президентът е най-ключовата и активна роля в тази фаза на третия мандат. Той се въвлича в сформирането на ново мнозинство и в избора на нов кабинет. Чрез неговото активно посредничество между партиите се затвърждава и ролята му на обединител на нацията. Той способства в най-голяма степен за раждането на такъв кабинет и на такова мнозинство.

"Президентът в момента показва, че не иска да има такъв кабинет и мнозинство. Той още на летището на връщане от Черна гора каза, че работи за предсрочни избори през октомври. Президентът сам е заявил, че този парламент вече е неспособен да сформира адекватно управление със стабилно мнозинство в него", твърди политологът.

Според него, ако президентът е искал да има кабинет в това НС, е щял да даде мандата на ИТН, но тогава "Продължаваме промяната" щели да бъдат поставени в ситуация, в която вече те да развалят преговорите и да бъдат главния виновник за това да няма мандат.

"Изчерпан е парламентът да генерира адекватни политически решения, защото в него формирането на трайно работещо мнозинство е невъзможно. Дори да има кабинет, той ще бъде сблъскан с невъзможността да приема законопроекти, ще трябва да прави компромиси. По-честният вариант е наистина да се иде на избори през есента", каза доц. Стойчев.

Велева е на мнение, ч от "Продължаваме промяната" от първия ден са направили всичко възможно този мандат да не се състои, поставяйки законодателни условия пред Нинова и БСП с невъзможен тайминг. Тя смята, че няма как в третия мандат, който е изключително ограничен времево, да се приеме сложен закон, който не е минал на обществено обсъждане, като този за шеф на КПКОНПИ.

"Бойко Рашков се използва само с предизборна цел. Той е министър на вътрешните работи. За да стане нещо друго, трябва първо да го освободят като такъв. Затова го използват като бостанско плашило да плашат гаргите с него, да се вдига шум. Ако това правителство имаше реално намерение да се бори с корупцията, досега да имаше приет такъв закон. Шефът на КПКОНПИ може да бъде ефективен единствено и само в изключително силен синхрон и взаимодействие с главния прокурор и с министъра на вътрешните работи. Какъв синхрон може да има между Бойко Рашков и Иван Гешев?", коментира политологът.

Велева съветва бъдещото служебното правителство да се опита да гради мостове, да тушира и да свали напрежението в политическата класа, защото тези сигнали, които излъчват политиците, не способстват за нормални избори. Според нея, ако служебният кабинет свали напрежението, би било успех, а не да вади кирливите ризи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ОЩЕ СОЛОМОН Е КАЗАЛ, ЧЕ ДЪРЖАВАТА СЕ СЪЗДАВА ЗА ДА ПАЗИ ИМОТИТЕ И ИМАНЕТО НА БОГАТИТЕ. НС Е ОЛИЦИТВОРЕНИЕТО НА ДЪРЖАВАТА. КАКВО ОЧАКВАМЕ ТОГАВА? ТЕ СА ТАМ ЗА СВОИ ЛИЧЕН ИНТЕРЕС И ДА СЪЗДАДАТ ЗАКОН ПАЗЕЩО ТЕХНИТЕ ПАРИ И ИМОТИ И ОСТАВЯЩИ ВРАТИЧКИ ЗА ДА МОГАТ ОЩЕ ДА ЗАБОГАТЕЯТ
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДЕПУТАТИТЕ ОТ ВСИЧКИ ПАРТИИ ПОКАЗАХА, ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ, ЧЕ СА В НС ЕДИНСТВЕНО И САМО ЗА ЛИЧНА ОБЛАГА. НИКОЙ ОТ ТЯХ НЕ РАБОТИ ЗА НАРОДА И С ВСИЧКИТЕ СИ ДЕЙСТВИЯ НАРУШАВАТ КЛЕТВАТА СИ И КОНСТИТУЦИЯТА НА СТРАНАТА. ГЛАВЕН ВИНОВНИК ДНЕС Е РУМЕН РАДЕВ ЗАТОВА, ЧЕ ЗАСТАНА ЗАД КИРИЛ ПЕТКОВ И НА ПРАКТИКА И ТОЙ НАРУШИ КОНСТИТУЦИЯТА И РЕШЕНИЕТО НА КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД. ББ И ГЕРБ, ЧЕ СА МАФИЯ Е ЯСНО, НО СЪЗДАТЕЛИТЕ НА ТАЗИ МАФИЯ СА БСП И СДС. ДНЕС МАНДАТЪТ Е В РЪЦЕТЕ НА БСП. КАКВА ИРОНИЯ?
11
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
You dont say....
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ВСИЧКИТЕ ПАРТИИ ВЪН ОТ НАШИЯ ЖИВОТ !!! ЩОТО ДО СЕГА С ТЯХ ЕДНО ГОЛЯМО - КАКВО ???
9
6
 
