Донев: Страната е в кризисна ситуация и то в почти всяка сфера

Обновена: 5 авг 2022 19:11 | 5 авг 2022 19:02, Камелия Цветанова
155
Донев: Страната е в кризисна ситуация и то в почти всяка сфера
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Държавата се намира в кризисна ситуация и кризите са в почти всяка сфера на обществения живот. Това заяви пред БНТ служебният премиер Гълъб Донев.

Твърдението за въвеждане на извънредно положение, появило се в публичното пространство е меко казано несериозно, каза той.

Още по темата

Въпреки че видях, че и автобиографиите на министрите, профилът на това служебно правителство клони към военен щаб. Може би имат предвид и моето първо висше образование във Военновъздушното училище. Нямаме такива намерения, коментира Донев.

Компенсациите за тока бизнеса са заложени в актуализацията на бюджета, но само до края на септември. За тази компенсация участват единствено държавните дружества, уточни Донев.

"Ще се опитаме да намерим решение на този проблем. Трябва да направим така, че всички големи енергийни консуматори да прилагат енергоспестяващи инструменти, за да снижим още опвече потребление на ел. енергия. С механизма, който е приет в момента казваме "изразходвайте колкото искате, ние ще ви платим разликата от 250 лв. Нагоре", каза той.

Социалното министерство е изготвило план и е започнало да събира заявления за енергийна помощ. Тя е увеличена със 100 лева - вече е 623.55. Разширен е и кръгът на правоимащите също се увеличава с около 50 000 души. Другият важен момент е промяна в линията на бедност - още този месец тя ще нарасне от 413 на 504 лв., коментира Донев, който е бивш социален министър.

"Това е едно много шоково покачване на линията на бедност. То ще доведе до това, че социалните помощи и финансовата подкрепа за хора с увреждания ще бъдат увеличени", коментира той.

Премиерът заяви, че преизчислението на пенсиите ще се случи през октомври, каквото е и решението на 47-ото Народно събрание, но коментира, че лично не одобрява приетите промени, в т.ч. и юлското увеличение на пенсиите, защото е недомислено и нарушава принципите на социалното осигуряване.

"Проблемът, който е дойде октомври с увеличението на пенсиите - то няма да бъде за всички. Формулата, по която е заложено, ще отнеме придобити права на пенсионерите", обясни служебният премиер.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още по темата: газГълъб Донев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мачкай Гълъбе! Мачкай!
55
1
 
5
 
! Отговори
морски преди 1 година
В сферата на туризма има бум...бетонен!
54
5
 
3
 
! Отговори
Газпром преди 1 година
Гълъб Донев ще вкара България в Златен Век с подкрепата на Газпром и Топлофикация.
53
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Знаем г-н Донев. Разчитаме на вас. И имате подкрепата ни да стабилизирате държавата. Знаем, че няма как да се случи с магическа пръчка за 2 месеца, но поне да натиснете спирачката да не връхлетим в пропастта. Ако дори само това успеете да направите след Кировата неграмотност ще сте герои.
52
2
 
10
 
! Отговори
Срам! преди 1 година
Гласувах за Румен Радев и ме е срам! Дано Господ ми прости! Гласувах за Радев и за ПП на предните избори. Съжалявам за първия си избор. Искам да върна времето назад.
51
4
 
11
 
! Отговори
Внимавай Пиленце преди 1 година
Гражданите ще заловим този гълъб и ще го пуснем на скара. Много лесно
50
4
 
11
 
! Отговори
Ама моля Ви се преди 1 година
Започнете с това, че Гълъб е завършил Военновъздушното училище ! Нататък е без коментар - зелен чорап от свитата на русороба Румен ( Зачервен) Радев !
49
3
 
9
 
! Отговори
САМО ЕС!! преди 1 година
НАПРЕД С ЕС! ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!
48
4
 
10
 
! Отговори
Гълябе преди 1 година
Много като тебе вече плакаха. Имай го в на в предвид. Идваме за теб. Вече си показа лицето. Идваме за теб. Внимавай кyче
47
5
 
6
 
! Отговори
Уххх преди 1 година
Делюзионният ГЕРБаво-Радев Гълъб май не е запознат колко бързо се събира народ на площада??????????? Много като него вече плакаха...
46
1
 
7
 
! Отговори
Прав Си. преди 1 година
Току що проверих програмата на БНТ. Няма да има Панорама този Петък, прав сте колега. Благодаря, че насочихте вниманието ми своевременно в правилната посока. Дано има повече хора, като Вас. Приятна вечер и приятен уикенд! :)
45
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не се ли отвращавате от такива дърти комундeли бе хора, 2022 година стана, а си имаме резидент да ни назначава про руско правителство. Повръщам бе.
44
4
 
7
 
! Отговори
кризисна ситуация преди 1 година
и то в почти всяка сфера.Мда, след царуването на император Тииквиий за 12 г не е учудващо.Учудващо е че има над 600 000 гласуващи гервави миряни които вярват че черното е бяло или си казват от императора по добър няма. То и другите партии един дол дренки, ама такава е орисията на народа да не живее в едно нормално общество
43
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре момчетата се опитали да направят нещо, но не ви ли е странно как дъртите мафиоти ги пуснаха изобщо да управляват. Пуснаха ги, защото те са част от тях. Нали знаете като се явявате на интервю за някаква вакантна длъжност, където става само с връзки как ви позволяват да се явите на интервю като сламен човек, но сте само като статисти и реално те си назначават техните хора. Е, тези Харвардци бяха същата работа, кой ще ги пусне иначе..
42
3
 
6
 
! Отговори
Внимавайте. преди 1 година
ГЕРБ умре, но Слави Трифонов и Гъбал донев искат да го съживят като Франкенщайн. Омразата ми градира в момента. Не знам до къде ще стигнеме!!!
41
1
 
0
 
! Отговори
До 67 преди 1 година
Те са ваканция. Няма да има доколкото знам.
40
3
 
0
 
! Отговори
БЕСЕН СЪМ преди 1 година
ПУСКАЙТЕ ПАНОРАМА В 21:00 - ТАМ Е ЦЯЛАТА ИСТИНА.
39
2
 
0
 
! Отговори
Герги Либенов преди 1 година
Нямам търпение да започне Панорама в 21:00 по БНТ, за да видя адекватният анализ на всичко, което се случва. Бойко Василев не ме е разочаровал до момента. Надявам се и днес да не го направи. Очакванията ми са ОГРОМНИ!!!!! В 21:00 пускам БНТ, а вие граждани??????????
38
2
 
5
 
! Отговори
Чук и Гек преди 1 година
Като не можеш да се справиш и проведеш избори - пътя към тайгата поне знаеш! Какво - да те слушаме месец и половина как всичко е пропаднало и 2 седмици преди вота как юнашки сте заличили кризите и да гласуваме за който ни посочите! Но, пасаран! На вид разочаровахте и това се потвърди с канибалските ви изяви за 2 дни! Предварително планиран преврат!
37
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя е трябвало да го кръстят лешояд,а не гълъб.