Асен Василев: Докато господин Борисов ръководи ГЕРБ, коалиция с тях е невъзможна

По думите шансовете за България в дело срещу "Газпром" са "много добри"
9 авг 2022 18:23, Нели Христова
400
Асен Василев: Докато господин Борисов ръководи ГЕРБ, коалиция с тях е невъзможна
Снимка: БГНЕС

Ние заварихме азерския газ на 30%. В момента получаваме пълния обем газ. Тези 30% ги получаваме на оригиналната договорена цена, а останалите - на цената, на която бихме получавали руския газ. Ще започнем и тях да ги получаваме на по-ниската цена, в момента, в който се даде Акт-16 на българо-гръцката връзка.

Това заяви пред bTV бившият вицепремиер и министър на икономиката Асен Василев.

"След като има Акт-14 не би следвало това, че някаква чешмичка не е направена, да спре един такъв голям проект. До колкото чух има желание от страна на правителството връзката да заработи бързо, тъй като това е свързано с по-ниска цена на остатъка от обема от азерския газ", категоричен бе той.

"Започнахме да получаваме пълното договорено количество азерски газ- 1 млрд. куб. м, Чирен продължава да се пълни дори е на път да се напълни с 10% повече, отколкото беше миналата година в началото на отоплителния сезон, и във финалните дни на правителството успяхме да договорим 7 карго кораба за доставка на втечнен газ, които да бъдат до края на март", каза Василев.

"Относно 7-те танкера за доставка на втечнен газ сме казали, че за първите две карга са осигурени слотове, а за останалите гръцкият министър каза, че ако България поиска ще се осигурят слотове и за останалите кораби. Отново защо това не се случва, отговор трябва да даде новият служебен енергиен министър“, подчерта още Асен Василев. Бившият вицепремиер и финансов министър уточни, че ако до 19-ти август не се вземе решение за корабите, то друг ще вземе този газ, а ние "ще изпуснем питомното и ще гоним дивото".

Той потвърди, че газ от "Газпром" не са изпращани. Всеки ден България е изпращала заявки, но природен газ не е получаван.

"До колкото знам не получаваме руски газ от посредници", заяви бившият вицепремиер. "Господин Борисов ако има документи, нека да ги извади и да ги покаже", допълни той.

По думите шансовете за България в дело срещу "Газпром" са "много добри".

"Ние си изпълняваме договора както е подписан от правителството на Борисов. 2019 г. последно е променян този договор. Всеки ден си изпълняваме заявките според клаузата, отсрещната страна "Газпром" не подават газ. Имаме направено плащане, което е върнато от "Газпром". Така че ние сме в абсолютно 100%-во изпълнение на договора, както е подписан и според мен в края на годината, когато този договор изтече, ще можем спокойно да си предявим арбитражните искове", обясни Василев.

На въпрос дали е саботирал работата на министър Николов, Асен Василев отговори: "Не съм и няма как да саботирам работата на господин Николов. Министерството на финансите няма отношение към това какво прави "Булгаргаз". Самият министър Николов е заявявал, че той лично е имал свободата да прави това, което смята, че е най-добре за българските граждани. Според мен той си свърши работата добре."

"Имаше доста тежки ситуации през последните месеци. Като започнем, че тръгна една доста тежка COVID вълна още докато влизахме в кабинет. Не затворихме държавата, направихме план, чрез който да не се стигне до затваряне на икономиката. След това избухна война. Дойде инфлация свързана до голяма степен с войната. Дойде енергийна криза. Да сте чували да казваме, че има хаос, разруха, че другите са виновни, да правим щабове и да плашим хората? Работата на едно правителство е, когато има проблеми, а такива има винаги, да ги решава. Ако не може да се справи с проблемите, тогава започва да плаши хората и да казва, че някой друг е създал проблема", заяви той.

Според него причината да падне кабинета е, че е дал средства за социални проекти, а не за ремонт на пътищата: "Денят в който министрите бяха оттеглени беше денят, в който МС прие този законопроект, а думите на министър Караджов бяха, че нищо от искането на МРБ не е удолетворено и затова те си тръгват от кабинета."

"Със сигурност Русия изигра своята роля в дестабилизирането на политическата ситуация. Но фундаментално големият разлом в коалицията беше по линия на това, че ние обещахме да не позволим да се крадат пари от данъците на хората и го спазихме", заяви Василев.

Той добави, че няма информация Румен Радев да стои зад разпада на правителството.

Разривът между ПП и презедента било заради отстраняването на Николай Павлов като шеф на "Булгаргаз", което Румен Радев приел лично. Другият проблем бил оставката на Сотир Цацаров като КПКОМПИ. 

"Все още събираме и анализираме данни. Абсолютно прагматичен ще бъде подхода", отговори Василев на въпроса дали ПП ще се яви заедно с ДБ на изборите.

"Докато господин Борисов ръководи ГЕРБ, коалиция с тях е невъзможна", категоричен бе той. "Няма как докато Борисов, който организира система за отклоняване на публичен ресурс, да се говори за коалиция с него, добави още той."

Според Асен Василев арестът на Бойко Борисов не е бил грешка, нито пък изгонването на руски дипломати от България.

"Мисля, че ще сме първа политическа сила, борим се за 121 гласа, които да направят коалиция срещу това парите на българските граждани да отидат в кюлчета и шкафчета", каза Василев.

