До 10 дни властта решава как да се издължи на пътните строители

АПИ ще обяви търгове за зимно почистване по съкратена процедура
35
До 10 дни властта решава как да се издължи на пътните строители
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Възложил съм в рамките на следващите десет дни да има готова тръжна документация за обявяване на търгове само за зимно почистване по съкратена процедура. Става въпрос за националната сигурност. Това съобщи служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков на среща с представители на Камарата на строителите в България и на Българска браншова камара „Пътища“. На нея бяха дискутирани най-належащите проблеми пред бранша, допълват от пресцентъра на МРРБ.

Регионалният министър призова за отговорно поведение от страна на фирмите, така че в рамките на закона да бъде осигурено зимното поддържане през предстоящия сезон. Ще се опитаме заедно конструктивно да излезем от ситуацията, заяви той.

Още по темата

Агенция „Пътна инфраструктура“ е започнала подготовката на процедурите преди встъпването в длъжност на служебния кабинет и вече финализират документация за следващия етап на поддръжката на пътищата, информира още министърът. Целта е от следващата година да няма напрежение. Арх. Шишков заяви, че ще се върви в посока нормативна промяна, така че спорът дали един ремонт е текущ или основен повече да не се случва.
До дни в Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще бъде внесена справка за плащанията по старите договори за пътно поддържане, каза председателят на Българска браншова камара „Пътища“ Стефан Чайков.

Той посочи, че от дължимите от държавата към пътностроителните фирми 720 млн. лв. 200 млн. лв. не попадат в обхвата на решението на Народното събрание и могат да бъдат разплатени. Останалите средства са блокирани от решението на парламента.

Вече имаме диалог с държавата, надяваме се той да продължи, отбеляза Стефан Чайков.
Министър Шишков обясни, че плащанията ще се правят след проверка. На срещата стана ясно, че при необходимост бюджетът на Агенция „Пътна инфраструктура“ ще се преструктурира, за да могат да бъдат извършени.
Ще направим всичко възможно изпълненото строителство по големите инфраструктурни обекти – първите три участъка на магистрала „Хемус“ и пътя Видин – Ботевград, да бъде платено, така че да не се забавя тяхното изпълнение, каза още регионалният министър.

До 10 дни се очаква проектът на методика за индексация на договорите да бъде финализиран съвместно с Министерство на финансите, след което ще бъде внесен за одобрение от Министерския съвет. Това стана възможно след като промените в Закона за обществените поръчки бяха обнародвани в Държавен вестник. В рамките на ден или два предложения по проекта на методика ще дадат и браншовите организации. Темата е важна не само за строителния бранш, а и за общините,  каза министър Шишков.

Подготвената по време на редовното правителство методика не предвижда таван на индексацията, а ще се прави по формула, обясни почетният председател на Камарата но строителите в България Светослав Глосов.
За индексация на труда на проектантите и консултантите настояха и от Консултативния съвет на браншовите организации в областта на устройственото планиране, инвестиционното проектиране и строителството, с които регионалният министър се срещна по-късно днес. Той ги призова да дадат конкретни предложения в най-кратки срокове, за да бъде финализирана скоро методиката.

Представителите на браншовите организации и министър Шишков дискутираха  детайли на някои текстове по Наредба 7 за правилата и нормативите за устройство на отделните видове територии и устройствени зони. Като основен се очерта въпросът за отмяна на член 114, свързан с ориентацията на жилищните помещения. Министър Шишков коментира, че има категорично становище от Министерство на здравеопазването срещу разрешаването на т. нар. северни жилища. От Камарата на архитектите в България също изразиха категорично несъгласие да отпадне недопускането жилища да се ориентират изцяло на североизток, северозапад или север.

До седмица предстои втора среща с представителите на браншовите организации в областта на устройственото планиране, инвестиционното проектиране и строителството, при която да бъдат прецизирани и финализирани всички текстове в нея.
Министър Шишков изрази увереност, че проектът на Наредба 7 ще бъде завършен скоро.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: Шишковснягпътища
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
9
 
4
 
! Отговори
Така е .. преди 1 година
Като им заплати дължимото.Друг начин няма.
6
2
 
12
 
! Отговори
тъй де преди 1 година
Всичко си е издължено, но похарчено........
5
4
 
6
 
! Отговори
До 2 преди 1 година
Те нека си се радват разбира се, но нека после прокуратурата да им се израдва, а после и съда.
4
6
 
16
 
! Отговори
Антонио Ресио преди 1 година
На мутрата от нощното шкафче да вземе.
3
2
 
17
 
! Отговори
x преди 1 година
преди месец се връщах от морето по АМ Тракия, в участъка Бургас - Стара Загора пълна трагедия, за какво плащаме всъщност и търси ли се отговорност за некачествено свършена работа, пътя е на вълни, принуждаваш се юда караш в бързата лента, но пък си в нарушение да стоиш само там, в нормалната лента пък си чупиш колата, в аварийната не е разрешено, нямаш правилен ход и това ме вбесява
2
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
1, 'Киро и Кокорчо. Не е лошо тия глуповати некадърни индивиди да бъдат изправени пред съда, а не само да си пълнят офшорките с наши пари.' --- постави се на тяхно място. потрудили са се, нека се порадват на откраднатото
1
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Просто Кирчо и Кокорчо успяха да забъркат за много кратко среме такива огромни каши, които с години не мож оправим! Не е лошо тия глуповати некадърни индивиди да бъдат изправени пред съда, а не само да си пълнят офшорките с наши пари.