Георги Панайотов: 2025 ни е казано, че ще дойдат първите самолети F-16

6 авг 2022 22:40, Нели Христова
224
Георги Панайотов: 2025 ни е казано, че ще дойдат първите самолети F-16
Снимка: БГНЕС

"До половин година в САЩ трябва да има изработена стратегия по отношение на Черноморския регион". Това съобщи в ексклузивно интервю за предаването "Офанзива" на NOVA NEWS посланикът на България в САЩ Георги Панайотов.

"В американския Конгрес беше внесен законопроект и от двете партии - и от Демократическата, и от Републиканската - този законопроект касае сигурността в Черно море. Той предвижда масирана подкрепа и съдействе за всички държави, които имат крайбрежна ивица на Черно море. Една от тях е България", посочи Панайотов.

По думите му става въпрос не само за модренизация на въоръжените сили, за изграждане на инфраструктурата, за гарантиране на енергийната сигурност, за задълбочаване на търговско-икономическите отношения между САЩ и България и останалите черноморски държави, както и за укрепване на демократичните институции в страната и за борбата с корупцията.

"В този документ - той не е само пожелание и философски размишления, всичко е разписано много ясно - с отговорници, със срокове", подчерта още Панайотов. "Това са целите, половин година след приемане на законопроекта, администрацията ще има грижата подробно да разпише детайлите", допълни посланикът.

Той коментира и въпросите с изтребителите Ф-16, като нарече "приятна изненада" предложението за доокомплектоването на бойната ни ескадрила с този тип изтребител. "Офертата, която САЩ представиха за втората група 8 броя Ф-16 е една изключително проиятна изненада - откъм цена, защото е идентична с първата група. Но втората група Ф-16 ще притежават значително по-съвършени бойни способности - ще имат повече ракети, повече бомби, половината самолети ще бъдат с две седалки".

Според него, щом ВВС имат въпроси във връзка с офертата, трябва по най-бързия начин те да бъдат изчистени. "Според мен ВВС трябва да кажат какви въпроси точно имат, за да получат своевременни отговори. Мисля и се надявам, че ако обясним на САЩ закъснението на нашия отговор, съм сигурен, че ще получим разбиране", каза той.

На въпрос за срока, в който трябва да пристигнат първите закупени от страната ни изтребители Ф-16 от САЩ, Панайотов отговори: "2025 ни е казано, че ще дойдат първите самолети. Имаме си работа с правителството на САЩ. Това не е селски битак. Правителството на САЩ обясни, че закъснението на първата доставка се дължи на прекъсване на веригите за доставка. Това се случи в цял свят. Може би офертата трябва да се разглежда и като компенсация", посочи посланикът.

Той добави, че в завода в Южна Каролина частите и компонентите на пъревия български изтребител вече са във фабриката и асемблирането на самолета ще започне в най-скоро време.

За изгонването на наши дипломати от Русия в първия ден от служебния кабинет той коментира така: "Знакът е, че Русия си защитава интересите така, както тя ги вижда и така, както тя ги разбира . Г-жа Митрофанова си върши нейната работа, каквото ѝ е казано да прави от Кремъл. Ние как реагираме на всичко това, което се случва, това е по-важното". За него след експулсиране от нашата страна на руски дипломати реакцията на Русия са "нормални реципрочни действия". "Аз си задавам въпроса защо не го направиха по-рано. Но така или иначе го направиха, с което може би искат да ни покажат, че за тях няма осбено значение кое правителство е в София. За тях сме неприятелска държава".

Панайотов коментира и въпроса с газа, като подчерта, че не е експерт и ще говори с факти. "Първят факт е, че най-големият производител на газ в света, са САЩ. Не е Русия, както много хора си мислят. Освен това, най-големият вносител на газ в Европа в момента вече са САЩ, не е Русия. Домакинствата в САЩ плащат за газ 6 пъти по-евтино, отколкото домакинствата в Европа за газа, който идва от тръбите от Русия. Това не означава, че американският газ стига в България или в Европа на шест пъти по-ниска цена. Това са фактите, има достатъчно експерти в България, надявам се да постъпят умно, правилно, защото само един голям кораб с LNG може да подсигури отоплението на 140 000 домакинства. Запознах ви с фактите, а пък решението какво да се прави е на българското правителство".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
2
 
! Отговори
Истинският преди 1 година
САЩ пак се опитват да се изхлузят с някакви договори.За пореден път пак ще ядем дървото. Този който е лъжец си остава вечно такъв и глупавия си остава вечно првцакан. Америка след 5 години ще се е разпаднала.
105
0
 
2
 
! Отговори
САМО ДА ПОПИТАМ преди 1 година
САМО ДА ПОПИТАМ - ОТКОГА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА САЩ Е АДВОКАТ НА АСЕМБЛЕРИТЕ ОТ ЮЖНА КАРОЛИНА?!...
104
0
 
