В търсене на природен газ: Очаква ни студена и скъпа зима

Експерти с прогнозни варианти за възможностите
8 авг 2022 10:58, Петя Славова
269

Служебният кабинет анонсира миналата седмица оздравителен план за оздравяване на "Булгаргаз". Към момента дружеството не разполага с достатъчно средства за закупуване на необходимите количества природен газ. Очакванията са тази финансова нестабилност да доведе до редица проблеми по веригата доставки – разплащане – енергийна обезпеченост.
Още по темата

"Интерконекторът с Гърция има голямо и истинско значение, когато бъде построен терминалът в Александруполис. Тогава този интерконектор ще има истински смисъл, защото ще можем и като съсобственици да си доставяме собствен втечнен газ. Но дотогава дали ще минава оттам азербайджанският газ или през сделки, единствената разлика е, че към момента 30% от този газ се купува на цената на договора, а другите проценти на пазарна цена", коментира бившият заместник-министър на енергетиката Явор Куюмджиев в "България сутрин".

Председателят на Българската газова асоциация Пламен Павлов смята, че много се политизира темата за интерконектора. Той подчерта, че се политизира икономиката и сме вкарани в икономическа война.

Куюмджиев посочи пред Bulgaria ON AIR, че за пореден път някое от енергийните дружества ще бъде инжектирано с пари от бюджета или от БЕХ, само че за първи път се прави за "Булгаргаз". Според него това огромно задлъжняване на енергетиката пак ние ще го платим, рано или късно.

Според него поредица от глупави решения на европейско ниво са довели до сегашната криза, а те са били умножени от още по-глупави решения от предишните управляващи - обричат ни на скъпа и студена зима.

"Купуваме газ, който е на вторичен пазар. Ние купуваме от Турция, Гърция, остава да започнем да купуваме от Сърбия руски газ, който преминава през нашата газова транзитна система и после ние го купуваме. Този щаб трябва да прегледа какво трябва да се направи, за да може да не се повтаря това вторично купуване на природен газ. Задължително трябва да се започнат преговори с "Газпром" за тези обеми неползван газ, които ние сме платили. Трябва да помисли този щаб не е ли добре да направи така, че пазарът да бъде конкурентен - нека да има втечнен и тръбен газ и те да бъдат обект на конкуренция", обърна внимание Павлов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


269
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като се вдигнат сметките за отопление с 50% и това ли ще е пропаганда на ГЕРБ много ми е интересно.
176
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киро каза, че не е вярно. Ако се окаже наистина а скъпо на Лена ли да се обадя да плаща сметките? Или на арменския поп?
175
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 202 "80 % от бг не могат да си купят апартамент в София при тия цени и заплати. Други 20 % само със заеми и като продадат други апартаменти. Кое му е доброто на демокрация" Ехееееее. *** те 80% не могат и Ролс-Ройс да си купят на Запад. Е тва вече наистина е скандал. Всяка система, която не може да осигури ПОНЕ по един Ролс-Ройс за всеки, е напълно провален!!!!
174
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 201: И защо така бе, нали ''демократичният и евтин газ ни залива''!? Другарите саботираха изграждането на алтернативите. Благодари на другарите че пак зареди тях ще студуваме. Трябва ни алтернатива на Газпром и тя ни трябва сега. Стига вече Газпромски далавери !!!
173
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който се усланя на Газпром само и единствено, ще го чака студена зима. Който има няколко алтернативи, го очаква нормална зима. Не се уговаряйте с Пъютютю, това Пъютютю само ще излъже.
172
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен80 % от бг не могат да си купят апартамент в София при тия цени и заплати. Други 20 % само със заеми и като продадат други апартаменти. Кое му е доброто на демокрация
171
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Коко По произход бг сме азяци от Иран и афганистан. А какво значи че сме евро атлантици никой не знае като европейците са почти всички дошли от Азия, а атлантиците са избили индиците. Това ли са евро цености.
170
6
 
3
 
! Отговори
В ЧАСТНИТЕ ФИРМИ преди 1 година
..ИМА ДОСТАТЪЧНО СРЕДСТВА ---ЗА СВОБОДЕН ВНОС НА ГАЗ И ГОРИВА ЗА БЪЛГАРИЯ И НЕ Е НУЖНО ДА РАЗЧИТАМЕ ЕДИНСТВЕНО НА 100%-овия МЪРТВЕЦ НА ДЪРЖАВАТА "БУЛГАРГАЗ "---И НЕГОВИЯ РУСКИ МОНОПОЛИСТИЧЕН КРЕПОСТНИЧЕСКИ ПОДХОД , КЪМ ЧАСТНИЯ БИЗНЕС И ВНОСА НА ГОРИВА!---ДЪРЖАВНИЯ ЕНЕРГИЕН МОНОПОЛ---ТРЯБВА ДА УМРЕ!!!----СМЪРТ ---НА РУСКИЯ И БЪЛГАРСКИЯ ДЪРЖАВЕН МОНОПОЛ В БЪЛГАРИЯ!---СВОБОДА ЗА ЧАСТНИЯ БИЗНЕС И СВОБОДНОТО ДВИЖЕНИЕ НА КАПИТАЛИ!!!!!!
169
12
 
3
 
! Отговори
Коко преди 1 година
Следващите избори не са за народно събрание а за това какво искаме- да сме европейци или курорт на *** и техен обслужващ персонал, докато не решат да ни "оперират" и "национализират". Ясно е и, че първото предлагат само две партии. Всеки сам си преценя. Но после да не ревете.
168
1
 
7
 
! Отговори
СССР преди 1 година
И как точно руския газ ще доведе до напускането на Лидъл от страната? Не говорете смешки.. Да не би да са си тръгнали от Унгария?
167
0
 
8
 
! Отговори
Алф Редхичкок преди 1 година
Очакваха ни и горива по пет лева в края на лятото ама те пък спадат. Цокъл ,Бокъл и Монокъл правят прогнози да страхуват плебса....
166
3
 
2
 
! Отговори
ДЪРЖАВНИЯ БУЛГАРГАЗ преди 1 година
....Е 100%-ов МЪРТВЕЦ И НЕ МОЖЕ ДА РЕШИ ПРОБЛЕМИТЕ НА БЪЛГАРИЯ!----ДЪРЖАВНИЯ ГАЗОВ МОНОПОЛ --ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПОГРЕБАН , ЗАЕДНО С РУСКИЯ ГАЗОВ РЕКЕТ И КРЕПОСТНИЧЕСКО ИЗНУДВАНЕ НА НАРОДА!!!---ВСИЧКИ ЧАСТНИ ФИРМИ НА БОРСАТА ЗА СВОБОДЕН ТЪРГ---ОТ СВОБОДЕН ВНОС НА ГАЗ , ЗА БЪЛГАРИЯ!////..САМО ТОВА Е РЕШЕНИЕТО////
165
7
 
5
 
! Отговори
Коко преди 1 година
Защо Герб ДпС и другите "евроатлантици" не заявят явно, че не искат Газпром, че не искат зависимост от ***. Защо не кажат, че не искат да отиваме в орбитата на тиранина? Продадоха ви за 5 сребърника и ще ядете коприва и охлюви ако има. Като копейката затвори Лидл и западния бизнес се изнесе ви чака гладна смърт. Щото няма ни една руска компания ни една китайска която да плаща заплати в България. Какво ще работите и какво ще стане с вас. Да газ ще има и какво от това. Ще си сушите скъсания чорап
164
1
 
9
 
! Отговори
Дб преди 1 година
А защо ни чака? Защо находищата в Черно море не са национален приоритет водещ към независимост поне 50 години? Как Румъния и Турция вадят от там при много по малки залежи от нашите? Пак обаче трябва да се гушат малцина и поразии за милиарди ни чака нас народа.
163
7
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Газ ще има и няма да е от оръжието на психопата - Гъзпром :)))))))))))))))))))))))))))))
162
9
 
6
 
! Отговори
БУЛГАРГАЗ Е МЪРТВЕЦ! преди 1 година
ИМА ДОСТАТЪЧНО ЧАСТНИ БЪЛГАРСКИ ФИРМИ ---КОИТО МОГАТ ДА ДОСТАВЯТ ГАЗ ОТ ЦЕЛИЯ СВЯТ!----СЛОЖЕТЕ КРАЙ---НА ДЪРЖАВНИЯ ГАЗОВ МОНОПОЛ В БЪЛГАРИЯ)))СТИГА РУСКА ГАЗОВА РОБИЯ ---И СВЕЩЕННА РУСКА ПРОСТОТИЯ!!!
161
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 188 "Сега не можеш да си купиш апартамент в София." Хихихи. Преди имаше Софийско жителство. Не само, че не можеш да и купиш апартамент в София, ми не можеш да отидеш да живееш в София без разрешението на Партията.
160
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Коко Сега си колония на САЩ и земята беше распроданена на турци и араби за да си купиш трошка. Сега не можеш да си купиш апартамент в София.
159
5
 
7
 
! Отговори
БУЛГАРГАЗ--ДА УМИРА! преди 1 година
БИЗНЕССА С ГАЗА ----Е НА НАРОДА И НЕГОВИТЕ ФИРМИ !!!-- РУСИЯ ---НИ РЕКЕТИРА С ГАЗА!!!
158
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голямо натискане за тази газ, на студено сме щели да бъдем, дрън-дрън. Дървета няма ли? Електричество няма ли? Какви са тези партенки, дето постоянно се спускат от пeтoколонниците, да създават усещане за безизходица. Изходи има, "другари", ама на вас не ви изнасят, затова ни бутате пак в посоката на онези руски убийци. Вие ако искате ближете им д*та, но не обяснявайте глупости на всички как те са ни единственият изход.