Мартин Димитров: Преговаряме ли с Русия за газ ни чакат ултиматуми

Поскъпването на газа е целенасочено, смята той
114

"България в момента е на кръстопът, ако тръгнем чрез Русия да се снабдяваме с газ, ни чакат ултиматуми. Цяла Европа търси алтернативи и ние на този фон трябва да разберем, че също трябва да търсим алтернативи за втечнен природен газ, за да сме сигурни през зимата. България трябва да има ясна позиция", заяви бившият депутат от "Демократична България" Мартин Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Според него става въпрос за хибридна война от страна на Русия.

"Още преди нападението над Украйна тя намали доставките. Това е стратегия. В момента тя пренасочва газ към Китай. Поскъпването на газа е целенасочено. Ние сме в екстремни кризисни условия и ситуацията е критична за цяла Европа. Ако ще договаряме газ, това трябва да стане август месец. Трябва да се говори с Гърция и Турция спешно", заяви Димитров.

Неговото мнение е, че колкото повече количества се договорят, толкова по-добре. Сами няма да се справим, трябва да поискаме помощ от Европейската комисия, но започнат ли да се съгласяват с ултиматумите от Русия, тази помощ ще изчезне.

"Финансовото състояние на "Булгаргаз" е критично, защото цената на газа поскъпва. Консумацията на България не е голяма и проблемът е напълно решим. "Топлофикация София" може да работи на мазут колкото се налага, но тук възникват екологични проблеми и това е по-скоро краен вариант. Трябва да се създаде възможност АЕЦ "Козлодуй" да работи с алтернативно ядрено гориво", посочи Мартин Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още по темата: Мартин Димитров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
1
 
4
 
! Отговори
питащ преди 1 година
Днес да ви попитам, защо на страницата където сте поствали изявления на отделни личности, за изявлението на М. Димитров е посочено, че има над 130 коментара. При отваряне на този сайт се вижда че коментариите са едва86, къде са останалите? Вие сте цензура бетер от бай Тошовото време. Защо триете коментарии на хора от народа които не са съгласни с разни под...логи на ЕС и ФАЩ. Смешни и жалки сте.
81
0
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Каквото почукало такова се обадило
80
13
 
8
 
! Отговори
За малка България преди 1 година
... евтината руска газ --ЩЕ НИ СТРУВА АДСКИ СКЪПО , ЗА ПРЕД ЕС И САЩ ---като народ и нация , а да не говорим ЗА ПАРИТЕ ОТ ПЛАНА ЗА РАЗВИТИЕ И УСТОЙЧИВОСТ, С КОИТО МОЖЕ И ДА СЕ РАЗМИНЕМ...ха,ха,ха
79
25
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никаква газ от Русия! Трябва да покажем на света че сме ТВЪРДИ а не меки като Германия, Холандия и други западни държави.
78
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малтин е лобист на западни компании в България. Плащат му дебели пачки за това. Абе пастор-евангелист, какво да очакваш от такъв човек.
77
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европейската комисия не дава. Това казва Мартинчу. Ще плащаме каквото ни кажат. Защото иначе няма "членство", а то ни е най-скъпоценно. *** и дърва, това е решението засега, докато ЕС не ги забранят и тях. После ще ви вдигнат електричеството три пъти поне. И крайния срок за това е 2025г. Ще ви пратят на 'борсата " за ток. Пенсионерите ще ги обявят за "енергийно бедни", ще им хвърлят по 20 лв и ще ги оставят да се оправят. Много от тях ще измрат от измръзване. То и днес става.
76
4
 
30
 
! Отговори
Велин преди 1 година
Абе Мартине, цяла Европа плаща и получава газ от Русия, само ние, поляците и словенците сме " най-умни", така ли??? И каква газ ще получаваме от Турция??? Пак руска ама по-скъпа!!! Да не си от посредниците!?!? И що като руснаците вдигат цената американците не ни продават по-евтина газ!?!? Общо взето Мартин ни смята за баламурници!!
75
22
 
7
 
! Отговори
Да ви светна: преди 1 година
Сключихме ли договор с Русия за газ--Путин ще ни кеца , както си иска...и то основно през зимата...хахаха..като перди време!!!
74
18
 
6
 
! Отговори
Да ви светна: преди 1 година
НАЙ-ЕВТИНАТА ГАЗ Е ОТ ТУРЦИЯ ИЛИ РУМЪНИЯ...В ТУРЦИЯ ИМА 2-ТЕРМИНАЛА ЗА ГАЗ А 1-- В ГЪРЦИЯ ...И ДО ДВАТА ИМАМЕ ТРЪБА....
73
3
 
