Пламен Данаилов обяви вариант за по-евтин газ

Това може да стане с дългосрочни договори
8 авг 2022 12:51, Росен Стойчев
28
Пламен Данаилов обяви вариант за по-евтин газ

"Последният Министерски съвет на бившия кабинет с премиер Петков даде одобрение на министъра на енергетиката да приеме офертата за доставка на 7 танкера с втечнен природен газ, но тъй като дойде указът на президента, приемането на офертата остана за служебния министър на енергетиката. Такова решение на министерски съвет има, то е наистина последното", заяви бившият зам.-енергиен министър Пламен Данаилов в студиото на Bulgaria ON AIR.

Данаилов изказа позиция за причината "Булгаргаз" да натрупа 500 млн. лв. загуба.

"Предходни години "Булгаргаз" също е трупал задължения, но Българският енергиен холдинг му ги е купувал. Най-големият клиент на "Булгаргаз" – "Топлофикация София", от доста години не си плаща задълженията.

Още по темата
Натрупаните прехвърлени задължения към Българския енергиен холдинг са за близо 1 млрд. лв. За този сезон се натрупаха толкова много, защото цената на природния газ се повиши значително. Недовзетия приход, който "Топлофикация София" твърдят, че имат заради това, че цената им беше задържана, е около 330-340 млн. лв., които, ако им бъдат отпуснати, да бъдат директно платени към "Булгаргаз", обясни бившият зам. енергиен министър.

Той сподели, че докладът на изпълнителния директор на "Булгаргаз", който има гриф търговска тайна, е изтекъл в социалните мрежи и това е изключително притеснителен факт, защото става въпрос за търговски взаимоотношения и не е добре такива документи да излизат по медиите.

"Трябва да се остави пазарът и всички доставчици да имат достъп да продават газ в България, но много е важно да имаме дългосрочни договори. Само при дългосрочни договори може да се постигне намаление на цената. Когато се гони месец за месец, стигаме до такива драстично високи цени. Сериозният проблем, който се породи, за да стигнем до това месец за месец, е пряката намеса на бившия премиер, бившия вицепремиер и министър на финансите и началника на кабинета на премиера", изтъкна гостът пред Bulgaria ON AIR.

Той поясни, че документално, но не и като финансови средства по сметката, "Булгаргаз" е с положителен финансов резултат за първите 6 месеца на тази година. Когато няма възможност да си събере вземанията, остават едни числа само на хартия и в отчета за приходите и разходите. Най-вероятно Българският енергиен холдинг ще трябва да подпомогне дружеството, както го е правило предишно години.

По темата за "Газпром" и дали трябва да се съгласи България за начина на плащане, който те са поставили като изискване, гостът смята, че трябва да се остави пазарът да бъде достатъчно свободен и либерализиран да доставя природен газ в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
сега е момента да сключете десет годишен договор на тези цени догодина когато паднат наполовина да му мислим
24
0
 
0
 
! Отговори
Адамс преди 1 година
Пламен Лърч Данаилов
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До БЪЛГАРИН СОФИАНЕЦ.........Не стана ясно - софиЯнец ли си или марсиАнец? Прав си за свещената простотия, за руския газ, обаче, - не си.
22
0
 
4
 
! Отговори
Augusto Pinochet преди 1 година
СЛЕД КАТО И ТОЗИ БОКИ ВЗЕ ДА РАЗБИРА ОТ ГАЗ И ТРАНСФЕРИ НА ГАЗ БРАТЯ БЪЛГАРИ ГОЛЯМ СТУД НИ ЧАКА!!!
21
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проблемът ни НЕ Е Русия и гзта от Русия, а това, че (трябва) да следваме начертаното от ЕС икономическо развитие! А защо тр. да го следваме? Нима някой ще умре в БГ, ако НЕ го следваме за година-две-три? Т.е. ако вместо 2-3% икономически ръст - реализираме 2-3% икономически спад? Ще загине ли от това някой в БГ? --> Не! Ами тогава? Спокойно можем без да се натискаме за газ ОБЕЗАТЕЛНО СЕГА, а след 2-3 години - рукса или неруска, няма значение
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дългосрочно на висока цена и бг ще загуби ако падне цената или гаспром продава под цената..
19
2
 
