Очаква се Радев да разпусне парламента, страната отива на предсрочни избори

Предстои и обявяване на дата за вота
Обновена: 1 авг 2022 07:17 | 1 авг 2022 07:10, Анисия Иванова
115
Очаква се Радев да разпусне парламента, страната отива на предсрочни избори
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Президентът Румен Радев най-вероятно ще разпусне парламента в седмицата след 1 август, след като стана ясно, че партиите и коалициите трябва да се явят на предсрочни парламентарни избори.

Началото на правителствената криза бе поставено на 8 юни 2022 г., след като лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов изтегли министрите си от кабинета на Кирил Петков. На 16 юни парламентът гласува оставката на председателя на Народното събрание Никола Минчев, а правителството падна след вот на недоверие, гласуван в Народното събрание от 123 народни представители, на 22 юни 2022 г., който е прецедент за страната. Вотът на недоверие бе внесен от ПГ на ГЕРБ-СДС заради икономическите провали на кабинета „Петков“ и бе подкрепен от парламентарните групи на ДПС, „Има такъв народ“ и „Възраждане“.

Още по темата

След като премиерът Кирил Петков подаде оставка на 27 юни 2022 г., президентът Румен Радев започна консултации с парламентарните групи за връчване на мандат за съставяне на ново правителство. Първият проучвателен мандат за съставяне на кабинет в рамките на това НС държавният глава връчи на „Продължаваме промяната“ на 1 юли 2022 г., като кандидат за премиер бе финансовият министър в оставка Асен Василев. След преговори с коалиционните си партньори, ПП успя да изготви съвместна управленска програма с БСП и с „Демократична България“, но в крайна сметка успя да намери само 117 вместо 121 депутати, които да я подкрепят. Асен Василев върна мандата неизпълнен на 8 юли 2022 г.

Вторият мандат бе връчен на ГЕРБ-СДС, които го върнаха веднага, а третият президентът връчи на БСП. Левицата го забави няколко дни, но също го върна, след като парламентът отхвърли 6-месечната им управленска програма, припомня БГНЕС.

Предстои и обявяване на дата за предсрочните избори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
0
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 година
Накратко к'во са направили Даниелчооо Секирата и Сергейчо Неолибералното божие слово е работа на две ганьовчетааа дето цепят стотинката на две и си не плащат бирата и колко по-бързо отмените техните "гениалности" толкова по-бързо ще тръгнем нанякъде. Не може министър на културата и на образованието и прилежащият им финансов да цепят стотинката на две, да са задръстени, стиснати, невежи, тесногръди и да не осъзнават длъжността си.
83
0
 
4
 
! Отговори
Ха ха преди 1 година
Не гласувате ли кире се връща и тогава жална ви майка досега само загряваше с високите сметки и цени
82
0
 
6
 
! Отговори
До негласуващ преди 1 година
Е, много си умен, няма що. Четете ги тия закони бе! Като не гласуваш, гласът ти пак се разпределя - процентно. В твоя случай трябва да идеш до урните и да маркираш последното квадратче "не подкрепям никого". Ако не гласуваш въобще, всъщност гласуваш, само дето не знаеш към кого е сложен гласа ти.
81
0
 
2
 
! Отговори
До Бойкот преди 1 година
Много за *** ни имаш нещо. Другите да бойкотират изборите, за да гласувате само вие, копейкиновцие. Няма такъв филм. Аз предлагат обратното: само вие от Възраждане да ги бойкотирате, а всички останали да гласуват. Ако ще да е с последното квадратче: "не подкрепям никого". Така няма опасност гласовете да се разпределят квотно по партии, както става при негласувалите. Да ти имам левашкия призив!
80
1
 
1
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 година
Последно: Бил съм във всякакви училища - частни, държавни из цяла Европа, но такава гавра като вашето неолиберално божие слово няма! Всяка година има пазарлък училище - държава. Бюджета варира поради необходимости!
79
1
 
0
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 година
" И да гледам как се гавриш с последната пролет" Даниелчо ти как би го разбрал тоя цитат? А той Цеков Гаврата е малко поумрял , но въпроса не е за Цеков Даниелчо , въпроса е съвсем друг ... Че системата която е в игра в момента допуска съществуването на Цеков Гаврата. Гаврата с последните, по-късно те поколения! Аз нема да го гледам как се гаври ще го тресна с нещо! Още някой случай да има и ще видиш гражданска война!
78
1
 
1
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 година
Искам да кажа, че с това Слаб 3 - първо слагаш летвата толкова ниско , че и мишле да я прескочи и после:К'во стана та резултатите са толкова плачевни! Това "на калпак" създава една невидима паяжина дето омотава и ученици и учители и т.н. и т.н и в последствие има проявление във всички сфери на живота, защото не за училището, a за живота учим. И ако това учил в училище -Недей да се зориш,Слаб 3 е напълно достатъчно!А и друго ще ти кажа: В моята сфера грам ми не дреме за оценката! Можеш ли или не!
77
2
 
