Заков: Армията е пред колапс и със старо оборудване

Някои структури били на ръба на оцеляването
63
Заков: Армията е пред колапс и със старо оборудване
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Необходима е политическа стабилност, за да може цялата система за национална сигурност в България да бъде стабилна и да преодолее наличните дефицити, посочи министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков в интервю за Нова телевизия.

Той заяви, че армията е пред колапс, със старо оборудване, а някои структури са на ръба на оцеляването -  Военновъздушните сили (ВВС) е една от тези структури - и ситуацията е критична. Според Заков причините са, че в миналото армията е била употребявана за политически цели, системно е недофинансирана, и са били вземани погрешни решения, което е довело до натрупване, трудно преодолимо в рамките на няколко месеца.

По повод закупуването на нови осем изтребителя от САЩ, министър Закон коментира, че проектът е много ключов, част от модернизацията на армията, и е първият за по-високотехнологично въоръжение. По думите му той ще вкара ВВС в 21-ви век, а с това и цялата армия.

Заков добави, че парите за тези изтребители до края на тази година са предвидени в бюджета на Министерството на отбраната и те не могат да бъдат ползвани за други цели. Според него съществува риск да бъде провален договорът за нови изтребители, определи го като „политически“ - зависи от ситуацията в България, изборите, дали ще има редовно правителство, парламент, който да е достатъчно дълго работещ, за да приеме проекта за инвестиционен разход. „Всяко забавяне на този процес поставя под риск способностите на ВВС“, посочи той.

„Няма как да има сигурност без да има армия. И няма как да има повишаване на доходите, силна икономика, ако няма сигурност“, каза Драгомир Заков.

Относно отношенията между България и Русия министърът в оставка коментира, че в дипломацията е много важен принципът на равнопоставеност и реципрочност.  Според него, за да има положително развитие на нашите двустранни отношения, Москва трябва да вземе решение да смени посланика си у нас. „Здравият разум казва, че ако искаш да поддържаш добри отношения с една държава, посланикът, който те представлява, трябва да е добре приет. Очевидно посланик Митрофанова не е добре приета в България“, добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: армияЗаков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
1
 
! Отговори
Сержант преди 1 година
Ако знаете какви тър..три служат там. И да знаете, че в армията, ако започнеш да спазваш правилата и да си вършиш работата както трябва, всички останали те определят за луд. Там се иска пълна смяна на хардуера и софтуера.
54
1
 
4
 
! Отговори
Стойне от Чукурово преди 1 година
Я имам един въпрос: Я не знам колко американски бази има у БГ, и мое ли "нашата" армия да се справи дори с една от тия бази? За мен има три позора в БГ - състоянието на селското стопанство и цените на абсолютно всичко, здравеопазване,морал и култура и третия позор са чуждите бази и продажните ни "политици"
53
3
 
4
 
! Отговори
ББ преди 1 година
До Анонименмали...каква мобилизация от ***...и 10 им дУпотате на путин...не спират с манипулацийте и лъжите си...да се б.я. не е...к.р.е.ак е бре ,ку.в. на пияни руснаци да ни вменяват ценности...у лево,от 150 г. ни ограбват началниците ви бре ***...пращат децата си на смърт...а лъжете нас,че нашите щели живеят "щастливо" в ...сибир...мерси...ама отказваме,костя децата ти в сибир ли са?бо.л.к си костя!!!
52
3
 
5
 
! Отговори
Коджабашев. преди 1 година
Швейцария също няма армия ,там всеки дом е мини пост.Служиш няколко седмици и ти дават армейски автомат и пълно бойно и пазиш къщата,квартала или селото си и като минават от Вагнер ги чешиш по каските от лево и десно-от всеки прозорец на всеки дом...
51
3
 
1
 
! Отговори
Фатмак преди 1 година
Без Динко един танк не моем обърна...
50
1
 
9
 
! Отговори
Хари преди 1 година
Този не в час!Тук останаха само луди,пиени и ***!Така поне казваше един приятел!Какво оръжие,каква техника,какви командири иличен състав?Всичко е плява и розова вода!
49
7
 
15
 
! Отговори
!!! преди 1 година
Тоя е пешка на американското посолство, предател !!!
48
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българите са толкова прости,че нямат нужда от държава
47
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Херо беше много добре приета.Даже Баце я целуваше до руската тръба и чертаеше хъбове на салфетки.Тя изобщо не се бъркаше в българската политика.
46
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да пазим е Пеевски и Доган
45
14
 
6
 
! Отговори
Петр преди 1 година
А руската посланничка е дърта и зла камила с очила, вижда се с просто око
44
4
 
17
 
! Отговори
Петр преди 1 година
А за какво ни е армия - да пазим милиардите на олигарсите ли
43
4
 
15
 
! Отговори
!!! преди 1 година
Още една американска *** е тоя предател !
42
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя как разбра,че руската посланичка в България не е добре приета?Така ли му наредиха да говори от американското посолство?Те оттам му плащат за да ръси безмислици.
41
5
 
3
 
! Отговори
До 41 преди 1 година
Сигурно не ти е лесно да се родиш такъв, хората с ниско iq като тебе доста се мъчат, но може да отидеш в армията, там е за такива като тебе, дето даже и да ги гръмнат, обществото нищо няма да загуби.
40
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До SS Пич, ти си толкова ***, че и за редник в армията не ставаш.
39
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 40 Glupak, армията е най-реформираната институция в цялата държава. От 30 години я реформират. Ходи да правиш дудуци на околовръстното.
38
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Без реформи, какво искате, има две министерства с чиновници с пагон, толкова бяха и когато имаше наборна армия от няколкостотин хиляди. Сега войниците са по-малко от офицерите и колкото са по-прости, толкова по-добре.
37
7
 
15
 
! Отговори
SS преди 1 година
За какво ни е армия ? Нали сме в NATO да ни пази ? Виж генерали и полковници бол ! На хранилка ! Ядът и пълнят тоалетната ! Това правят от 1945 год до сега ! И още ли има наивници които вярват ,че армията може да защити териториалната цялост и суверенитета на държавата ? При една война с Турция ***,н-галите ще ни изколят преди да са дошли турците !
36
3
 
14
 
! Отговори
Фатмак преди 1 година
По-голяма хранилка от армията няма!