Легендарните американски “Крещящи орли” идват да бранят източния фланг на НАТО

За първи път от 80 години 101-а въздушнодесантна дивизия се връща в Европа
Обновена: 13 авг 2022 07:45 | 13 авг 2022 07:30, Елка Василева
521
Легендарните американски “Крещящи орли” идват да бранят източния фланг на НАТО
Снимка: архив, БГНЕС

2400 бойци от 101-а въздушнодесантна дивизия “Крещящите орли” ще бъдат разположени в България, Румъния, Унгария и Словакия, за да защитават източния фланг на НАТО.

Още по темата
Това обявиха от мисията на САЩ към Алианса в петък, пише „24 часа“.

Американските войници ще участват в усилването на батальонните бойни групи в страните, които са най-близо до Русия. Войната, започната от руския президент Владимир Путин срещу Украйна, накара съюзниците в НАТО да започнат усилено създаване на многонационални бойни групи в Източна Европа като възпираща сила срещу евентуална руска агресия.

101-а въздушнодесантна дивизия е една от легендарните бойни части на американската армия. Тя носи името “Крещящи орли” и не е била дислоцирана в Европа от 80 години.

Парашутистите на 101-а дивизия са първите, започнали десанта в Нормандия на 6 юни 1944 г., когато съюзниците откриват западния фронт срещу нацистка Германия. През нощта преди десанта парашутистите са пуснати в тила на немските сили при плажа Юта със задача да обезвредят бреговата артилерия и да подсигурят предмостията на десанта.

“Крещящите орли” участват до самия край на войната, като те са основна бойна част на съюзниците в операция “Маркет гардън” за преминаването на Рейн, удържането на немската офанзива в Ардените и освобождаването на затворените в нацистките концлагери.

101-а дивизия е разформирована след края на Втората световна война през 1949 г., но само година по-късно е сформирана отново заради Корейската война. От 1958 г. е част от стратегическия корпус за бързо развръщане на американската армия и участва във всички войни, водени от САЩ - Виетнам, освобождението на Косово, войната в Залива, Афганистан и Ирак.

В момента 101-а дивизия се състои от 3 бригадни бойни групи, има и собствена авиационна част. Командир ѝ е ген. Гари Волески.

Засега САЩ не са обявили с какво въоръжение идват в Европа войниците от 101-а дивизия. Не е ясно и дали американските войници, които бъдат разположени в България, ще са част от многонационалната батальонна бойна група, която се сформира в момента с италианско командване, или ще са самостоятелни.

В момента в България вече има една бронирана рота от САЩ с машини “Страйкър”, която ще е част от батальонната бойна група. Основната част от войниците, над 750, обаче са от армията на Италия и те в момента се дислоцират в България.

Страната ни иска много скоро батальонната бойна група да прерасне в многонационална бригада, което означава съставът ѝ да се увеличи от сегашните 1000 на 5000 войници.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


521
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари