Бивш шеф на "Кинтекс": 4200 т наше оръжие изнесено за Украйна

То било разтоварвано на полско летище до украинската граница
4 авг 2022 13:01, Елка Василева
134
Бивш шеф на "Кинтекс": 4200 т наше оръжие изнесено за Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Повече от 4200 тона българско оръжие е изнесено за Украйна само в първите четири месеца на войната с подписа на вече бившия вицепремиер и министър на икономиката Корнелия Нинова. Това твърди освободеният от нея директор на оръжейното търговско дружество „Кинтекс“ Александър Михайлов.

Още по темата
Пратките са разтоварвани на полско летище на 70 км от украинската граница, съобщи Михайлов, като заяви, че разполага с документи за твърдението си, предаде БНР.

"За първите 4 месеца от началото на войната – от март до юни включително, 60 самолета са транспортирали българско оръжие до това летище в близост до украинската граница.

Шестдесет полета за 4 месеца означават, че през ден по 70 тона българско оръжие е отивало за Украйна . Усреднена калкулация показва, че за този четиримесечен период 4200 тона българско оръжие са доставили в пограничното на Украйна полско летище.

За да може да се визуализира това нещо – това са 212 тежкотоварни камиона тир, подредени в колона плътно един след друг в рамките на 4 км, или казано с други думи – от Народното събрание на България до зала "Арена Армеец" на "Цариградско шосе", каза Михайлов.

На този фон г-жа Корнелия Нинова да твърди, че не знае къде отива българското оръжие, е не само несъстоятелно твърдение, но и обидно към българските граждани", каза той.

Освободеният директор на "Кинтекс" посочи, че данните, които изнася, са на базата на Закона за достъп до обществена информация и разполага с документи за тях.

Михайлов обвини бившия министър на икономиката Нинова, че е забавила два месеца разглеждането на сделки за износ на оръжие на обща стойност 1 милиард евро.

Корнелия Нинова, която до преди дни беше вицепремиер и министър на икономиката, категорично заявява от самото начало на войната в Украйна, че България не изнася оръжие нито за Украйна, нито за Русия. Тя отрича всички твърдения, че българско оръжие се изнася за Украйна. Така например в началото на юли в НС Нинова за пореден път заяви, че България не е изнасяла оръжие за Украйна. „За 169-ти път потвърждавам пред най-висшия форум на България – Народното събрание, че България не е изнесла и един патрон за Украйна“, заяви тогава Нинова в рамките на парламентарния блиц контрол, като добави, че за Украйна и за Русия не се изнасят оръжия от 2014 г.  

От „Позитано“ 20 пред БНТ са заявили днес, че Корнелия Нинова няма да коментира думите на Михайлов.

Бившият директор на търговското оръжейно дружество "Кинтекс" Александър Михайлов от месеци е в задочен спор с вече бившия министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, която го освободи от длъжност през април. Мотивите на Нинова тогава - установени нарушения и конфликт на интереси, за които бе подаден и сигнал до прокуратурата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тоя да не би да е в бизнеса със захарни петлета щом произвеждаме ще изнасяме.от къде ги намират все такива *** на ръководни длъжности.
88
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Нищо ново Не е тайна къде с посредничеството на Полша и Румъния отива оръжието и боеприпасите, които изнасяме. Русия ни обвини, че руски войници загиват от български снаряди и куршуми. Буквално преди дни румънска фирма ни обвини за кородирали снаряди. Украински ракетни системи за залпов огън използват български боеприпаси. А вицепремиер Нинова не знаела за това Моля?!
87
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Полша, Чехия дават оръжие на Украйна, а ние попълваме техните запаси, защото са наши евроатлантически партньори в ЕС и НАТО. Долен, лъжлив предател.
86
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предателчето лъже и ни позори. Ние попълваме запасите на Полша с оръжие, а Полша дава от нейните оръжия.
85
6
 
2
 
! Отговори
Нищо ново преди 1 година
Никой не е отричал, че изнасяме оръжие за Полша. Какво правят те с него не е наша грижа. А и на Корнелия Нинова не и е работа да знае къде отива оръжието от Полша. И това е обяснявано много пъти. Решил да каже нещо бившият шеф на Кинтекс. Интересно, че такива като него започват да приказват едва когато станат бивши.
84
0
 
