Президентството е готово със служебен кабинет, ще гаси пожари

Той ще трябва да разрешава кризи
26 юли 2022 08:56, Елка Василева
131
Президентството е готово със служебен кабинет, ще гаси пожари
Снимка: архив, БГНЕС

Конституционната процедура се затваря в някакъв разумен срок и той е очертан от решение номер 20 от 1992 г., когато при подобна ситуация Конституционният съд е постановил това тълкувателно решение. Коалиционно правителство от някоя от малките парламентарни групи трудно се създава и затова Конституцията не е предвидила конкретни срокове. Това каза проф. Пламен Киров пред БНТ.

Още по темата
Той поясни, че президентът трябва да изпълни изискването на Конституцията да разпусне парламента, да насрочи предсрочни парламентарни избори и да назначи служебно правителство.

"Изобщо не е необходимо да бъде удължаван мандатът на този парламент, за да приеме каквото и да е важно нещо, те имаха достатъчно много време да приемат важните неща, но не го сториха", коментира още бившият конституционен съдия.

Проф. Киров заяви, че отдавна се е знаело, че КЕВР ще остане без ръководство.

"Не може да се продължава мандатът на едно Народно събрание в зависимост от това, че то трябва да избере ръководител на КЕВР. КЕВР ще има ръководител, това е бившият председател Иван Иванов, така пише в закона за енергетиката", поясни проф. Киров.

"Президентът проявява едно завидно хладнокръвие и търпение по отношение на еквилибристиките на партийното ръководство на БСП. Едно е ясно, че най-вероятно след приключване на тази сага с третия мандат президентът ще поиска от Конституционния съд да доизясни процедурата, за да е ясно на политиците какво трябва да правят, тоест Конституционният съд трябва да създаде една инструкция, така че те да не могат да злоупотребяват с процедурата", разясни проф. Киров.

"Начинът, по който подхожда БСП, в крайна сметка последната капка ще прелее чашата", заяви проф. Киров.

Според него БСП и "Демократична България" са огледални образи и са най-заинтересовани да има правителство, докато от "Продължаваме промяната" по-скоро искат да отидат на избори, смята конституционалистът.

"От Президентството са готови със състав на служебен кабинет. Със сигурност ще бъде по-различен от предишните. Кирил Петков и Асен Василев няма да бъдат в служебния кабинет", заяви проф. Пламен Киров.

"Това е най-краткият мандат на парламентарно излъчено правителство в последните 31 години и единственото, което си е отишло от власт с вот на недоверие", добави още проф. Киров.

"Служебният кабинет няма да разследва, да търси вини, няма да се занимава с нищо друго, освен с това да гаси пожари и да разрешава кризи. То ще бъде едно антикризисно правителство“, заяви още проф. Киров.

Той изрази мнение, че ако бъде върнат мандата в петък, президентът ще разпусне парламента в понеделник или вторник и ще насрочи избори на 2 октомври.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
1
 
! Отговори
Ддд преди 1 година
Докато тая *** дето тъпче столовете от 30 години несменяеми ,е там ,нищо няма да се оправи.
105
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Президентството е готово със слугинаж.
104
6
 
4
 
! Отговори
Чорапко Зеленски преди 1 година
ся ши докарами газ директно от задния двор на мой тавариш Путин
103
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да живее служебния цар Радо Шишарката и служебната царица Радка Пиратка! Слава на царство Чалгария!
102
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В решение номер 20 на КС от 1992 година няма срокове.
101
8
 
8
 
! Отговори
Нищо подобно, 103 преди 1 година
"Нахлуването" в президенството беше коварна, по написан в Кремъл сценарий, а режисьорът - Румен Радев, се оказа много талантлив! Всичко е било договорено и с Бръснатата кратуна с Каскета, и със сикаджийската мутра, който умишлено предложи за президент посмъртно неизбираемата, *** и неграмотна плевенска стругарка! Кулминацията на постановката се оказа "вдигнатият юмрук", който заблуди наивници и те гласуваха втория мандат на кремълския лакей от село Славяново! "Надежда всяка оставете"!
100
6
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
ПП има поръчка на мадуровските машини да е първа, също като миналия път.
99
0
 
11
 
! Отговори
Един Дядо преди 1 година
Толкова години цирк придобива стериотипен вид. В територия "Политически Клондайк" Приватизация, избори, бюлетини, власт плячкосване и грабеж. Светът ще свърши, но нашата политическа перверзия и психопатия-не.
98
10
 
