Асен Василев: Докато господин Борисов ръководи ГЕРБ, коалиция с тях е невъзможна

По думите шансовете за България в дело срещу "Газпром" са "много добри"
9 авг 2022 18:23, Нели Христова
400
Асен Василев: Докато господин Борисов ръководи ГЕРБ, коалиция с тях е невъзможна
Снимка: БГНЕС

Ние заварихме азерския газ на 30%. В момента получаваме пълния обем газ. Тези 30% ги получаваме на оригиналната договорена цена, а останалите - на цената, на която бихме получавали руския газ. Ще започнем и тях да ги получаваме на по-ниската цена, в момента, в който се даде Акт-16 на българо-гръцката връзка.

Това заяви пред bTV бившият вицепремиер и министър на икономиката Асен Василев.

"След като има Акт-14 не би следвало това, че някаква чешмичка не е направена, да спре един такъв голям проект. До колкото чух има желание от страна на правителството връзката да заработи бързо, тъй като това е свързано с по-ниска цена на остатъка от обема от азерския газ", категоричен бе той.

"Започнахме да получаваме пълното договорено количество азерски газ- 1 млрд. куб. м, Чирен продължава да се пълни дори е на път да се напълни с 10% повече, отколкото беше миналата година в началото на отоплителния сезон, и във финалните дни на правителството успяхме да договорим 7 карго кораба за доставка на втечнен газ, които да бъдат до края на март", каза Василев.

"Относно 7-те танкера за доставка на втечнен газ сме казали, че за първите две карга са осигурени слотове, а за останалите гръцкият министър каза, че ако България поиска ще се осигурят слотове и за останалите кораби. Отново защо това не се случва, отговор трябва да даде новият служебен енергиен министър“, подчерта още Асен Василев. Бившият вицепремиер и финансов министър уточни, че ако до 19-ти август не се вземе решение за корабите, то друг ще вземе този газ, а ние "ще изпуснем питомното и ще гоним дивото".

Той потвърди, че газ от "Газпром" не са изпращани. Всеки ден България е изпращала заявки, но природен газ не е получаван.

"До колкото знам не получаваме руски газ от посредници", заяви бившият вицепремиер. "Господин Борисов ако има документи, нека да ги извади и да ги покаже", допълни той.

По думите шансовете за България в дело срещу "Газпром" са "много добри".

"Ние си изпълняваме договора както е подписан от правителството на Борисов. 2019 г. последно е променян този договор. Всеки ден си изпълняваме заявките според клаузата, отсрещната страна "Газпром" не подават газ. Имаме направено плащане, което е върнато от "Газпром". Така че ние сме в абсолютно 100%-во изпълнение на договора, както е подписан и според мен в края на годината, когато този договор изтече, ще можем спокойно да си предявим арбитражните искове", обясни Василев.

На въпрос дали е саботирал работата на министър Николов, Асен Василев отговори: "Не съм и няма как да саботирам работата на господин Николов. Министерството на финансите няма отношение към това какво прави "Булгаргаз". Самият министър Николов е заявявал, че той лично е имал свободата да прави това, което смята, че е най-добре за българските граждани. Според мен той си свърши работата добре."

"Имаше доста тежки ситуации през последните месеци. Като започнем, че тръгна една доста тежка COVID вълна още докато влизахме в кабинет. Не затворихме държавата, направихме план, чрез който да не се стигне до затваряне на икономиката. След това избухна война. Дойде инфлация свързана до голяма степен с войната. Дойде енергийна криза. Да сте чували да казваме, че има хаос, разруха, че другите са виновни, да правим щабове и да плашим хората? Работата на едно правителство е, когато има проблеми, а такива има винаги, да ги решава. Ако не може да се справи с проблемите, тогава започва да плаши хората и да казва, че някой друг е създал проблема", заяви той.

Според него причината да падне кабинета е, че е дал средства за социални проекти, а не за ремонт на пътищата: "Денят в който министрите бяха оттеглени беше денят, в който МС прие този законопроект, а думите на министър Караджов бяха, че нищо от искането на МРБ не е удолетворено и затова те си тръгват от кабинета."

"Със сигурност Русия изигра своята роля в дестабилизирането на политическата ситуация. Но фундаментално големият разлом в коалицията беше по линия на това, че ние обещахме да не позволим да се крадат пари от данъците на хората и го спазихме", заяви Василев.

Той добави, че няма информация Румен Радев да стои зад разпада на правителството.

Разривът между ПП и презедента било заради отстраняването на Николай Павлов като шеф на "Булгаргаз", което Румен Радев приел лично. Другият проблем бил оставката на Сотир Цацаров като КПКОМПИ. 

"Все още събираме и анализираме данни. Абсолютно прагматичен ще бъде подхода", отговори Василев на въпроса дали ПП ще се яви заедно с ДБ на изборите.

"Докато господин Борисов ръководи ГЕРБ, коалиция с тях е невъзможна", категоричен бе той. "Няма как докато Борисов, който организира система за отклоняване на публичен ресурс, да се говори за коалиция с него, добави още той."

Според Асен Василев арестът на Бойко Борисов не е бил грешка, нито пък изгонването на руски дипломати от България.

