Асен Василев: Докато господин Борисов ръководи ГЕРБ, коалиция с тях е невъзможна

По думите шансовете за България в дело срещу "Газпром" са "много добри"
9 авг 2022 18:23, Нели Христова
400
Асен Василев: Докато господин Борисов ръководи ГЕРБ, коалиция с тях е невъзможна
Снимка: БГНЕС

Ние заварихме азерския газ на 30%. В момента получаваме пълния обем газ. Тези 30% ги получаваме на оригиналната договорена цена, а останалите - на цената, на която бихме получавали руския газ. Ще започнем и тях да ги получаваме на по-ниската цена, в момента, в който се даде Акт-16 на българо-гръцката връзка.

Това заяви пред bTV бившият вицепремиер и министър на икономиката Асен Василев.

"След като има Акт-14 не би следвало това, че някаква чешмичка не е направена, да спре един такъв голям проект. До колкото чух има желание от страна на правителството връзката да заработи бързо, тъй като това е свързано с по-ниска цена на остатъка от обема от азерския газ", категоричен бе той.

"Започнахме да получаваме пълното договорено количество азерски газ- 1 млрд. куб. м, Чирен продължава да се пълни дори е на път да се напълни с 10% повече, отколкото беше миналата година в началото на отоплителния сезон, и във финалните дни на правителството успяхме да договорим 7 карго кораба за доставка на втечнен газ, които да бъдат до края на март", каза Василев.

"Относно 7-те танкера за доставка на втечнен газ сме казали, че за първите две карга са осигурени слотове, а за останалите гръцкият министър каза, че ако България поиска ще се осигурят слотове и за останалите кораби. Отново защо това не се случва, отговор трябва да даде новият служебен енергиен министър“, подчерта още Асен Василев. Бившият вицепремиер и финансов министър уточни, че ако до 19-ти август не се вземе решение за корабите, то друг ще вземе този газ, а ние "ще изпуснем питомното и ще гоним дивото".

Той потвърди, че газ от "Газпром" не са изпращани. Всеки ден България е изпращала заявки, но природен газ не е получаван.

"До колкото знам не получаваме руски газ от посредници", заяви бившият вицепремиер. "Господин Борисов ако има документи, нека да ги извади и да ги покаже", допълни той.

По думите шансовете за България в дело срещу "Газпром" са "много добри".

"Ние си изпълняваме договора както е подписан от правителството на Борисов. 2019 г. последно е променян този договор. Всеки ден си изпълняваме заявките според клаузата, отсрещната страна "Газпром" не подават газ. Имаме направено плащане, което е върнато от "Газпром". Така че ние сме в абсолютно 100%-во изпълнение на договора, както е подписан и според мен в края на годината, когато този договор изтече, ще можем спокойно да си предявим арбитражните искове", обясни Василев.

На въпрос дали е саботирал работата на министър Николов, Асен Василев отговори: "Не съм и няма как да саботирам работата на господин Николов. Министерството на финансите няма отношение към това какво прави "Булгаргаз". Самият министър Николов е заявявал, че той лично е имал свободата да прави това, което смята, че е най-добре за българските граждани. Според мен той си свърши работата добре."

"Имаше доста тежки ситуации през последните месеци. Като започнем, че тръгна една доста тежка COVID вълна още докато влизахме в кабинет. Не затворихме държавата, направихме план, чрез който да не се стигне до затваряне на икономиката. След това избухна война. Дойде инфлация свързана до голяма степен с войната. Дойде енергийна криза. Да сте чували да казваме, че има хаос, разруха, че другите са виновни, да правим щабове и да плашим хората? Работата на едно правителство е, когато има проблеми, а такива има винаги, да ги решава. Ако не може да се справи с проблемите, тогава започва да плаши хората и да казва, че някой друг е създал проблема", заяви той.

Според него причината да падне кабинета е, че е дал средства за социални проекти, а не за ремонт на пътищата: "Денят в който министрите бяха оттеглени беше денят, в който МС прие този законопроект, а думите на министър Караджов бяха, че нищо от искането на МРБ не е удолетворено и затова те си тръгват от кабинета."

