Асен Василев: Докато господин Борисов ръководи ГЕРБ, коалиция с тях е невъзможна

По думите шансовете за България в дело срещу "Газпром" са "много добри"
9 авг 2022 18:23, Нели Христова
400
Асен Василев: Докато господин Борисов ръководи ГЕРБ, коалиция с тях е невъзможна
Снимка: БГНЕС

Ние заварихме азерския газ на 30%. В момента получаваме пълния обем газ. Тези 30% ги получаваме на оригиналната договорена цена, а останалите - на цената, на която бихме получавали руския газ. Ще започнем и тях да ги получаваме на по-ниската цена, в момента, в който се даде Акт-16 на българо-гръцката връзка.

Това заяви пред bTV бившият вицепремиер и министър на икономиката Асен Василев.

"След като има Акт-14 не би следвало това, че някаква чешмичка не е направена, да спре един такъв голям проект. До колкото чух има желание от страна на правителството връзката да заработи бързо, тъй като това е свързано с по-ниска цена на остатъка от обема от азерския газ", категоричен бе той.

"Започнахме да получаваме пълното договорено количество азерски газ- 1 млрд. куб. м, Чирен продължава да се пълни дори е на път да се напълни с 10% повече, отколкото беше миналата година в началото на отоплителния сезон, и във финалните дни на правителството успяхме да договорим 7 карго кораба за доставка на втечнен газ, които да бъдат до края на март", каза Василев.

"Относно 7-те танкера за доставка на втечнен газ сме казали, че за първите две карга са осигурени слотове, а за останалите гръцкият министър каза, че ако България поиска ще се осигурят слотове и за останалите кораби. Отново защо това не се случва, отговор трябва да даде новият служебен енергиен министър“, подчерта още Асен Василев. Бившият вицепремиер и финансов министър уточни, че ако до 19-ти август не се вземе решение за корабите, то друг ще вземе този газ, а ние "ще изпуснем питомното и ще гоним дивото".

Той потвърди, че газ от "Газпром" не са изпращани. Всеки ден България е изпращала заявки, но природен газ не е получаван.

"До колкото знам не получаваме руски газ от посредници", заяви бившият вицепремиер. "Господин Борисов ако има документи, нека да ги извади и да ги покаже", допълни той.

По думите шансовете за България в дело срещу "Газпром" са "много добри".

"Ние си изпълняваме договора както е подписан от правителството на Борисов. 2019 г. последно е променян този договор. Всеки ден си изпълняваме заявките според клаузата, отсрещната страна "Газпром" не подават газ. Имаме направено плащане, което е върнато от "Газпром". Така че ние сме в абсолютно 100%-во изпълнение на договора, както е подписан и според мен в края на годината, когато този договор изтече, ще можем спокойно да си предявим арбитражните искове", обясни Василев.

На въпрос дали е саботирал работата на министър Николов, Асен Василев отговори: "Не съм и няма как да саботирам работата на господин Николов. Министерството на финансите няма отношение към това какво прави "Булгаргаз". Самият министър Николов е заявявал, че той лично е имал свободата да прави това, което смята, че е най-добре за българските граждани. Според мен той си свърши работата добре."

"Имаше доста тежки ситуации през последните месеци. Като започнем, че тръгна една доста тежка COVID вълна още докато влизахме в кабинет. Не затворихме държавата, направихме план, чрез който да не се стигне до затваряне на икономиката. След това избухна война. Дойде инфлация свързана до голяма степен с войната. Дойде енергийна криза. Да сте чували да казваме, че има хаос, разруха, че другите са виновни, да правим щабове и да плашим хората? Работата на едно правителство е, когато има проблеми, а такива има винаги, да ги решава. Ако не може да се справи с проблемите, тогава започва да плаши хората и да казва, че някой друг е създал проблема", заяви той.

Според него причината да падне кабинета е, че е дал средства за социални проекти, а не за ремонт на пътищата: "Денят в който министрите бяха оттеглени беше денят, в който МС прие този законопроект, а думите на министър Караджов бяха, че нищо от искането на МРБ не е удолетворено и затова те си тръгват от кабинета."

"Със сигурност Русия изигра своята роля в дестабилизирането на политическата ситуация. Но фундаментално големият разлом в коалицията беше по линия на това, че ние обещахме да не позволим да се крадат пари от данъците на хората и го спазихме", заяви Василев.

Той добави, че няма информация Румен Радев да стои зад разпада на правителството.

Разривът между ПП и презедента било заради отстраняването на Николай Павлов като шеф на "Булгаргаз", което Румен Радев приел лично. Другият проблем бил оставката на Сотир Цацаров като КПКОМПИ. 

"Все още събираме и анализираме данни. Абсолютно прагматичен ще бъде подхода", отговори Василев на въпроса дали ПП ще се яви заедно с ДБ на изборите.

"Докато господин Борисов ръководи ГЕРБ, коалиция с тях е невъзможна", категоричен бе той. "Няма как докато Борисов, който организира система за отклоняване на публичен ресурс, да се говори за коалиция с него, добави още той."

Според Асен Василев арестът на Бойко Борисов не е бил грешка, нито пък изгонването на руски дипломати от България.

"Мисля, че ще сме първа политическа сила, борим се за 121 гласа, които да направят коалиция срещу това парите на българските граждани да отидат в кюлчета и шкафчета", каза Василев.

