В търсене на природен газ: Очаква ни студена и скъпа зима

Експерти с прогнозни варианти за възможностите
8 авг 2022 10:58, Петя Славова
269

Служебният кабинет анонсира миналата седмица оздравителен план за оздравяване на "Булгаргаз". Към момента дружеството не разполага с достатъчно средства за закупуване на необходимите количества природен газ. Очакванията са тази финансова нестабилност да доведе до редица проблеми по веригата доставки – разплащане – енергийна обезпеченост.
Още по темата

"Интерконекторът с Гърция има голямо и истинско значение, когато бъде построен терминалът в Александруполис. Тогава този интерконектор ще има истински смисъл, защото ще можем и като съсобственици да си доставяме собствен втечнен газ. Но дотогава дали ще минава оттам азербайджанският газ или през сделки, единствената разлика е, че към момента 30% от този газ се купува на цената на договора, а другите проценти на пазарна цена", коментира бившият заместник-министър на енергетиката Явор Куюмджиев в "България сутрин".

Председателят на Българската газова асоциация Пламен Павлов смята, че много се политизира темата за интерконектора. Той подчерта, че се политизира икономиката и сме вкарани в икономическа война.

Куюмджиев посочи пред Bulgaria ON AIR, че за пореден път някое от енергийните дружества ще бъде инжектирано с пари от бюджета или от БЕХ, само че за първи път се прави за "Булгаргаз". Според него това огромно задлъжняване на енергетиката пак ние ще го платим, рано или късно.

Според него поредица от глупави решения на европейско ниво са довели до сегашната криза, а те са били умножени от още по-глупави решения от предишните управляващи - обричат ни на скъпа и студена зима.

"Купуваме газ, който е на вторичен пазар. Ние купуваме от Турция, Гърция, остава да започнем да купуваме от Сърбия руски газ, който преминава през нашата газова транзитна система и после ние го купуваме. Този щаб трябва да прегледа какво трябва да се направи, за да може да не се повтаря това вторично купуване на природен газ. Задължително трябва да се започнат преговори с "Газпром" за тези обеми неползван газ, които ние сме платили. Трябва да помисли този щаб не е ли добре да направи така, че пазарът да бъде конкурентен - нека да има втечнен и тръбен газ и те да бъдат обект на конкуренция", обърна внимание Павлов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


269
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 179 "Рботят като държавни и златото оставаше в бг." Това те питам: къде е? Това са стотици тонове, по вашите собствени думи.
156
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Коко 70 % нямат коли или не могат да си купят нова. На запад нова кола съшо е лукс.
155
9
 
6
 
! Отговори
Samosval преди 1 година
Газ има но някои иска да върне монополното положение на Газпром! България не трябва да попада в орбитата на Русия отново!
154
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бе що нашта икономика е по-слаба от германската? Ний не щем руски газ , ама швабите си го купуват без комплекс за малоценност и плащан на много по-ниски цени от нас. Съответно по-ниски производствени разходи.
153
7
 
5
 
! Отговори
БУЛГАРГАЗ -ДА УМРЕ! преди 1 година
НЕ НА ГАЗА ОТ РУСИЯ ---НЕ НА РУСКАТА РОБИЯ И СВЕЩЕННА ПРОСТОТИЯ!
152
5
 
8
 
! Отговори
Коко преди 1 година
Немногоумни руолизци, заа да получите евтин газ готови ли сте да се откажете от всичко, което имате сега и да сте бедни като църковни мишки. Готови ли сте да излезем от ЕС и да станем колония на диктатора-джудже. Защото ако това стане, всички умни и можещи ще се изнесем и ще се оправим, а вие тук ще се самоизядете. България ще изчезне до 20 г. Това ли искате, патероти и лицемери ? Ако ставаше нещо от вас, щяхте да попрочетете малко история, малко геополитика и да видите, че ни вкарвате в Ада.
151
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 176 Рботят като държавни и златото оставаше в бг. А сега заминава за САЩ.
150
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 169 Коко/175 "Споко то сега и за всички западни автомобили се чака ако не знаеш" Ти за коя марка и модел отиде с парата да търсиш? :)))))
149
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 164 "В земята си е" Е как си е "в земята", като тия мини се работят от 70те бе, другарю?
148
1
 
3
 
! Отговори
До 169 Коко преди 1 година
Споко то сега и за всички западни автомобили се чака ако не знаеш. Няма части от Китай-няма производство.
147
0
 
5
 
! Отговори
ф преди 1 година
Обаче ден и нощ се говори за доставки на газ, все едно не са бизнес начиание на ЧАСТНА компания. Ся кво се оказа, че Булгаргаз, както винаги са на загуба каква изненада
146
2
 
9
 
! Отговори
Коко преди 1 година
Философи има две опции. Първата е, че оставаме в Запада- имаме стоки в магазините, имаме добре платена работа, можем да пътуваме, да се образоваме, имаме интернет фейсбук и цивилизования Свят е отворен за нас. Втората опция е загубена работа, въвеждане на визи, фалирали частни бизнеси, изнесен западен капитал, който формира 90% от икономиката и получаваме евтин газ. Какво избирате газа или живота ? Само ревете но не можете да мислите и година напред. Колко жалко!
145
7
 
8
 
! Отговори
Шопо преди 1 година
Тия софийски шопчета толкова са сл.абоу.мни не знаят, че без руска газ ще стоят на тъмно и студено. Ще им гърмят бушоните в панелките.
144
8
 
9
 
! Отговори
Българин софианец преди 1 година
НЕ НА ГАЗА ОТ РУСИЯ --НЕ НА РУСКАТА РОБИЯ И СВЕЩЕННА ПРОСТОТИЯ!
143
2
 
2
 
! Отговори
Ами, тъй шъ е тя! преди 1 година
"Очаква ни студена и скъпа зима" ------ Шъ л.инчуваме Киро и К.окорчо! Срам ме е, че на стари години се оказах толкова наивен да гласувам за тях! Пфу, да се е...!
142
5
 
6
 
! Отговори
Коко преди 1 година
Ами Радев и Възраждане като ни изкарат от ЕС ни чакат опашки за банани и записване за Лади, които да получиш след години. Поне всички мигранти ще се върнат като им въведат визите. Проблема е, че ще настане такава мизерия, каквато никой не си спомня да е преживявал
141
0
 
2
 
! Отговори
АЗ преди 1 година
Като няма акъл ...
140
2
 
12
 
! Отговори
Пффф преди 1 година
Я стига сте плашили хората бе!Нищо такова няма да се случи!Паникьори нещастни, платени
139
2
 
4
 
! Отговори
сина преди 1 година
е тъй е, като си избрахме евро.ейските ценности да не плащаме в рубли, а това не е никакъв проблем за нас, никакъв риск, даже министъра на ИТН в първия момент каза, че това не е никакъв проблем, обаче после като ги привикаха с киро при хера взе друга песен да пее и тоя от ИТН. Това е, каквото сащ кажат - това правят киро и кокоро, без да мислят за народа, за интересите на България! Тъжно и жалко! Не че буци не правеше така, но по-деликатно някак си... в стил ала нинова
138
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напоследък зимите са изключително меки, и от както разкарах жената, карам без почти никакво отопление - има само 2-3 седмици през цялата зима, в които трябва някакво леко отопление... Това че повечето хора сте изнежени женчовци, и ако температурата падне под 30 градуса, почва да ви е студено, си е изцяло ваш проблем