"Със сигурност Русия изигра своята роля в дестабилизирането на политическата ситуация. Но фундаментално големият разлом в коалицията беше по линия на това, че ние обещахме да не позволим да се крадат пари от данъците на хората и го спазихме", заяви Василев.

Той добави, че няма информация Румен Радев да стои зад разпада на правителството.

Разривът между ПП и презедента било заради отстраняването на Николай Павлов като шеф на "Булгаргаз", което Румен Радев приел лично. Другият проблем бил оставката на Сотир Цацаров като КПКОМПИ. 

"Все още събираме и анализираме данни. Абсолютно прагматичен ще бъде подхода", отговори Василев на въпроса дали ПП ще се яви заедно с ДБ на изборите.

"Докато господин Борисов ръководи ГЕРБ, коалиция с тях е невъзможна", категоричен бе той. "Няма как докато Борисов, който организира система за отклоняване на публичен ресурс, да се говори за коалиция с него, добави още той."

Според Асен Василев арестът на Бойко Борисов не е бил грешка, нито пък изгонването на руски дипломати от България.

"Мисля, че ще сме първа политическа сила, борим се за 121 гласа, които да направят коалиция срещу това парите на българските граждани да отидат в кюлчета и шкафчета", каза Василев.

 

 

 

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


400
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
229
7
 
43
 
! Отговори
пенсионер преди 1 година
СТРАХЛИВЦИ ЗАЩО НЕ ДАДОХТЕ ХАРТИЕНИ БЮЛЕТИНИ !!! ППта ИСКАТЕ ПАК ДА ПЕЧЕЛИТЕ СЛУЧАЙНИЦИ ОТ БОРИСОВ ВИ Е СТРАХ ЧЕ МОЖЕ И ДА ВИ НАБИЕ!!!!ААААААААА?????
228
16
 
12
 
! Отговори
опетков преди 1 година
До Анонимен Българинът -"оголял" и "обосял"? Ела във Варна е кръчмите да видиш "голия" как харчи като за последно... А може и наистина да е последно.
227
5
 
52
 
! Отговори
ПЕШО7 преди 1 година
Асан лъже като Краднелия. Никой не е предлагал на харвардитее коалиция, пък те, видиш ли - били отказали. Борисов добре знае, че ще загуби 70-80% от привържениците си, ако направи коалиция с тези токсични крадци, които счупиха България.
226
3
 
27
 
! Отговори
пуйката преди 1 година
Мая с овцете или с радиаторите трябва да е винаги в новините,че не влезе ли парламента коалиция без ГЕРБ няма да има.Разбира се,ако му цункат ръката или поне му се извинят.
225
7
 
45
 
! Отговори
Лъжа преди 1 година
Балкански поток е от най-успешните проекти на Борисов! За разлика от ЮП, той е изцяло българска собственост! Някой изглежда е на норма да лъже из форума! В бюджета влизат по половин милиард на година, а след две години Газпром ще трябва да предоговаря цена за пренос! Така че, те ще са зависими от нас, а не обратно! Затова руски хибридни и лаят срещу него!
224
26
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Признаха си, че са еднакви с ГЕРБ! Няма разлика в политиката, която провеждаха.
223
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
наследниците на хаджи пенчович дето осъди левски па после е член на държавния съвет и върховен съд на княжество българия - па после си построи къща на 150 метра от беисилото на левски в действие- до кога българино ще си овца за стригане
222
41
 
