Асен Василев вещае нова Жанвиденова зима, ако България се обърне към Русия

Връщането при Путин означава да се прекъснат контактите със Запада
Обновена: 6 авг 2022 21:57 | 6 авг 2022 16:07, Нели Христова
460
Асен Василев вещае нова Жанвиденова зима, ако България се обърне към Русия
Снимка: БГНЕС

Обръщането на България към Русия ще има тежки последици за страната. Това коментира в предаването "Седмицата" на Радио Дарик бившият вече вицепремиер Асен Василев. Той обяви, че има две партии - "Възраждане" и партията на Стефан Янев, които казват, че е по-добре "да ходим при Русия и да сменим геополитическата ориентация на страната".

"Трябва да кажат на избирателите и каква е цената - цената е Жанвиденова зима още веднъж. В момена 60% от нашия износ е за ЕС, суровинната ни база до голяма степен е свързана там, доставките, една голяма част от цялото ни финансиране, визи", посочи той.

Според него те трябва да обяснят на избирателите си до какво ще доведе това.

Напомни, че в момента 60% от износа на България е за ЕС, голяма част от финансирането, суровинната база и др. са свързани с общността.

"Ако се казва: дайте ние сега да отидем при Путин, това означава, че трябва да си прекъснем икономическите контакти със Западна Европа, целият бизнес да се пренастрои изцяло, цялата банкова система да се пренастрои и един такъв преход носи със себе си една огромна икономическа цена. Ако гласоподавателите решат да гласуват за такова нещо, трябва да са наясно и каква е цената", обясни той.

Оценката му е, че вече няма съмнения дали президентът Румен Радев е проевропейски или проруски настроен. Той коментира, че служебният кабинет е започнал с действия, които застрашават количества газ, ако те не идват от руски доставчици.

По повод обвиненията на служебния кабинет, свързани с действията на този на "Петков" по решаването на газовата криза, Василев обяви, че до последния си ден правителството е пращало заявки на "Газпром експорт" за доставка на количествата по договор, за да гарантира, че България изпълнява договора си. Посъветва служебното правителство да продължи с тази практика, защото според него в края на годината може да се върви към съдебен иска за това, че отсрещната страна не е изпълнявала договора си.

Определи като изцяло "PR изпълнение, което няма общо с реално решаване на проблемите" създаването на кризисен щаб в енергетиката. Според него криза няма, има възможност България сама да си достави газ. "Малко в ситуацията мен ме притеснява - да изпуснем питомното, да гоним дивото".

Регулираният пазар за битови клиенти със сигурност е покрит, увери Асен Василев. Какъвто и договор да има страната ни с "Газпром", това не гарантира, че ще има доставки, каза още той и даде примери с ограничаването на доставките за редица страни в Европа.

"Има война която се води, има много сериозна енергийна криза, минахме през CIVID вълна. Всички тези кризи ги минахме без да направим един кризисен щаб, защото аз силно вярвам, че когато ти е дадена отговорността да управляваш, основната задача е да решаваш проблемите, а не да плашиш хората с тях", посочи Василев.

Той не критикува кадровите промени на служебния кабинет. "Аз не бих правил някакъв драматизъм по повод на това, че се сменят хора. Аз като влязох също си смених екипа в Министерството на финансите. Въпросът е новите екипи да работят по-добре с ясни задачи".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


460
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
220
4
 
5
 
! Отговори
До 295 преди 1 година
Значи ще гласувам за Боян Расате, благодаря за съвета!
219
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В момента Русия иска и има нужда да си върне източна Европа и най-вече балканите в своята сфера на влияние. Сега е момента България да работи за излизане от ЕС и НАТО и връщане към орбитата на Русия и евразийските съюзи.
218
2
 
7
 
! Отговори
ДО 288 преди 1 година
По съвест .Няма да гласувам за тези които бяха на власт досега и преди . Доказаха се .България още повече на дъното. Гласувате за Българските интереси и никакви други орпавдания от рода на принадлежност и род ,който се втълпяват непрекъснато .
217
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наука, производство и прогрес се правят с компетенции не с регулации и идеологии. Ако има прогрес и обикновените хора ще живееят добре. Пък и опита показва, че именно заклетите идеолози живеят нашироко и охолно, докато народа мизерства.Не ми се вярва точно те зимата, че ще седят завити с родопски одеала в името на идеологията похапвайки омари на свещи.
216
6
 
3
 
! Отговори
Коки преди 1 година
аз ще гласувам за Копейкин. Сега ми е идол и ,много го обичам
215
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По зле ще бъде, няма значени накъде ще се обърнем. Корумпираните управници грабят, като за последно и резултатите са видими
214
2
 
1
 
! Отговори
До 284 преди 1 година
За кого да гласуваме, братушки?
213
3
 
4
 
! Отговори
Joko преди 1 година
Ассенчо, тичай данпикаш на син камик...
212
1
 
8
 
! Отговори
ера преди 1 година
ако ни продават газа на добра цена съм ок, ако ли не да го д*у*х*а*т руснаците. Русия е като една цистерна за горива и ресурси и нищо повече.А тоя хардвардски плъх да ходи да се крие в дупката, от която го извадиха.
211
3
 
8
 
! Отговори
Ей много мрази Русия преди 1 година
Толкова я мрази Кокорчо ЧЕ съгласно Търговския баланс с Русия за първите 6месеца на 2022 години (Правителство на ПростоКиро и Кокорчо) е с 3 МИЛИАРДА повече в сравнение с 2021(1-6 2022 - 4,5Милиарда 1-6 2021 1,5Милиарда).Толкова мрази Русия ЧЕ всичката ГАЗ от март досега купуваха от Русия с 30%по скъпа и по 20 евро отгоре и за Посредник.Пита се КОЛКО са КОМИСИОННИТЕ за Кирчо и Кокорчо?И още 1,5Милиарда долара за Руския ДжемКорп, 3,5Милиарда за Руско-швейцарска фирма прибираща печалбата на Лукойл
210
3
 
6
 
! Отговори
До 281 преди 1 година
За американци нищо не съм писал. Но руските имперски амбиции вън от България!
209
3
 
6
 
! Отговори
ПП СПИ С БСП.... преди 1 година
И ПАК ИСКАТ ДА УПРАВЛЯВАТ В КОАЛИЦИЯ....... НЕ ВИ ЛИ Е СРАМ БЕ - ИЗВРАТЕНИ...??
208
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тука има един руски тррол. Според то, ако не искаш да си руски роб, значи си американска ***.
207
3
 
4
 
! Отговори
До 261 преди 1 година
Поляците сами се освобождават от руско робство.
206
2
 
9
 
! Отговори
за Асен Василев преди 1 година
Този Грозник нахален няма да ми казва какво да мисля ,а това което аз му мисля да го стигне . като за ПРЕДАТЕЛ ,ЛЪЖЕЦ,КРАДЕЦ
205
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руските имперски амбиции далеч от България!
204
2
 
3
 
! Отговори
Фф преди 1 година
Ще избегнем кокорчова зима!
203
0
 
3
 
! Отговори
До 261 преди 1 година
Едно е да се възползваш от обстоятелствата и да се освободиш, а съвсем друго е да смениш една окупация с друга такава.
202
3
 
4
 
! Отговори
Не скъпи Ококорчо преди 1 година
Това ще е зимата на Киро и Асен. Стига си прехвърлял вашите *** на някой друг. Време е да си ги изядете. Лошото е, че и ние ще ги ядем покрай вас.
201
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До българинАбе все едно Македони и България .Това се отанся за Украина и Русия. Македонците са българи ,както украинците са руснаци !