ГЕРБ с доказателства за посредници за газа: Петков и Василев да си търсят адвокати

Делян Добрев заяви, че държавата е ощетена с 200 млн. евро
Обновена: 10 авг 2022 13:45 | 10 авг 2022 13:40, Нели Христова
217
ГЕРБ с доказателства за посредници за газа: Петков и Василев да си търсят адвокати
Снимка: БГНЕС

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев показа фактури, които доказват, че България купува газ от "Газпром" чрез посредници.

Още по темата

"МЕТ" е посредник по газа, който купува газ от "Газпром", плаща си в рубли и продава този газ на България с 30% по-скъпо. "МЕТ" е фирмата, от която идва сегашният директор на "Булгаргаз". Именно този посредник "МЕТ" си назначи шеф на "Булгаргаз" по време на правителство на нулево-толерантните към корупцията", каза Добрев по време на брифинг на ГЕРБ. "Както може да видите, в момента, в който е назначен, той започва да купува газ от собствената си фирма. Да не говорим, че има сделки, на които газ се купува скъпо от "МЕТ" и се продава обратно на същата фирма, но евтино. Тоест, държавата купува скъпо от "МЕТ" и го продава евтино на "МЕТ."

"Разликата е 7 млн. лева само за един месец. 7 млн. лева с две фактури. Няма заплати, няма ток, няма суровини, няма никакви други разходи. Пише се една фактура от "МЕТ", една фактура от "Булгаргаз", две платежни и "МЕТ" прибира 7 млн. лева", допълва депутата от ГЕРБ.

Добрев показа и фактура от "Винтерсхал", друг посредник на "Газпром", от който България е купувала газ през 2012 година.

"Колко качват цената посредниците? 30%. Колко са тези 30% само през последните няколко месеца? За последните 3 месеца сме купили газ за около 630 млн. лева по 30% - по 200 млн. евро са прибрали посредниците. Добре ли е това за тези, които щяха да правят антикорупционно мнозинство?", пита бившият енергиен министър.

"Много се говори за танкерите. Знаете ли какво стана с тях? Двата танкера ги продадоха в Гърция и Турция и купиха газ от посредниците. В България няма фактура от американски доставчик на газ. Какво означава това? Като нямаш фактура от MLG означава, че не си купил от това MLG. Като изключим азерския газ, 100% от останалия газ е руски. В България не е пристигнала нито една молекула американски газ", повтори на няколко пъти Делян Добрев.

"Знаете ли от къде знам? За да пристигне от Америка газ в България, той трябва да пристигне от Гърция към България. Физически този газ, който се разтоварва в Гърция или Турция, трябва да влезе в България. Ние не сме имали обърнат поток. Газът тече от България към Гърция", обясни той.

"Сутринта Кирил Петков е говорил кой трябва да влезе в затвора. Ако в България правосъдието си свърши работата, единственото, за което трябва да се притесняват Кирил Петков и Асен Василев е как да избегнат влизането в затвора. Нищо друго. Защото с тези посредници, които ви показах, българското общество е ощетено с 200 млн. евро заради техните посредници", заяви Добрев и заяви, че основателите на "Продължаваме промяната" трябва да си търсят добри адвокати.

Добрев прогнозира, че недостигът на природен газ през зимата ще бъде около 1/3. Дори тези седем танкера да пристигнат, както и заедно с азерския газ, те няма да бъдат достатъчни.

2/3 от икономиката ще работи, 1/3 няма да работи, каза той и препрати въпроса към настоящето служебно правителство и новосформирания кризисен енергиен щаб.