 

 

 

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


400
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
249
1
 
8
 
! Отговори
КПКОМПИ? преди 1 година
Комисията за Противодействие на Корупцията и за Отнемане на Незаконно Придобитото Имущество (КПКОНПИ)."Другият проблем бил оставката на Сотир Цацаров като КПКОМПИ"?!?
248
2
 
21
 
! Отговори
Бандерас преди 1 година
Асен Василев: "Да сте чували да казваме, че има хаос, разруха, че другите са виновни, да правим щабове и да плашим хората?". Ами да, чували сме стотици пъти да говорите как ГЕРБ са виновни за всичките ви беди
247
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кирил да каже колко книги е прочел, че майка му е библиотекарка при това. Видяхме го какъв капацитет е-жалка картинка с постоянна дежурна изкуствена усмивка. Едва ли някой щеше да си позволи да замеря Борисов със снежни топки, така че се видя какво впечатление създава. И стига сте ни го пробутвали съдружника му Асен всеки ден! Да ходят да си продават пробиотици и каквото искат там. Само за презентации и амбулантна търговия стават, защото там може да се лъже свободно. Живи и здрави и прав им път!
246
7
 
6
 
! Отговори
безпартиен преди 1 година
ще гласувам за герб само ако спрат да подържат тия украински бандити и оправят отношенията с братска русия!
245
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ЛъжаМного си прав. През България ще минава газта за Европа. Не през Украйна. То цялата война е заради това и не го разбрахте. Остават на сухо Украйна и Полша.
244
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не че нещо, но накрая за Герб ще гласувам. Не за вас я. Вече се показахте. Нито за ДБ. Можете да се коалирате, те и без туй са загубили доверието.
243
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вас пък кой ви иска - Кирчо и Асенчо, големите сделкаджии, танцувахте 1 сезон, скоро ще сте никои.
242
1
 
7
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 година
Защо не пенсионират в САЩ партийни лидери, а този харвардски възпитаник говори на балкански език?
241
1
 
22
 
! Отговори
Наясно преди 1 година
Наясно съм, че тия новите не са наясно с нещата. Бойко ги сложи в малкия си джоб барабар с харвардските им дипломи...То не стига само диплома, момче, трябва и акъл!
240
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато Киро, Асен и Лорер са ПП, няма да гласувам за ПП.
239
1
 
15
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Няма ли кой да му поиска импийчмънт. Нямали следователи СРС-та.
238
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хамстерът отново не е наясно какви ги плещи. ГЕРБ е лична партия на Борисов и без него няма ГЕРБ. А коалиция не е нужна на България - нито с предателите от ПП и ДБ, нито с крадците от ГЕРБ - ДПС - БСП. Нужно е наистина ново управление от нови хора - експерти, а не политици. Но тъй като у нас никой няма да остави качествени знаещи и честни хора да управляват, затова виждаме само мошеници и предатели на власт.
237
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе вие още ли сте тука бе ??? Още ли не сте си обрали багажа за Канада ??? Какво ме занимавате с този партиен секретар бе ??? Та той даже няма партия! Отидете направете накрая една партия, спечелете пак, но този път с хартиен вот, и тогава говорете! Но в момента сте никои. НИКОИ!
236
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точно Борисов трябва да ръководи ГЕРБ,а не да слушаме пришевки и внушения на случаен министър доказал,че не става за финансист.Това ще да им е опорката да тормозят Борисов за да ги избере някой заблуден.Е къде Борисов,къде си ти бе,льохман?Колко пъти прави бюджет и къде изчезнаха 9 млрд за 9 дни,това са милиарди не хилядарки?Борисов остави подредена държава и милее за нея.Дойдохте да пооткраднете,да обслужите олигарси и криминалните подсъдими срещу заплащане.Вие сте минало,измамници и продажници
235
5
 
39
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Те пък ГЕРБ умират да се коалират с вас мошеници и некадърници
234
6
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кокорчо да вземе Кирчо лъжата и Лена под полата и да бягат от България колкото може по-бързо.
233
6
 
33
 
! Отговори
алоо преди 1 година
"Докато господин Борисов ръководи ГЕРБ, коалиция с тях е невъзможна". Асенчо,мамино, всеки ден доказваш че си далече от политиката.Това изречение може да го каже само един наивник,който не вкарва никакъв разум в действията си.Този цитираният г-н ако изчезне от земята,чак тогава може да се говори кой ще ръководи герб.Дотогава не че не е мислимо,но е тотална глупост да се вярва, че той няма да ръководи.То и Доган ОФИЦИАЛНО никъде не е в дпс,живурка си в сараите,но всичко става с неговото одобрение
232
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До опетков 256-Не сравнявай с кръчмите във Варна! Огледай се из цяла България-в по-малките градове,селата....знаеш ли как се живее там?Знаеш ли какво значи нямане? Знаеш ли колко получават хората,от какво зависят? Знаеш ли колко работа има там?Знаеш ли каква заплата имат,ако изобщо получават такава?.....Лесно е да тръбиш от големия град и да се правиш на голям разбирач!
231
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По думите шансовете за България в дело срещу "Газпром" са "много добри" -- напълно неадекватен за ръководен пост в държавата. Idi да се съдиш с някоя търговска верига.
230
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По думите шансовете за България в дело срещу "Газпром" са "много добри" -- напълно неадекватен за ръководен пост в държавата. *** да се съдиш с някоя търговска верига.