Легендарните американски “Крещящи орли” идват да бранят източния фланг на НАТО

За първи път от 80 години 101-а въздушнодесантна дивизия се връща в Европа
Обновена: 13 авг 2022 07:45 | 13 авг 2022 07:30, Елка Василева
521
Легендарните американски “Крещящи орли” идват да бранят източния фланг на НАТО
Снимка: архив, БГНЕС

2400 бойци от 101-а въздушнодесантна дивизия “Крещящите орли” ще бъдат разположени в България, Румъния, Унгария и Словакия, за да защитават източния фланг на НАТО.

Още по темата
Това обявиха от мисията на САЩ към Алианса в петък, пише „24 часа“.

Американските войници ще участват в усилването на батальонните бойни групи в страните, които са най-близо до Русия. Войната, започната от руския президент Владимир Путин срещу Украйна, накара съюзниците в НАТО да започнат усилено създаване на многонационални бойни групи в Източна Европа като възпираща сила срещу евентуална руска агресия.

101-а въздушнодесантна дивизия е една от легендарните бойни части на американската армия. Тя носи името “Крещящи орли” и не е била дислоцирана в Европа от 80 години.

Парашутистите на 101-а дивизия са първите, започнали десанта в Нормандия на 6 юни 1944 г., когато съюзниците откриват западния фронт срещу нацистка Германия. През нощта преди десанта парашутистите са пуснати в тила на немските сили при плажа Юта със задача да обезвредят бреговата артилерия и да подсигурят предмостията на десанта.

“Крещящите орли” участват до самия край на войната, като те са основна бойна част на съюзниците в операция “Маркет гардън” за преминаването на Рейн, удържането на немската офанзива в Ардените и освобождаването на затворените в нацистките концлагери.

101-а дивизия е разформирована след края на Втората световна война през 1949 г., но само година по-късно е сформирана отново заради Корейската война. От 1958 г. е част от стратегическия корпус за бързо развръщане на американската армия и участва във всички войни, водени от САЩ - Виетнам, освобождението на Косово, войната в Залива, Афганистан и Ирак.

В момента 101-а дивизия се състои от 3 бригадни бойни групи, има и собствена авиационна част. Командир ѝ е ген. Гари Волески.

Засега САЩ не са обявили с какво въоръжение идват в Европа войниците от 101-а дивизия. Не е ясно и дали американските войници, които бъдат разположени в България, ще са част от многонационалната батальонна бойна група, която се сформира в момента с италианско командване, или ще са самостоятелни.

В момента в България вече има една бронирана рота от САЩ с машини “Страйкър”, която ще е част от батальонната бойна група. Основната част от войниците, над 750, обаче са от армията на Италия и те в момента се дислоцират в България.

Страната ни иска много скоро батальонната бойна група да прерасне в многонационална бригада, което означава съставът ѝ да се увеличи от сегашните 1000 на 5000 войници.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


521
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
309
2
 
4
 
! Отговори
Истината преди 1 година
До Коиловец-коравак........ Ами питай оцелелите вагнеровци от Сирия, какво могат!
308
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 352Човек, като изчерпи аргументите, и започва да обижда. *** си беше, *** си остана.
307
0
 
4
 
! Отговори
До 999 преди 1 година
Най-нормалното е първият да смачка втория и третия, за да има ред! Грешката на първия е, ако много се забави!
306
6
 
6
 
! Отговори
Фашистка Русия преди 1 година
До 999...... Ли е образец за демокрация бе русоид? Там ако кажеш, че в Украйна се води война получаваш 5 години затвор. Ако дповетуш, че руските войски са мародери, садисти и насилници и извършват военни престъпления може да получиш и 15 години затвор!
305
6
 
6
 
! Отговори
Българин преди 1 година
До РУССКИЙ ОККУПАНТ..... Самото съществуване на русофилията е НЕНОРМАЛНО ЯВЛЕНИЕ! Особено след войната, която психопата Путин започна в Украйна.
304
4
 
10
 
! Отговори
999 преди 1 година
До фашистка Русия___Цивилизованият свят управлява народите си с декрети от март 2020 г.и несъгласните с тази политика се наказват.Толкова за свободния и цивилизован свят.Живеем в интересни времена,в които една империя се бори да задържи господството си над света,а други две я оспорват.Не само руската политика е имперска.
303
1
 
4
 
! Отговори
Между редовете преди 1 година
По време на конфликта в Югославия, руснаците, като завзеха летището в Прищина, защо го освободиха?
302
6
 
7
 
! Отговори
Коиловец-коравак преди 1 година
Бас държа ,че ако ги спуснат с парашути в село Коиловци че бъдат тепани и изтрепани до крак от трима селяни с голи ръце и от орлите ще остане само курешката и миризливите им янкигащис жълта следа също както остана от едни самозвани Френски Командопиндоси.*** ядат бой на почивки и повече от Белия си дом нема да излазят
301
1
 
3
 
! Отговори
352 преди 1 година
Ти не си с всичкият си, чиче. По-добре замълчи.
300
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 343 E Холивуд спечелиха хибридната война."Всичко в сериала се е случило наистина" Продължавай да си го повтаряш! А коментарът ми е Хахахахаххахахахахаха Явно само се хвалиш, че можеш да мислиш, без да се сърдиш! И тук се връщаме отначало.Много кино гледаш ;)
299
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ВСИЧКИ РУСКИ ОКУПАНТИ ЩЕ ИЗМРАТ И ТОВА Е ФАКТ НЕОСПОРИМ!!!
298
9
 
2
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
До Фашистка Русия НЯКОЙ СЕРИОЗНО СЕ ЕПОДИГРАЛ С ТЕБ КАТО ТИ ЕКАЗАЛ ЧЕ ТИ СИ КРИТЕРИЯ ЗА НОРМАЛЕН ЧОВАК !
297
15
 
9
 
! Отговори
Фашистка Русия преди 1 година
Отново се превърна в империята на злото и като такава трябва да бъде унищожена. Руснаците обзети от агресия и претенции за особена мисия в света са заплаха за цялото човечество и трябва да се изолират и подложат на депутинизация. И едва когато се излекуват от имперския бацил и манията за величие и станат нормални хора да бъдат допуснати до цивилизования свят. За това ще са необходими между 15 и 20 години!
296
0
 
3
 
! Отговори
Пак с клетвата преди 1 година
Помниш ли, да я повториш тук? Да видим в какво се закле?
295
1
 
3
 
! Отговори
343 преди 1 година
Всичко в сериалът се е случило в реалността бе, кое не разбра. Чети, гледай, прави каквото искаш. Това са фактите и не ме интересува дали ти вярваш.
294
5
 
5
 
! Отговори
999 преди 1 година
До 999__ SEAL освен тюлен означава море,въздух,земя.Това е най- елитната част от военноморските сили на САЩ.Специализирани са за водене на неконвенционална война,извършване на спецоперации,диверсии,освобождаване на заложници и т.н.
293
8
 
9
 
! Отговори
Българин преди 1 година
До РУССКИЙ ОККУПАНТ....... Скоро руските окупатори ще висите по дърветата!
292
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 338Урок първи- животът и американското кино са различна реалност!Дори да е филм на СпилбъргКато не си давал клетва, как знаеш коя ти е Родината?Поглеждаш си личната карта ли?;)
291
0
 
5
 
! Отговори
До 331 клетва преди 1 година
Като даде клетва, спази ли я?
290
9
 
14
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
САЩ вземат решение за дислокация на военни в своите колонии. Досега ако не сте разбрали, че независима държава Българияотдавна не съществува!