8
 
! Отговори
за 2ри път ти казвам преди 1 година
Неуважаеми колега,покрай определени конституционни норми,които разясняваш според своите виждания,се опитваш да налагаш определени предпочитания.Не,няма да избираме герберастката престъпна група,пак ще изберем ПП.Не ви уважавам колега.Казвам го открито,и право в очите.
97
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
този да не гледа като прът, ами да убеди фигуранта, че трябва да се направи нещо по въпроса за законодателството, а именно до 1г. от начало на мандата и 6м. преди края му, никакви промени на конституция, съдебна власт и изборно законодателство. Дойде дон Чалгаре промени си изборния кодекс и отиди на избори, ако тази безпринципна коалиция имаше квалифицирано мнозинство щеше и конституцията да промени. Тия ще бъдат запомнени с елеминиране на спец. съда и това, за КПКОНПИ им паднаха маските
96
10
 
3
 
! Отговори
toti преди 1 година
Правете референдум за ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА и да варвят на мамунека тия крадливи ,алчни и неадекватни партийни политици и централите им за които плащаме държавни пари !!
95
8
 
15
 
! Отговори
СЕГА СЕ ТАИ КАТО ПРЪ преди 1 година
ВСИЧКО ТРЪГНА ОТ ОБИСКА ОТ ПРОКУРОРИ В ПРЕЗИДЕНТСТВОТО НА РАБОТЕЩИ ТАМ АГЕНТИ НА ПУТИН. ДБ СКОЧИХА СРЕЩУ ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР, А ВЪРТЯЩИЯ СЕ НА ЛОСТ С ВДИГНАТ ЮМРУК ГИ ПОВЕДЕ КЪМ ХАОСА И РАЗРУХАТА НА ДЪРЖАВАТА НИ!
94
2
 
6
 
! Отговори
= преди 1 година
Заплатите в България се дават от фирмите, а не от клеп.томаните корнелия и киро.а тия дето се пишете за вишисти-либерали, сте най-обиковени прокопиевски ***.
93
5
 
6
 
! Отговори
= преди 1 година
псевдолибералната коалиция на черепа и прокопиев зачука България в огромни заеми и върна държавата поне 20 г.назад.служебното, а и следващите правителства в чудо ще се видят когато куп претенции на офшорни фирми се появят откъм парижкия арбитраж. само еврейското семейство лорер за един меморандум ни варва с над 300 милиона долара. кьопавото прекратяване на отношенията с газпром-още 1 милиард евро,плана за възстановяване ще бъде орязан с поне 50%-още 6 милиарда евро,отделно взетите огромни заеми
92
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Аз промяната==Коя мафия издигна и наложи с рекет Пеевски за шеф на ДАНС?! Кой се целуваше на Орлов мост с Местан?! И това се случи, за да могат едни мафиоти да се къндилкат във властта,да крадат,да разпарчосат държавата на феодални имения,да си правят необезпокоявани далавери за милиарди,докато държавата и народа ни загиваха! Безсрамниците сега отново са на сцената,разиграват цялата държава,стискат мандата и опропастяват всичко,свързано с НАРОД и РОДИНА! Вън от властта на червените мафиоти!
91
13
 
3
 
! Отговори
Вишист либерал ПП преди 1 година
Какво ще гасите бе мошеници а? Киро ДБ и Корнелия дадоха хляб на народа , високи заплати и стабилност! Тос рундио ядеше от ръката на *** а сеги взе да са праи на ко се праиш бе оо?
90
10
 
17
 
! Отговори
МОДЕЛЪТ ЮМРУК преди 1 година
МОДЕЛЪТ РАДЕВ - ОЛИГАРХИЯТА С МИЛИАРДИ- НАРОДЪТ СМАЗАН В КАЛТА, ПОТЪНАЛ В МИЗЕРИЯ И ГЛАД- НЕ ВЯРВАТЕ- ОТИДЕТЕ В МАГАЗИНИТЕ И СЛЕД ТОВА ....АМИ ДА НИ Е ЧЕСТИТ МОДЕЛА РАДЕВ.
89
20
 
10
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Време е за Възраждане и всички Американски палнипишковци да си платят за поразиите които направиха.
88
26
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Единствения успешен модел,който би могъл да закрепи поне една част от България ,след като бъде орязана от нато партньорите е президентска република начело с Костадин Костадинов
87
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ясно е че след изборите проекта на дългия ще артиса от парламента,в задачата се пита кой ще е следващия проект на сарайте?