 

 

 

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


400
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
269
2
 
21
 
! Отговори
Мишо преди 1 година
Тези от ПП и ДБ трябва да изчезнат от парламента. Освен да лъжат нищо друго не умеят!Не ми е ясно кой ви пише рейтингите, но по народа много ви насъбра. Докарахте ни до просешка тояга, цените 30-40% нагоре. Срам, предатели и измамници. Крадци.Вън от парламента!!!!
268
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Асен , жената на Спецов
267
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ревизия и народен съд
266
2
 
36
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Не съм фен на Борисов, но откъде-накъде някакъв ***, бивш министър, провален, без диплома, финансов измамник и гей, ще казва кой да стои начело на ГЕРБ, или на която и да е друга партия! Явно ги е страх от Борисов!
265
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези измами се правят с помощта и подкрепата на сащ, а с парите получени от тях ще се купят гласове за спечелване на изборите, така че кирчо и *** да дойдат пак на власт ида могат да изпълняват инструкциите от сащ за пълно завладяване на властта в България.
264
9
 
4
 
! Отговори
Хе хе преди 1 година
До анонимен Той Делян Добрев пък ,защо още не си е показал дипломата от щатския АРТ колеж ? Намери кого да даваш за пример !
263
1
 
13
 
! Отговори
Крети преди 1 година
Киро, кокорчо, лена и Бойко на Сатурн! (Сафун)
262
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този пък кой е,че да определя кой да бъде лидер на друга партия? Още ли Асен и Кирил си вярват,че продължават да "колят и бесят"? Това нищожество трябва да се скрие в миша дупка,и то заедно с верните му аверчета,защото много сме им набрали! ТРЯБВА ДА СИ ПОНЕСАТ ОТГОВОРНОСТТА ЗА НЕКАДЪРНОТО И ПРОДАЖНО УПРАВЛЕНИЕ!
261
1
 
26
 
! Отговори
ПЛАКАТ НА ПП преди 1 година
"ОЧАКВА МЕ ТЕ СЕГА"- НЯМА ПО ГОЛЕМИ НЕГРАМОТНИЦИ ОТ ХАРВАРДСИТЕ- ЛЪЖИ, ИЗМАМИ УЙДОРМИ И НАКРАЯ 17% ИНФЛАЦИЯ НЯМА ДРУГА ТАКАВА ДЪРЖАВА САМО НИЕ СМЕ ТАКА.
260
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен-"махат хората на БСП,за да сложат техни, защо?Колко ротации ще правите още, какво целите? Спрете!"Аааа,не е хубаво,така ли?Беше хубаво,когато миналото лято сл.правителство и след това редовното започна с уволнения и наместване на "наши",а сега пък не било редно да се правят ротации!То и премиера беше незаконен,ама си затвориха очите и ушите и продължиха както на тях им харесва!За момента могат само да се радват,че не са ги подпукали за лъжите и поразиите които сътвориха умишлено ...
259
0
 
24
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
Крайно време е в България да има училище за политици! Не може глупави *** и пульо да стават депутати, министри, че и президенти...
258
0
 
19
 
! Отговори
Семков преди 1 година
Алооо, от сайта - много ви моля не давайте повече думата на такива дето се мислят за нещо " политици " - този е в пълна безтегловност ! Дайте някой, който може да приказва смислено, а не да дърдорка празни приказки като тоя !!!
257
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оставете хората на БСП на мира!
256
1
 
4
 
! Отговори
Какво е това: преди 1 година
"Започна се с искане на списъци на назначените на всички нива (включително и след конкурси) по време на редовното правителство, навсякъде, но най-настоятелно в министерствата, ръководени от министри на БСП - в икономическото, в земеделието, в социалното, в туризма. Последва в кратки срокове привикване на ръководители и на назначените от по-високите нива, отправяне на предупреждения, натиск за подаване на оставки. Мога да ви предоставя много такива случаи. Скоро ще станем свидетели и на още уволнения, включително и на по ниски нива."
255
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега четох, че махат хората на БСП, за да сложат техни, защо ? Колко ротации ще правите още, какво целите? Спрете!
254
1
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Влезте във фейсбука на Делян Добрев и вижте документирани далавери за газа чрез посредници.
253
0
 
16
 
! Отговори
от Кирил Добрев преди 1 година
Нито една молекула американски газ не е пристигнала в България до момента. Двата танкера ги продадоха в Турция/Гърция и купиха руски газ от посредницитеГазът си е 100% руски.Диверсифицираха единствено паричните потоци. "Промяната" ни цакат с 30% над цената Трябва да мислят Киро и Асен е как да отърват затвора. В последните 3 месеца са ощетили държавата с 200 млн. евро само от газа. Газът е изцяло руски, но по-скъп с 30% В Бул.газ има фактури от посредническите фирми,а от америк.газ-няма .
252
1
 
18
 
! Отговори
Читател преди 1 година
Каква наглост. Този е за съд и затвор, той си мечтае за коалиции! Явно мислят българите за мазохикти!
251
2
 
21
 
! Отговори
666 преди 1 година
Бегай от тук бе...! Това да не ти е Нинова да ти поставя условия! Вие сте бити карти, забатачихте България!
250
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По наведено и мазно по корем пред стопаните правителство не сме имали никога! Тези момчета нямат скрупули, ама никакви! Неграмотни, нагли и само схеми в главите им! Най- лошото е, че стопанина действа на принципа- *** синове, ама наши!