"Хората, които най-много говорят за корупция, са тези с най-големите сделки", каза той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само въстание може да оправи държавата.Трябва да се осъдят от народен съд всички престъпници,които правиха геноцид и продаваха на Путин България.Това са ГЕРБ,ДПС,ИТН,ВМРО и Възраждане.
90
4
 
14
 
! Отговори
Газ комисионер преди 1 година
....сега чакайте нови снимки, отнема малко време да ги направят. После хората кво ги интересува че ще плащат жестоко много през зимата, важното е че ще накажем Бойко щото е крал. Пък ние ще вкараме още няколко комисионера, да го ду.аъ бедните, нали така Асенчо.И дааа, те ще го ду.ат, щото два пъти гласуваха за вас, малко от тях още един път ще го направят. ЗАЩО ви свалиха сега не знам, беше грешка. Трябваше да ви оставят.
89
5
 
32
 
! Отговори
ха, така... преди 1 година
Ако изнесената информация бъде потвърдена, Киро Т. и К.окорчо директно в пандиза!
88
14
 
2
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 година
Да спечели Възраждане! Само на тях се надяваме за достойни пенсии, безплатни лекарства, помощи за отопление, децата ни да се върнат от Европа! Предишните управляващи в затвора! Само Възраждане! Цончо Ганев Министър на труда и социалните въпроси!
87
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой ли вярва на ГЕРБ?Измамници и мафиоти.
86
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никога вече ПП на власт!
85
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нима казаното от Добрев е новина, та то се знае публично от 4 месеца поне, щом овцете са ОК ,няма проблем за кики, ноо за държавната измяна трябва да си понесе наказателна отговорност, а после да се върне на власт ако има морал.
84
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мафиоти с доказателства.Звучи много трагично.
83
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А членът на Доган, който смучем 30 години колко ни струва?
82
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЕРБ са най-голямата мафия и най-анти Българската партия,след това са ВМРО и Възраждане .Това са хората на които не вярва даже и дете на годинка.Скрийте се и се самубийте измамници.Много лошо за нас.Имаме си Путинист президент,сега искат и премиер Путинист(Бойко).
81
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По 9 млрд на месец ни е струвало правителството *** Петков. 9 по 6 месеце - 54 млрд лв!
80
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Звучи доста убедително. Ние няма как да разтоварим танкерите в България. А са закупили газ просто през посредник. За затвора, как да не е. Оправи ли язовирите? Къде са делата, има ли осъдени? Но сега може и да има осъдени.
79
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЕРБ по -скоро си имат прокуратурата и съда.Това е мафията.Може всеки да унищожат.До кога ще търпим мафията на ГЕРБ и ДПС?Трябва национално въстание за да се освободим от ГЕРБ и ДПС и тяхните патерици ИТН и Възраждане.
78
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тук положението е дума срещу дума, но някак на този герберски невинен еднорог не му вярвам особено. Достатъчно чух,е от тях за година, само истерия и интриги и нищо смислено. И този случай е същият, уморително е. Замълчете поне.
77
2
 
15
 
! Отговори
МЕЧО ПУХ преди 1 година
КОЛКОТО ПО-КРАДЛИВ СИ, ТОЛКОВА ПО-ИЗОБРЕТАТЕЛЕН СТАВАШ В ЛЪЖИТЕ !!!
76
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
The middle man ("Посредника" в мафиотския жаргон) м/у нас и Щатите са ЕУ а между Русия и нас - БСП и общо взето всичко е червено.
75
13
 
20
 
! Отговори
 ГЕРБ ме окрадоха преди 1 година
ГЕРБ ми откраднаха бизнеса за еко пелети с помощта на местната полиция. Само слепи дето не виждат какви ги вършат гласуват за герб.
74
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На този с големите джуки,хич не му вярвам!
73
8
 
3
 
! Отговори
Ле ле.... преди 1 година
Този много голям експерт стана но е жалко,че нокой не му вярва?!
72
5
 
17
 
! Отговори
Газ комисионер преди 1 година
хахахаха Първо продали скъпо на държавата и после купили евтино от нея същия тоя газ. Е тия са уникални. Евала, така се прави! А в същото време крещим истерично как Бойко крал.Много ще загубят сега на изборите, многоооооо!