"Мисля, че ще сме първа политическа сила, борим се за 121 гласа, които да направят коалиция срещу това парите на българските граждани да отидат в кюлчета и шкафчета", каза Василев.

 

 

 

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


400
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
289
0
 
3
 
! Отговори
абе БОКЛУК преди 1 година
кой изобщо ви бръсне за сливи
288
0
 
3
 
! Отговори
П.К. преди 1 година
Този, ококо-рения и лъжеца, с про-дажната тумба около тях, не усещат ли, че до коалиция не са опрели още, тъй като под въпрос е дали изобщо ще се пъхнат под бариерата...Тези прой-дохи, лъжовни нека-дърници и любовници бяха на държавна ясла, но оттук нататък да си правят сметката, очертана от СУВЕРЕНА - БЪЛГАРСКИТЕ ПО-ГОЛЕМИ БАРИЕРИ, КОИТО НИЩО НЕ СА ЗАБРАВИЛИ ОТ БЛИЗКОТО МРАЧНО МИНАЛО. Така че, спокойно. Този път и задкулисието с пластмасовите кутии на Мадуро НЕ ЩЕ ВИ ПОМОГНАТ. НИТО НА ЙОТА!
287
2
 
5
 
! Отговори
уаууу преди 1 година
Асенчо,да не мислиш ,че ГЕРБ са умряли да се коалират с вас,бе *** ?
286
0
 
5
 
! Отговори
Стоян Хлебаров преди 1 година
Г-н Василев,а нима само Бойко Борисов беше крадлив в ГЕРБ!? Значи с другите крадльовци можете да се съюзявате,така ли!? А не мислите ли,че като сте против съюзяването с ДБ,вие се съюзявате именно с ГЕРБ! Защото,бъдете сигурен,че няма да постигнете нужното мнозинство! И още нещо-БЪДЕТЕ ПО СКРОМЕН-КОЙ СТЕ ВИЕ,ЧЕ ЩЕ БЪДЕТЕ ПРОТИВ ДЕМОКРАТИЧНИТЕ БЪЛГАРИ ДА СЕ СЪЮЗЯВАТ С ВСИЧКИ ДЕМОКРАТИЧНИ ПАРТИИ!?
285
3
 
10
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
Боже, пази боже сляпо да прогледа ... натирените от управлението след шест месечното шоу на кумците, кумициите и любовниците си позволяват да съдят ББ, който управляваше в продължение на 12 години, през което време имахме държава за разлика от сега ... !!!
284
3
 
8
 
! Отговори
we преди 1 година
Окококорчо, покажи най-после дипломата за висше, ако имаш!
283
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Асенчо и Кирчо може би са свикнали някой отвън да им казва кой трябва да е шеф на тяхната т.нар. партия. Не знаят те, че лидерът на партията се избира от нейните членове, а не от нейните врагове.
282
2
 
4
 
! Отговори
неразбрал преди 1 година
Този угоен хасковски тюф.лек дари ли една заплата в нигерийската сметка на Киро за усраинците?Айде да го стори ,пък после да пелтечи за герберастите и Тиквата.
281
2
 
4
 
! Отговори
Сатер преди 1 година
Простото кире и вечно изненадания кокорчо да си мислят за ревизия без Спецов. Ще стане интересно! Още повече , две години нищо не можаха да извадят за Борисов!!!
280
1
 
3
 
! Отговори
Смешник преди 1 година
На кривия...вълната му пречи! Тоя некадърник защо въобще му дават право да говори по телевизиите?
279
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
този защо не коментира г-жа Лъжа и Кинтекс
278
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква коалиция като не влизате в парламента, дори гопсподаря на машините ви мрази и ако се разходите без охрана не снежни топки ами с камъни ще ви гонят нагли ***.
277
0
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Сега след като е уволнен Културиста Спецов ще спре да му пуска затова си го изкарва на Баце !
276
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
коалия в централния софииски затвор
275
4
 
1
 
! Отговори
Ангелина преди 1 година
Не само ,докато ББ ръководи,но и докато се "прочистят" всички негови придворни лакеи способни на всички низости ,които в момента са всички негови избраници ,които са в НС - спечелили с купен или от зависими хора от ГЕРБ- икономически кръгове и администрация.Тези са по- вредни дори и от него ,защото той ги е превърнал в "свой образ и подобие".След ББ ,няма да има ГЕРБ - тях ги свързват схемите ,а не идеите.Малкото свестни хора от тази партия - около 2% ,да се обединят с хора с принципи...
274
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато ни управляват такива аналисти , нищо добро не ни чака... да си бъркат със Спецката по дупките и власт да не помирисват тези ***....ли
273
0
 
14
 
! Отговори
Барек преди 1 година
Докато г-н Василев е в политиката, нищо добро не ни чака.
272
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи, ако ББ не е начело на ГЕРБ е въможна коалиция с ГЕРБ? Ще си помисля дали да гласувам за ПП.
271
12
 
2
 
! Отговори
Разбира се преди 1 година
Човекът е прав; а вие тука само знаете да обиждате. Криминалният ББ е за затвора. Точка.
270
2
 
14
 
! Отговори
123 преди 1 година
Кой си ти бе, усро бургията. Ти ще решаваш кой да управлява ГЕРБ. Много си си повярвал.