Успехът на кабинета зависел от решението на проблема с газа

Засега нямало поводи за оптимизъм
18
Успехът на кабинета зависел от решението на проблема с газа
Снимка: БГНЕС

От решението на проблема с газовите доставки ще се съди за успеха на този кабинет. Към момента няма причини за оптимизъм, а трябва да търсим варианти, разглеждайки сравнително лош сценарий.
Това коментира за БНР Петър Ганев - старши анализатор в Института за пазарна икономика. Той изтъкна, че няма гаранция, че нов договор с „Газпром“ би бил спазен, тъй като и сегашният е нарушен.

Още по темата

„Каквито и спорове да има от ляво и дясно кой е виновен, в крайна сметка имаше договор, който беше нарушен. В много други страни, които опитват да спазват новите правила, също имаме нарушаване на доставките, така че нямаме сигурен доставчик от страна на Русия. Трябва да се намират максимално много алтернативи. Задължително трябва да се запълни максимално и хранилището в Чирен“, коментира той.

1/3 от газовото потребление у нас е от „Топлофикация-София, а друга 1/3 – от торовия завод в Димитровград и за тях трябва да се търсят решения. Ако цените на газа скочат с 60%, това „допълнителното би наляло огън в цялата дискусия за инфлацията. В цяла Европа е такава картината. Към момента нашите компании успяват да предадат тази по-висока цена на енергията в крайната цена и да продължат да функционират - нямаме огромен ръст на фалитите“, коментира той в предаването "Преди всички" по "Хоризонт".

Ако устойчиво решение не се намери, Ганев очаква да продължим да имаме високи нива на инфлация.
ИПИ предлага и свои решения за реформи в социалните трансфери и услуги като нов подход към социалните защита.

В МТСП се разпределят над 3 милиарда лева. 1 млрд. лв. са за хората с увреждания. Още 1 млрд. са за децата и семейства - предимно детски надбавки, но има и за деца с увреждания. Има средства и за активна политика на пазара на труда по европейски програми. Около 300 милиона лв. остават за социално подпомагане. Голямата част са помощите за отопление, обясни Ганев.

„Първо – по-голяма подкрепа към най-бедните - месечните социални помощи; промяна на доходния критерий, обвързването му с линията на бедност, тоест увеличаване на хората, които получават класическите социални помощи, еднакъв доходен критерий между тези помощи и помощта за отопление, която ще стане основна тема през зимата за сметка на преосмисляне на ресурса в тези широки мерки, които казах, например „подкрепа за деца и семейства“ на фона широкодостъпното данъчно облекчение“, обясни той.

Според Ганев не е необходима нова актуализация на бюджета, а да бъде направен качествен такъв за догодина.
"Тези предложения, които правим, са неща, които е важно да станат в дългосрочен план и могат да влязат в сила следваща година. Няма нужда цялата бюджетна рамка да бъде сменяна през октомври", коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
5
 
! Отговори
сина преди 1 година
Пожелавам на всички софиянци, гласували за киро сметките им за парно да са с 400 % повече от миналата година, и на есен да мислят като гласуват, дали Русия е само бензиностанция с ракети...
12
1
 
0
 
! Отговори
Решаващата преди 1 година
Вещица с отровната ябьлка
11
0
 
1
 
! Отговори
Гарабет,,чеши,,наред преди 1 година
Уважаеми сънародници,не можахте ли да разберете,че докато не устроим една,,ламбада,,в нашата бедна държавица,ред няма да има!Как ще с нарича държавникът не е важно,важно е горивата да бъдат по 0.60лв.за литър,газа 155 доллара за 1000куб/м,кг хляб 0.48лв.и т.н.!И ТЕЗИ ОПГЕТА НАРЕЧЕНИ,,ПАРТИИ,,В БЕЛЕНЕ,ТЕ СА КРЪВОПИЙЦИТЕ НА БГ ПАРАТА,ТЕ КРАДЪТ НАЙ МНОГО!!!Приятен след обяд!
10
0
 
1
 
! Отговори
Дьрти преди 1 година
Фашисти
9
0
 
0
 
! Отговори
Тя преди 1 година
Имала публика и слушатели
8
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв е този кабинет, че да взима такива решения? Никой не го е избирал. Работата им е да организират избори и да се разкарат!
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да,точно,но това са зрели мъже,българи с истинско образование и стабилни семейства,не като онези на амфетките.
6
1
 
12
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Как да няма решение за газта? Имаме директна тръба и договор, който е на добра цена. Също и доказан и надежден метод на доставка. Плащат си държави, до които дори няма директна тръба. Ние имаме такава, а търсим газ с кораби от другия край на света. Вярно това, което политик може да ти докара на главата, никой друг не може. Трябва си съд и бесило за предателите ...
5
3
 
7
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
ДОРИ НИЩО ДА НЕ НАПРАВЯТ , ЩЕ СА ПО ДОБРИ ОТ ПРЕДИШНИТЕ НЕУДАЧНИЦИ !!!
4
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Засега нямало поводи за оптимизъм" - докато чорапът Рундьо управлява чрез служебните си пионки, оптимизъм няма да има в тази държава...
3
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те изтърваха Газпром, сега се сетили да търсят. То първо се намира алтернатива, после се зарязва основния доставчик. Но това няма как да го научат през апликацията Гриндр или да се намери написано по дупките на Лена.
2
3
 
7
 
! Отговори
перко преди 1 година
Кокорчо и качествен бюджет!!! !
1
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С 30% е по-скъпа газта по вина на Кирил Петков!