21
 
! Отговори
шопендар преди 1 година
е такива *** хрантутиме,и очакваме от тях да управляват държавата и живота ни.на избори трябва да мислим по разумно
72
3
 
21
 
! Отговори
Ralica преди 1 година
Престанете да ни занимавате с подобни доказали се недоразумения. Бръщолеви някакви глупосри и накрая, трябва да се сключат дългосрочни договори за да падне цената на газа. В бре ***, с кой освен с Газпром можеш да сключиш дългосрочен договор , за обемите които са ни нужни.
71
3
 
16
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 1 година
ЕВТИНА ГАЗ--НЯМА! ИЗБИРАЙТЕ---ИЛИ РУСКА ГАЗ ИЛИ ПРАЗНИ МАГАЗИНИ И СНКЦИИ ОТ ЕС И САЩ!
70
15
 
5
 
! Отговори
ПРАВ Е МАРТИН преди 1 година
ПОЧНАТ ЛИ ПРЕГОВОРИ С РУСИЯ---ЩЕ ИМА СВАЛЯНЕ НА ДОЛНОТО БЕЛЬО...И СЛАГАНЕ НА ЧЕРВЕНИТЕ ПРАШКИ СЪС СЪРПА И ЧУ КА!!!!
69
3
 
21
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 1 година
И ТОЯ Е ДОЛЕН МАНИПОЛАТОР И СЕ ГАВРИ С ВСИЧКИ БЪЛГАРИ С ТОВА СИ ИЗКАЗВАНЕ.БЪЛГАРИЯ МОЖЕ ДА СИ ДОСТАВЯ ГАЗ И ГОРИВО ЗА А.Е.Ц ОТ РУСИЯ,НО ПОНЕЖЕ СМЕ КОЛОНИЯ НА ЕС А ТОИ КАТО ЦЯЛО НА С.А.Щ. РЕШЕНИЯТА СЕ ВЗЕМАТ В С.А.Щ. ,А КОЛОНИИТЕ ИЗПЪЛНЯВАТ.ЕДИНСТВЕНО УНГАРОЯ СЕ ДЪРЖИ ДО СЕГА.
68
4
 
19
 
! Отговори
ЗА НЯКОЛКО ДОЛАРА преди 1 година
А КАКВО ДА ОЧАКВАТЕ ДА ПЛЕЩИ ТОВА СИНЬО БУ НИЩЕ, ПРАТЕНО ОТ КОЗ ЯК ???
67
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Естествено ще поставят условия! Като спрем доставките на оръжия за "Полша", ще ни пуснат газа. Сега как цакат Шолц? Правят се на дръж ми шапката и не приемат турбината. А Шолц чака да потече газа и веднага да одобри доставката на оръжия за Украйна. Нещо неясно?
66
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хаха! Ами да ти казват да подаваш газ както е по договор и да ти прибират парите за доставения газ не знама как да го нарека? Същото и когато при Тимошенко украинците крадеха газа. Руснаците ясно казаха. С колкото е разликата за деня на входната и изходната станции на Украина. С толкова на следващия ден ще намалим подаванато колиството. И хохолите толкова много крадяха, че накрая газа спря. Ама руснаците гадни? И ние на студено. Сега не можело газа да заобикаля Украйна! Защо? Щото САЩ казали!
65
4
 
29
 
! Отговори
Ум царува.. преди 1 година
Вместо да си купиш минерална вода от кварталния супермаркт, ти ще я поръчваш от другия край на България. Така няма "ултиматуми". Няма и акъл. Ум царува, ум робува, ум патки пасе.
64
6
 
28
 
! Отговори
Смях горчив преди 1 година
Какъв по-голям ултиматум от това да търсиш руски газ през нос Добра надежда и Суецкия канал, с нужната печалба на американските приятели. Кой знае как ни се смеят по света като гледат как бедна Българя върши експерименти. Хората ще купуват за десет лева една баница, а такива господа ще фъфлят и размахват пръст.
63
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До БунтатаСамо да те светна, че двете фирми, дето правят интерконектора са гръцки! Не съм чул с нещо България да ги е възпрепятствала. Оказано им е пълно съдействие. Чета, че в Гърция са ги попилели от забележки и не се знае кога ще се получат акт 16. Тук Р.Овч също извади на наша територия какви са ги натворили. Но тук ще минат ей така. ББ направи под носа на американците Турски поток с руски фирми прикрити като саудитски за нула време. Гениално! Ако и интерконектора управляваше, да е готов!