3
 
! Отговори
Пурко преди 1 година
До Рамзан Кадиров::Ако те набара истинския Кадиров ще им да ревеш,,АХМАТ сила,,
83
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГРУБО КАЗАНО ЗАКАРАЛИ СА ПО ТЕГЛО ОКОЛО 2-3 ДИВИЗИОННИ БОЕКОМПЛЕКТА ПРИ ТОВА, КАТО СЕ ИМА В ПРЕДВИД СРОКА ОТ 4 МЕСЕЦА ПО ШЕПА ПАТРОНИ НА ВОЙНИК НА ДЕН, ТУК ТАМЕ МИНИ, ТУК ТАМЕ СНАРЯДИ, НЯКОЯ ОСИЧКА, НЯКОЯ ИГЛИЧКА... НИЩО ОСОБЕНО!
82
0
 
10
 
! Отговори
R преди 1 година
Ееее, това е супер държава, изградена цялата от лъжи, обещания и интриги.
81
13
 
6
 
! Отговори
Рамзан Кадиров преди 1 година
Американското оръжие е най-доброто! Но нека не забравяме приносът и на нашите оръжейници! Хиляди ***-руски св-ине-кучета кв-ичат в Ада благодарение на българското оръжие! И още много хиляди ще зак-вичат, хи-хи-хи... Слава на българските оръжейници! Слава на България! Слава на Америка! Слава Украини! Героям Слава! СМЪРТ ЗА РАШКА-ПИДО-РАШКА!
80
0
 
12
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
намен па ми хареса ей това заклинание на Ниновица:-". За 169-ти път потвърждавам пред най-висшия форум на България Народното събрание, че България не е изнесла и един патрон за Украйна"..Като оставим на страна това тайнствено "169",да ви кажа:-Аз й вярвам!..Вярвам,че в тия 4200 тона ОРЪЖИЕ не е имало "И ЕДИН ПАТРОН"..Но за всякакво друго ОРЪЖИЕ не е посмяла да са закълне.."Да ви имам номерата!",както се изразяваше бай Ристьо..
79
11
 
2
 
! Отговори
Доколкото разбрах преди 1 година
Няма доказателства България да е изнасяла оръжие директно за Украйна. Оръжия са изнесени за други държави а те вече от своя страна може да са го изнесли в Украйна. Това вече не е наш проблем.
78
3
 
5
 
! Отговори
Popa ot razgrad преди 1 година
Досието на Кинтекс за контрабанда на оръжие е доста тлъсто и обхваща 3 континента...още от времето на Тодор Живков...
77
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
eeee, бивш шеф на държавно дружество. или плюе или прибира в джоба. друго не знае (а в този случай можеше да си мълчи). Егоисти по природа, това ще е името на новата партия а ла Дългия
76
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киро е за затвора
75
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дааа, Корнела не лъжеше по-малко от канадеца. Интересно ми е сега кой ще гласува за БСП, след като те практически нарушиха всички свои обещания към избирателите и верните си поддръжници. Особено сред русофилите, ако русофил гласува отново за БСП то сам по себе си плюе.
74
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дарено или платено?
73
0
 
11
 
! Отговори
А радев преди 1 година
...ще купува нови ф16 - 8 бр още, а плюеше Борисов за първите 16 бройки! Кукуланд!
72
5
 
1
 
! Отговори
Ха ха ха преди 1 година
Значи Русия може да произвежда и продава оръжие, но виж..България - не може!!! И защо така!?! За нас може, а другите - са наши подвасални крепостни! Пфу!
71
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въпреки клетвите на Нинова че не изнася оръжие за Украйна, гръмнаха склада на Гебрев. В Германия гръмнаха вече 3 склада и фабрики, във Франция 1 фабрика за експлозиви. Да се правиш че това не е Русия е проява на страх. ЕС е нападнат от руснаците а никой не си отваря устата да посочи нападателя.
70
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това че е изнесено за Украйна е отлична новина, но това че се прави тайно за да не разсърдят Москва е срамно. Щом те страх от врага не ставаш за политик.