Сандов е отменил процедури, ще спре ли доизграждането на АМ "Струма"?

Това е станало само ден преди да сдаде властта
2 авг 2022 19:15, Петя Славова
57
Сандов е отменил процедури, ще спре ли доизграждането на АМ "Струма"?
Снимка: БГНЕС

Бившият министър на околната среда и водите Борислав Сандов е отменил всички досегашни процедури по Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС), което може да попречи на доизграждането на АМ "Струма" през Кресненското дефиле, предаде БГНЕС.

Сандов е направил това на 1 август, т.е. само ден преди да сдаде властта на служебния министър Росица Карамфилова-Благова. Тя има право да отмени този акт. Алтернативният вариант е актът да влезе в съда, но това ще забави процеса – ще минат години, а този ОВОС ще е изтекъл дотогава, на него буквално му остават няколко месеца. Целта на действието на Сандов в „12 без 5“ е да се изпрати именно в съда, което означава да се сложи кръст на проекта.

Още по темата

Ако няма оценка за ОВОС, това означава на практика, че няма такъв проект. Процедурата по изграждането на участъка „Струма-Кресна“ се връща там където беше преди цели 15 години. Цялата процедура ще трябва да започне наново, да се внесат всички възможни предложения, да се мине през цялата процедура по обществено обсъждане, през оценка на всички възможни алтернативи и т.н.

Това е основната цел на така наречените „зелени“. През всичките тези години те правеха всичко възможно, за да спрат този проект. Със своите действия волно или неволно те подпомагат тези, които искат да изграждат тунел.

От екологична гледна точка строителството на тунел е най-увреждащото околната среда. Не заради неговата последваща експлоатация, а заради строителството. Има много научни доказателства, включително от БАН и други независими експерти, че този проект, който се предлага в момента за финансиране, е най-щадящ за околната среда.

От гледна точка на финансирането най-скъпият проект е с тунел – над 2 млрд, докато другият вариант е около 700-800 млн., т.е. разликата е почти двойна. Тунелът е много скъпо съоръжение и не е сигурно, че може да се изплати.

МОСВ вече не е министерство за опазване на околната среда, а едно от най-силните икономически министерства. То има еднаква или дори по-голяма тежест от енергийното и икономическото министерства. Ако проектът не стартира, България е заплашена също така да загуби стотици милиони евро европейското финансиране.

Участъкът "Струма-Кресна" е с десетки жертви и хиляди ранени. Той чака своето решение от години. Строителството му се наблюдава внимателно както от ЕК така и от Бернската конвенция (За опазване на дивата европейска флора и фауна и природните местообитания), тъй като попада в две зони по НАТУРА 2000. Едно от изискванията на тези институции е да се разработят специфични цели, които да гарантират защитата на природата по време на строителните дейности и след това при експлоатацията на магистралата. С подкрепата, включително и финансова, на ЕК са разработени необходимите специфични природозащитни цели, които са представени и одобрени от МОСВ.

То не публикува тези цели за обществен достъп, все едно, че не съществуват. Бившият министър Сандов твърди, че специфични цели за защитената зона липсват. Това определено не отговаря на истината. Тук не става дума за защита на природата, а за чиста проба лобистки интереси. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
0
 
! Отговори
Кико преди 1 година
Пак не са му платили достатъчно
44
0
 
1
 
! Отговори
Красен преди 1 година
Борислав Сандов е поредния национален предател, който работи срещу интересите на България!
43
0
 
2
 
! Отговори
Даниел преди 1 година
Сандов ако не омаже нещата, няма кой.
42
0
 
4
 
! Отговори
Този преди 1 година
Този Сандалов най-гнусния ***, барабар с другите зелени *** трябва да гният в затвора!! Масово загинали хора заради зелените мерзавци. Цял живот обслужват чужди интереси за сметка на живота на техни сънародници. Да бъдат съдени за държавна измяна и Сандалов и мръсно зелените!
41
1
 
7
 
! Отговори
Ивелин Михайлов преди 1 година
Според най-големия Исторически парк в света до Варна, този мазен, малък гей е зелен саботьор!
40
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тоя частен плаж на Киро на баща му уреди и сега пак зарди на Киро бащата понеже не може да се премести трасето взеха че спряха всичко
39
1
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Всички решения на Сандов са в миналото.Магистралата ще се строи.
38
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
зелените начело със Сандов са рушветчии и разрушители на България. Те на всеки проект са контра
37
1
 
13
 
! Отговори
нигь преди 1 година
Цялото ДБ са от филм на ужасите , един нормален няма .
36
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Направо прокуратурата да го подхваща! Откъде накъде ще издава такова решение в последния час като министър за нещо толкова важно за всички българи или поне тия дето ходят на море в Гърция! Да му се потърси отговорност!
35
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да го отменят това решение, тоя е мега зле! Добре че е в историята! Скъпи съотечественици, моля гласувайте разумно да не се върне тоя пак!
34
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом бащата на Кирчо казваьзначи трябва тунел
33
18
 
0
 
! Отговори
dsadasds преди 1 година
Поредната евтинка сензацийка от вестник ТРУП, *** на ГРОБ. Реално решението е правилно и е съобразено с искания от ЕК (Които плащат, между другото)
32
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на шайката на Киро Лъжата - показа на про'с'таците, какво е евроинтеграция. Жалко, че не управляваха поне до Януари, та да затрият няколко хиляди европеидни некадърника. Но има време. Борисов ясно си го каза, че европеидните про'стаци още много заслужават да бъдат мачкани! Дано доживея да ги видя ВСИЧКИ из'мрели от студ, глад и жажда! Защото чак тогава България ще тръгне напред!
31
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези направо разковаха държавата. Съсиппаха и малкото, което герберастите с хиляда мъки бяха успели да сътворят. Потресаваща некадърност. Мислех, *** няма кой да надмине герберастите, но явно съм бил голям оптимист. :-)
30
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оценката е точно това - ОЦЕНКА. Министърът няма как да отменя вече дадена оценка. Много е смешен, суртукът.
29
1
 
5
 
! Отговори
тоянедорасляк преди 1 година
Ще има да си мечтае
28
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Розовите понита, са най-противните същества в България. Първоучител, им е катраникът Иван Костов. Отвратителен продажник е и този.
27
1
 
7
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 година
И пак да напомня на риболовците братя,че още от старите Созополчани знам,че най-едрия кефал на Есен излиза точно на Шофьорския плаж на Дюни,защото дивокъмпингуващите от Зелените ДБ го захранват цяло Лято с гомна:):):)Аз затова кефал и без пари да ми дават не ям:):):)
26
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По публикацията работи: Петя Славова ------------------------------------------------------Петя, това статия на независим журналист ли е или комюнике на предизборния щаб на ГЕРБ? Къде са публикациите на самия Сандов от днес и на Тома Белев, в които те дават разяснения по случая и опровергаг редица лъжи