Чайков: Очакваме решения за парите на пътищарите

Призова за споразумение с пътните строители
9 авг 2022 15:48, Росен Стойчев
13
Чайков: Очакваме решения за парите на пътищарите
Снимка: БГНЕС

Парите на пътните строители трябва да бъдат изплатени.

Още по темата
Това заяви в БНТ председателят на Браншовата камара "Пътища" инж. Стефан Чайков и по думите му потвърждението е от министъра на регионалното развитие.

Проверката на ДНСК, относно работата на пътностроитеклните фирми все още тече, но са ревизирани повече от половината от около 900 - те фирми. Според инж. Чайков фирмите са изпълнявали единствено заданията на поръчителя и не са можели да го откажат.

По думите му с новите по-високи цени на материалите строителите не могат да довършат работата си по много обекти от оперативни програми - и общински, и държавни.

Чайков беше категоричен, че фирми-изпълнители не могат да бъдат глобени заради забавени строителни дейности при наличието на форсмажорни обстоятелства.

“Това беше една от слабостите на предишното правителство. Разговорите текат от миналата година, но така и не успяхме да приемем тази методика. Тя мина обществено обсъждане и вчера на срещата с министър Шишков отбелязахме, че процедурата е достатъчно напреднала”, подчерта той.

Председателят на Браншовата камара "Пътища" очаква с рамките на две седмици служебният кабинет да приеме методиката за индекция и “да се отпуши процесът”.

“С настъпването на тази форсмажорна ситуация фирмите неколкократно уведомяваха възложителите, че не са в състояние да изпълнят обектите на старите цени”, подчерта Чайков.

Според него физически обекти за около 4 млрд. лева, които не могат да бъдат довършени, което е пряка щета.

“През потенциалната щета от факта, че няма да бъдат изпълнени оперативните програми, вече говорим за близо 10 млрд. лева”, допълни той и предупреди, че може да се стигне до връщане на пари и санкции не само по текущите програми, а и по някои от предходните.

Чайков подчерта, че според служебният министър “и дума не може да става за некоректни фирми”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
3
 
! Отговори
Да се знае ! преди 1 година
Тоя поплювко Чайков го познавам от казармата - там беше един ***, невзрачна мижитурка ! Когато началниците идваха, той се изпъваше и викаше "Редник Чайков". Но явно на мижитурките мафията дава постове и власт !
11
1
 
3
 
! Отговори
П.К. преди 1 година
"пътищарите"??? Кой прос-так измисли тази "нова" дума в ЧУДЕСНИЯ, В ЧИСТИЯ И ЗВУЧЕН БЪЛГАРСКИ ЕЗИК???
10
0
 
2
 
! Отговори
sherlock преди 1 година
пътищарите(?????!!!!!)
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Очакваме контрол на дейността на пътищарите.
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като ви даваха авансово пари за закупуване на манериали, вие ги слагахте на деподит с нулева лихва или ги превеждахте на подизпълнители, които ги изнасяха в сакове и чували. Търсети ги там. Пътищари...
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
4, 'какво образование трябва за да стана пътищар?' --- най-големия пътищар е завършил пожарникарство
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 380 000 ЛЕВА ЗАПЛАТАБеше ми клиент Чайков-един ден беше дошъл с двамата си сина и жена му -арогантен и надменен типаж,отвратително поведение ,и двете му деца ги е изпратил в Щатите -всеки знае какви пари трябват за издъжка там ,таксите за университети,и издъжка на живот,с нашите пари откраднати от магистралите после и двете му деца ще дойдат готови с постове ,а децата на България ще бъдат изгонени зад граница
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България на общите работници (общаците) заплатите или им се бавят, или никога не им се изплащат.
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
за 'пътищар' сефте чувам. може би имате предвид общ работник?
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
какво образование трябва за да стана пътищар?
2
1
 
7
 
! Отговори
Гларус Чайков преди 1 година
Парите на пилищарите ли?!Те отдавна са им платени и потънали или похарчени......
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Децата на този корумпиран тип учат в Америка в престижни и скъпи университети-и двамата му сина .Корумпиран е до мозъка на костите си ,още от времето на ГЕРБ и Борисов .Да се разследва до девето коляно за поне 10 години назад.