9
 
! Отговори
Борисов-бита карта! преди 1 година
В предстоящия политически живот на България, когато феодална Русия бъде сразена във войната в Украйна, а путинистките и етнически партии у нас бъдат поставени извън закона, няма да има място в политиката за строителя на Сръбски поток Бойко Борисов. В продължение на 12 години страх.ливият Борисов подвиваше опашка пред кремълския тиранин и не направи нищо за изтръгване на Атлантическа България от сатанинската прегръдка на Кремъл. Бъдещето е на атлантиците ни, а Бойко е вреден в политиката у нас.
221
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
кадрите им са от едно и също място американските "неправителствени" организации и университета на шорош в софия - останалото го знаете борба срещу русия до паследния българин- като се свършат укрите- ай честито "ново " управление
220
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
предстоят промени в партиите на американците в българия- герб, ПП, ДБ са антибългарски американски партии които се въртат във власта- като се плюят едни други- а българина оголял и обосял продължава да се връзва на краварските номера- това ще е поредния номер - разпореден от краваршингтон- горко му на бэългарина ако не си отвори поне едното око
219
14
 
8
 
! Отговори
Nnnn преди 1 година
Борисов да се оттегли,но Киро и Асен също да се махнат.
218
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-вероятно Борисов ще се оттегли на втора линия като почетния председател на ДПС доктор Ахмед Доган и ще отстъпи ръководството на ГЕРБ. Ако това е цената на голяма дясна коалиция за евроинтеграция и укрепване на атлантизма си струва.
217
3
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ДАЛИ ГОСПОДИН БОРИСОВ ИСКА КОАЛИЦИЯ С ГОСПОДИН ГОЛЯМ ИЗМАМНИК И АМБУЛАНТЕН ТЪРГОВЕЦ...?
216
9
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Страх ги от Борисов,защото е лидер и не могат да го стигнат,а и никой не ви иска! Въпроса е приключен!Асен за какъв се мисли,повече няма място ни в НС,ни в МС.Спецов телепортиран от Дубай на кого беше човек,а началник кабинета на министъра на МВР ?А 9 млрд за 9 дни,а бюджета,а заемите,а строителния хаос.Искате да дискредитирате Борисов ,но не можете да го стигнете,и продължавате с опорките за да ловите риби избиратели.Махайте се,и без всички от служебния са се хванали за главата!
215
17
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато тези скудоумци от ГЕРБ 1 и ГЕРБ 2 се карат, Възраждане накрая ще вземе 30%, и ще се чудят откъде им е дошло
214
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кога стана "господин Борисов"? Довечера от ПП ревяха, "мутри вън", "пачки и кюлчета". Петков даваше указания на питбула Рашков по телефона: "да излезе с чувал на главата". Заради незаконния арест им дръпна ха ушите от Брюксел... Каква коалиция, кви 5 лева? Никога, ПП ще се разпадне. Киро ментата направи толкова гафове на себе си и държавата, че никой не иска с ПП в коалиция, освен ДБ.
213
4
 
42
 
! Отговори
Вьзмутен преди 1 година
Тия ми напомнят юпитата на царя сьщите фигури като свьршат парите и партия вече няма да има клй кво взел взел и дим да ги няма
212
6
 
34
 
! Отговори
Резидент разединител преди 1 година
Че ти не можеш и чантата да му носиш. Толкова си некадърен. Тези роднински назначения ли са ти борбата с "мафията"? Вие сте тотал щета ама ти не си тука да оправяш държавата, а себе си. Уж президентската институция няма влияние в управлението, а вашия реZидент толкова щети нанесе с 26те си ДС съветника, че не е истина. Е виж за това вече е виновен Борисов, че остави нещо и на червените генерали и все пак е по-добър държавник от всичките Вас ***.
211
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киро и Асен получиха шанса на живота си,но го пропиляха за 7 месеца понеже решиха,че щом Козяк ги подкрепя,то могат да се държат ултимативно като ЦК на БКП,т.е. като башибозук!Нещо са объркали столетието! ПП-ДБ сборно няма да имат повече от 15% и освен БСП(8%) никой друг не иска да се коалира с тях,пък те тръгнали да се репчат,с кой не искали!Чунким другите искат с тях?Народа ще ги изпращи на изборите с дебелата сопа и ще изчезнат скоростно от политиката, както се и появиха!Структури-нямат!
210
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изплюха вече камъчето!