5
 
! Отговори
НЯМА ЕВТИНА ГАЗ.... преди 1 година
....КАКТО И НЯМА "ЕВТИН ХЛЯБ"---СЛЕД ПРЕМАХВАНЕТО НА ДДС-то ЗА ХЛЯБА....ХА,ХА,ХААААА.....ЕТО ТАКА ИЗЛЪГА ВИ НИНОВА И ЦЯЛОТО И КОМУНИСТИЧЕСКО КОТИЛО..!......СЪЩОТО ЩЕ БЪДЕ И С РУСКАТА ГАЗ ОТ "ГАЗПРОМ"----ПЪЛНИ ЛЪЖИ!!!
18
6
 
5
 
! Отговори
НЯМА ЕВТИНА ГАЗ преди 1 година
ЛЪЖАТ ВИ ---ЗА ДА ОЦЕЛЕЕ ГАЗОВИЯ РУСКИ РУСКИ МОНОПОЛ В БЪЛГАРИЯ И НЕГОВИЯ 100-%ов МЪРТВЕЦ "БУЛГАРГАЗ"!---ДЪРЖАВНИЯ МОНОПОЛ ВЪРХУ ГОРИВАТА ----ТРЯБВА ДА УМРЕ , ЗАЩОТО Е КЛОН НА РУСКИЯ "ГАЗОВ ОКТОПОД"---"ГАЗПРОМ" , И ЗАКРЕПОСТЯВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ КЪМ РУСИЯ ЗАВИНАГИ!----ИМА ДОСТАТЪЧНО БЪЛГАРСКИ ЧАСТНИ ФИРМИ , КОИТО МОГАТ ДА ДОСТАВЯТ ГАЗ И ГОРИВА ОТ ЦЕЛИЯ СВЯТ И РАЗПОЛАГАТ С НУЖНИТЕ ФИНАНСОВИ РЕСУРСИ ЗА РАЗЛИКА ОТ ФАЛИРАЛАТА "БУЛГАРГАЗ"----ДАЙТЕ СВОБОДА НА БЪЛГАРСКИЯ ЕНЕРГИЕН БИЗНЕС!!!!
17
6
 
8
 
! Отговори
Отговорът е ясен преди 1 година
До Анонимен 18с Русия и с газ. Няма да гладуваме и да измрат децата ни от студ заради единия ЕС,я?
16
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия иска да отпаднат санциите за евтин газ. Няма как и или с Русия и с газ или с ЕС но без газ
15
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България си има договори. Нищо не е необходимо да се прави освен да се плаща по схемата на Германия, Австрия, Италия, Франция и Гърция. Какъв е проблема? Или не може да се прибират по 120 милиона лева от комисионните като няма посредници?
14
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никога повече краварофилите от ПП (Продажните Предатели) на власт!
13
2
 
6
 
! Отговори
Black Sea преди 1 година
Бе тез от ИТН всичките плешиви. Що тъй?
12
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали щяхме да сме независими от Русия, какво се тюхкате? Май никой не напира да ни дава газ, още по-малко пък ефтина. Изоставени сте на произвола, деца мои. Ще се наложи да го преглътнете.
11
8
 
25
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
САМО АБСОЛЮТНИ БЪЛГАРОПРЕДАТЕЛИ ЩЕ ГЛАСУВАТ ЗА ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПОДМЯНАТА!
10
3
 
18
 
! Отговори
Защо преди 1 година
Руски газ е нещо лошо, но риски петрол не. Някой да обясни моля
9
2
 
16
 
! Отговори
Данчо преди 1 година
И тоя Пламен "вещото лице" е един специалист.....Като всички от ИТН
8
8
 
25
 
! Отговори
сина преди 1 година
разбира се, че газа от Русия е най-евтин и най-лесен, НО хера, сащ, бай дън, про100 киро, ДБ, ПП и другите отрочета на прокопи НЕ РАЗРЕШАВАТ! Те искат да купуваме руски газ през търговец от Гърция, за да трупат касичките си сигурно ?!? хахахаха народееее, гласувайте пак за ПП хахаха
7
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей, тоя е Гений! Гений ви казвам, Гений!!!!!!!! )))
6
5
 
26
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПОДМЯНАТА СА ЛЪЖЦИ ДОКАЗАНИ! ПРИЗНАХА СИ , ЧЕ ДОГОВОРА ЗА 7-ТЕ КОРАБА НЕ Е ПОДПИСАН!!!!