3
 
! Отговори
ЧОВЕКОТ ВЗЕ ПАРИТЕ преди 1 година
ДОСТАВЯМ НОВИ САМОЛЕТИ - МАТЕРИАЛ ХАРТИЯ И ПЛАСМАСА ЕКОЛОГИЧНИ ПРЕДПЛАТА 250% !!!
103
0
 
2
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Нали преди две седмици казаха, че самолетите идват 2024 ? То стана като магистралата Рисе-Търново, която трябваше да бъде готова 2017. Сега да е спряха изцяло проекта...мале, мале, ще надминем Тракия и Хемус.
102
0
 
2
 
! Отговори
ББ преди 1 година
диана...анонимен...24 часа бълват недомислици,откровенни лъжи и нагли манипулаций,пАсолството и троловете му не работят за РФ...отдавна работят както гьобелс работеше за хитлер...да видим путин...хитлер ли е...или е по-умен и ще ги избеси...само врагове и проблеми му създават?!...ограбват го разбира се!
101
1
 
3
 
! Отговори
Мухаха преди 1 година
А дано.. ама надали. В САЩ НЯМА военни заводи където да сглобяват F16 по простата причина че производството отдавна е организирано за много по-новите модели. НЯМА кой да спира производство само за 8 самолета. Затова поръчката ни се бави. Казаха че в Индия имало възможнист да ни ги сглобят от останали в складовете самолетни части. ЕТО ТОВА ще получим .... Да не забравяме че ДВА от самолетите ни остават завинаги в САЩ като учебни "специално" за тренировката на нашите пилоти .ВЕЧЕ ИМАМЕ ЕДИН...
100
2
 
10
 
! Отговори
срамота преди 1 година
Краварите трябва да ни върнат веднага парите за скапаните хвърчила ,модел 1974 г! А Тиквата и Шкембе войводата трябва да висят по стълбовете.С тези пари можем да си купим поне 2 ескадрили /32 бр!/ европейски самолети Грипен ,модел 2006г! и то до края на 2022г!
99
1
 
8
 
! Отговори
Диана преди 1 година
В американския конгрес са внесени два законопроекта за сигурността в черноморски район - е, на те тва може да се радва само *** БСПар..Къде е САЩ, къде е Черно море и на какво основание САЩ ще се бъркат тук..Немам думи..БСП предадоха България, сега е наред Черноморския раьон, значи..БСП и СИЕ вън от политиката! Тези хора докато не осе.рат целия свят няма да мирясат..
98
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ очевидно се готвят да станат черноморска държава. Явно Панайотов няма нищо против и не му пука ,защото ги търпим и не ги разкараме до един наглите платени предатели зелени.
97
1
 
10
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 година
Путин да спре войната ,че дойдат ли нашите Ф-16 малийй , лошо му се пише.
96
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
После ще ви бъде казано, че първите самолети ще дойдат 2035 и така нататък... От самото начало бяше ясно, че това е една далавера, да се изсмучат от България едни огромни пари. Ако бяхме взели Грипените или някакви други саболети, отдавна щяха да летят и да ни вършат рабтоа. Да, ама не. Тиквата трябваше да целуне американците отзад, нали затова го създадоха и набутааха във влаастта....
95
1
 
11
 
! Отговори
смешко преди 1 година
Казано на е като дадено и при това предплатено!
94
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да връщат парите!!
93
24
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
При такава руска марионетка за "главнокомандващ" нормално е да чакат 2025 година! Явно билетът на Радев е разписан до тогава!
92
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ясно е, че можем к без тях! Щом сега за войната сме със свалени ***, то после вече куче влачи. Да се хващаме в европейския проект с немци и французи за 5 то поколение, че и шесто и да правим и ние нещичко от самолета, а не да сме само купувач! Някога правехме уреди за космическата станция!
91
26
 
11
 
! Отговори
Братята американци преди 1 година
са винаги добре дошли в България и на Черноморието
90
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до тогава няма да има нато ха-ха
89
5
 
15
 
! Отговори
мда преди 1 година
Аз ги виждам нещата така. Никакви фяъ няма да получим. По скоро ще кажат и то ще е така вероятно, че няма да ги произвеждат, пък ние ако искаме да доплатим за други хварчила, които пак ще са скъпи
88
5
 
6
 
! Отговори
fick deine schwester преди 1 година
Зозка, от кога България е в еврозоната и шенген?
87
30
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Мдааа, робите на психопата путин си мислят, че ако бяхме поръчали руски самолети и утре ще ги доставят?!? Това да не са картофи на склад? Ай сиктир!!! Колкото и да циврите БГ е в НАТО, ЕС, Еврозоната и Шенген. Ревете, колкото си искате :))))))))))))))))))))