0
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 година
Даниелчоооооо това твойто "на калпак" толкова ми е вгорчило и стъжнило живота и не само моя и е толкова долно , че много хора не осъзнават как тая долнярщина продължила 14 година е довела до едно масово Слаб (3 ) да не загубим пачката. Което е грозно и не е почтено нито към учители, ученици, родители, бизнес, държава и т.н. И точната дума е непочтено ...защото аз и без друго го пиша това Слаб 3 , това е като божура дето майстора връща на учениците прерязан меч ... Това Слаб 3 е подигравка...
76
2
 
0
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 година
Даниелчоооо това твойто "на калпак" го има само на две места - частни католически училища и в България. Даниелчоооо знаеш ли това твойто "на калпак" кви проблеми създава на практическо ниво? А знаеш ли? То не мое правиш портрет като почнеш от косъмчетата на косата или миглата на окото или ако можеш си един от 1 % артисти овладяли художествената фирма перфектно. Ще каже човек, че как сте я направили тая работа все едно е за 1% неприлично богати копилетия ... А бедните нали се сещаш ...
75
1
 
1
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 година
После Даниелчоооооо какво е това нещо наречено "на калпак" - всеки ученик върви с пачка пари? Много корупционна предпоставка не мислиш ли, особено в демографска криза! Особено в малки населени места. Кво ще кажеш за една друга идея. Задраскване единния разходен стандарт и вкарваме друга една идея - пет стандарта за пет различни вида училища. 1 стандарт до 300 ученици, 2 стандарт до 500 ученици, 3 стандарт до 1000 и над хиляда. 4 стандарт - Специализирани училища - художествени, транспортни и т.н
74
2
 
1
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Задачите на следващите, дето ще дойдат, е да подготвят почвата за еврозоната, да удължат още малко чертежите на ефките, да ни сложат нови наморници и да раздадат дивидентите от тая година на определен брой капиталисти, белким станат вече мултимилионери.Вероятно ще изгоним Митрофанова и ще оплюем по график служебното праеителство, дето не е докарало точните тянкери. Това е. След година пак избори, в зависимост ситуацията в Украйна. Нищо чудно да се наложи и обявяване на война на Русия.
73
0
 
1
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 година
Даниелчоооооо и при условие, че това са пари на данъкоплатеца , тоест държавни пари, ама сградите са общински и образованието е общинско, ама с държавни пари , те така некак си цъфна и вероучение против чл. 13, защото виждаш ли държавно, общинско , легално, нелегално - неясна територия. Как трябваше да бъде ли? Училищният сграден фонд 51 процента на държавата, 49 процента на училището и колектива! Защо?Хоризонтален бизнес и образователен модел. Така всеки служител е отговорен за базата и средата
72
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Докато си играем на избори, с които е все тая, другите усвояват европари, руски газ и още каквото ви дойде наум. Почвам да мисля, че не сме толкова т.ъпи, ами това е умишлено?
71
2
 
0
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 година
Даниелчооо, кво точно делегира "делегираните бюджети" ... Някакви държавни средства от данъкоплатеца, основани на нещо наречено единен разходен стандарт ( някой сфери по-скъпи, други по-евтини) , но не това е въпроса... Какви права има делегирани с тези бюджети - да се плащат заплати, дъъъъ, сметки...и ако остане нещо, ама не остава, че първостепенния винаги им намира място за учебен процес и среда. Това ми звучи като Стив Кайл - " Ти очевидно си идиииот ,затова ще ти сложа пет камери на работа"
70
1
 
1
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
ега какво плюете. Тия си свършиха работата, за която бяха назначени. Подкрепиха Украйна, преди това ни удържаха с наморниците, спряхме всякакви връзки с всякакви пАтоци и накрая се разпаднаха, за да приемем условията на Македония за ЕС. Това е. Работата свършена на 100%. Сега новите докато се припознаем в старите, ще начпавят поредната порция золуми, продиктувани им от американския посланик.
69
0
 
3
 
! Отговори
123 преди 1 година
Назначавай някакво правителство и запалете парламента. Никакви депутати повече, никакви избори. Сложете край на тази простотия.
68
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев да не се прави на невинен,защото целият хаос и цялата каша я забърка той.Тези непрекъснати избори струват милиарди,кой ще ги плаща? Къде са сега " умните и красивите",майките от системата или са доволни от положението?
67
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И гледай пак да ни натресеш нови хайдуци от Харвард!
66
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕТО КАКВО КАЗА ЕДИН ДЕПУТАТ ОТ ДПС НА ИЗПРОВОДЯК НА ПОСЛЕДНИЯ ПАРЛАМЕНТ:ХАЙДЕ ЧАО И ОКТОМВРИ МЕСЕЦ ПАК СЪЩИТЕ ТУКА В ТАЗИ СГРАДА...КАКТО СЕ КАЗВА БЕЗ КОМЕНТАР!СЛЕДВАЩИЯТ ПАРЛАМЕНТ ЩЕ Е КОПИ-ПЕЙСТ НА МИНАЛИЯ...ЗАТОВА ИЗБИРАТЕЛНА АКТИВНОСТ 30-35 %
65
1
 
8
 
! Отговори
Лойко преди 1 година
Да се връща Бойко,че да има кой да оплюваме.Най лесно се плюе по този който прави нещо за България. Хайде плюйте сега.Няма за какво...Всичко върви по мед и масло.