4
 
! Отговори
ББ преди 1 година
До Анонименмалкото болни сте в ***,да приемеш убийствата на жени и деца...е болест,да ти пишат постовете и да ти плющят минуси и плюсове в сайтовете на пеевски и домузите от руското посолство е...болест,свърши се...кое не разбирате...ще гласуват децата на ограбените,не можете ги купите с 50 лв.,искат да живеят като Свободни хора......имате проблем...с Бог...дпс-гроб-***...с дарения от грабежи и човешки животи...грях са бочко...Избори!!!и Братя...с умовете и сърцата си,несмематрял
8
2
 
3
 
! Отговори
ББ преди 1 година
До Анонименкопейкин дори не се е качвал на тротоара,и няма се качи,*** гела...да си мрънка колкото ще...и слепите видяха...пеевски отиде лично да плати и поздрави агитката на *** докарана от гетата с тъпаните и манетата...кого лъжете бре???само 1400 г. оцелява Народа ми..и сме надживели предците ви с ятаганите...*** на ДПС-Гроб и путин!!!
7
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв евроатлантик е обикновената банкянска тиква. ДС арин беше и такъв си е и сегс.
6
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само Въраждане! Да живее България!
5
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В цял свят демокрацията като власт произтичаща от хората за хората се замени с бюрокрация:власт за властимащите над хората. Хората забравиха защо бяха срещу фашизма и комунизма, а именно, защото власт над себеподобните е недопустима. Цели палчища бюрократи в цял свят паразитират върху данъкоплатците и ако въпросните данъкоплатци все още не са се осъзнали като сила поради синхронизираното ОПРОСТ АЧВАНЕ от медиите, все повече хора се събуждат за реалността.
4
4
 
14
 
! Отговори
Ангелина преди 1 година
"Политиците" госпожо Велева или там ,както Ви наричаше Вашият "благодетел" са също "хора" ,като Вас "експертите " и всички останали.Така ,че малцина са честните ,а лъжците са в изобилие във всички "професии "..Точно Вие да коментирате лицемерието е ВИСША ФОРМА НА ЛИЦЕМЕРИЕ,КОЕТО Е ПО- УНИЗИТЕЛНО ,ОТКОЛКОТО ДА ПРАКТИКУВАТЕ "ДРЕВНА ПРОФЕСИЯ".Тези на "магистралата" имат повече съвест от изявяващите се "анализатори" - платени партийни клакьори по телевизиите,защото те не се крият зад фалш.
3
4
 
13
 
! Отговори
Ирония преди 1 година
Благодаря, че ни казахте! Ние не знаехме.
2
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
неслучайно за да се възползвате от 25 ст намаление по бензиностанциите ви искат талоните - за да знаят към кого да се обърнат като връщате парите. това е дефакто договор който подписвате, за който се премълча. ако не вярвате че ще ги връщате, зъболекарите ги принудиха да връщат ковид помощите докато не протестираха, което почти не бе отразено от медиите, нито факта че киро умното наруши договора като им спря помощите 2 месеца по-рано, за да храни покраинците
1
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПП из ду аа тараторо. Ако знаете колко народ ги псува и то тези дето ходеха на протестите. Киро и Кокорчо изплискаха коритото. Ако хванат 3 % щее цяло чудо. Но пък много народ ще гласуват за Възраждане феновете им се множат като гъби след дъжд. Аз не съм гласувал от първите избори когато гласувах за безпартиините но те се оказаха партиици. Теглих им майната и край с гласуването. Но сега ще гласувам за Възраждане дано съм кадемлия.