Приоритетите на МВнР: Присъединяването към еврозоната и Шенген

Това обяви служебният министър Николай Милков
Обновена: 8 авг 2022 14:06 | 8 авг 2022 11:16, Нели Христова
34

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Присъединяването към еврозоната и шенгенското споразумение, както и провеждането на изборите за НС на 2-ри октомври зад границата, са водещите приоритети на МВнР, заяви Николай Милков, служебният министър на външните работи, предаде репортер на БГНЕС.

Сред приоритетите са и присъединяването на страната към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и подготовка от страна на държавата на Първоначален меморандум с позиция по всеки един правен инструмент на ОИСР (Организация за икономическо сътрудничество и развитие), активно присъствия на България в ЕС и НАТО и участието на страната ни в колективните усилия за справяне с настоящите кризи.

От МВнР определят като важни задачи европейската интеграция на страните от Западните Балкани, както и отстояване и надграждане на постигнатото в последните месеци по отношение на европейския път на Република Северна Македония, както и фокусиране на вниманието върху партньорите от ЕС и НАТО и върху други проблеми, свързани със сигурността в региона.

Двама заместници ще има новият служебен министър Николай Милков. Единият от тях е досегашният ни посланик в Украйна Костадин Коджабашев. Той ще е и говорител на ведомството.

Велислава Петрова остава заместник-министър на външните работи и в този кабинет. „Това е и оценка за нейната работа. Хипотези или обвинения за реваншизъм би следвало да се тълкуват като безпочвени”, каза служебният ресорен министър Николай Милков. Петрова ще се ангажира с темите за РСМ, бъдещото членство на страната ни в Шенген, както и присъединяването ни в ОИСР.

Светлана Стойчева става началник на кабинета на министъра. Тя е бивш посланик на България в Канада.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
До Никола Стефанов.........Ти кьорав ли си, че цените ги изравнихме вече, даже някои цени са по-високи от Германия бре? Само ще сменят банкнотите.
10
15
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Абе гледайте да не ни вържете пак за Газпром, че ще има дървен Господ!
9
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никаква еврозона преди да се проведе референдум по въпроса. Народът да каже иска ли евро или не! Омръзна ми да ме "спасяват" и да ми мислят доброто.
8
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лъжи от майк.опродавци, няколко едри алчни мафиота само имат интерес от това
7
4
 
4
 
! Отговори
Забравете Шенген преди 1 година
България изнася тероризъм ,какъв Шенген!?Цяла Европа знае за Сателитният терор на Българите,как МВР и банди тероризират Българи и цяла Европа!............................................ Мирослав Германов
6
7
 
11
 
! Отговори
Обективен преди 1 година
По принцип съм ЗА еврозоната, но не и в момента, тъй като е заплашена от голяма криза съвсем скоро. Ще се набутаме много, ако влезем в този момент...
5
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако питат нашите ватенки, трябва да се присъединим към СССР и рубло-зоната... Какво да очакваш от *** с коеф. на интелигентност под 30...
4
8
 
11
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 1 година
Шенген - да - ако не друго ще отвори границите между нас и запада за по-свободно движение на хора, какъвто уж е един от европейските принципи. Виж, за еврозоната - твърде сме бедни, за да понесем прехода от лев към евро.
3
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И от тоя нищо не става, язък.
2
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Против еврозоната съм.Ще плащаме чужди заеми.А при самия преход става инфлация.Вече имаме инфлация.
1
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
О кат са присаединиме и кфо ? Нема да станеме по богати а виж по бедни да