Тепърва предстои скок на цените на услугите у нас

Ще се наложи държавата да подкрепи уязвимите групи
Обновена: 13 авг 2022 08:18 | 13 авг 2022 07:38, Елка Василева
158

Ние сме в неразбираема ситуация от гледна точка на икономическата теория, в която имаме супер ниска безработица и намаляващ потенциал за производство, защото през последните години нямаме стимул за инвестиции и иновации.

Още по темата
Очаква ни ръст в цените на услугите, които ще последват тези на електроенергията и стоките. Ще се наложи държавата да подкрепи уязвимите групи при условия на по-голямо равенство, но и по-голяма прецизност. Централните банки правят едно и също нещо - вдигат лихвите, но по различни причини. Това коментира Васил Караиванов, макроикономист и преподавател в Софийски университет “Св. Климент Охридски”, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки.

Това, която можем да очакваме в краткосрочен и средносрочен план е продължаваща инфлация. След покачването на цените на енергийните ресурси и стоките тепърва ще видим и покачване на цените на услугите. Всички услуги зависят освен от използваните енергийни ресурси и тези за суровини и продукти и от човешкия фактор и натиска върху покачването на заплатите, каза Караиванов.  

Централните банки на пръв поглед правят едно и също - вдигат лихвите, но те го правят по различни причини. В Европа например ЕЦБ го прави, за да засили еврото, защото инфлацията тук се дължи не само на покачването на цените на електроенергията, но и на поевтиняването на еврото спрямо долара, което за кратък период се срина с 20%. “Това е основният фактор за инфлацията в целия ЕС и в частност в България”.

"До голяма степен инфлацията, която виждаме досега, е резултат на фискалната политика, която водиха правителствата не само в Европа, не само в САЩ, а в целия свят", каза Караиванов.

От една страна е добре да имаме дискреционна политика, но от друга страна уязвимите групи трябва да бъдат подкрепени, защото поради либерализирането на много пазари изведнъж дребните потребители стават много уязвими и от гледна точка на цените на енергията, и от гледна точка на стоките и услугите, подчерта макроикономистът. "Те не могат да догонват с доходите си инфлацията и това е основен проблем. Не би имало проблем, ако доходите растяха преди инфлацията. Ситуацията днес психологически действа зле на хората и ограничава брутното потребление".

Данните, които анализираме днес, са на база потребителска кошница и потребителско поведение от миналата година. С промяната в цените на основни стоки и на някои услуги потребителското поведение е коренно променено, а бизнесът трябва да го настигне и съответно също променя поведението си.

“Със сигурност ще се наложи правителствата да подкрепят хората от най-уязвимите групи, които няма да могат да си позволят най-необходимите стоки и услуги”, каза Караиванов.

Ако гледаме само тази година основният проблем на българската икономика, освен че цените на енергоизточниците се повишават, е липсата на някои суровини, каза макроикономистът. “Българската икономика е доста енергоемка и много отворена - силно зависи от търсенето на чуждите пазари, основно европейски (Германия, Франция, Италия, Австрия). Тоест ние зависим много силно от тези икономики и ако при тях търсенето е силно, ние ще можем да изнасяме и българката икономика ще се движи добре”.

“За съжаление вече видяхме много високи цени на фючърсния пазар на електроенергия и за Германия, и за Франция. Това означава, че тяхното производство ще се свие, а България върви с едно-две тримесечен лаг. При забавяне на икономиката в Германия след три до шест месеца това ще последва и в България”, смята Караиванов.

Балансът на държавните политики, който трябва да се търси, е при провеждането им “самата дискреционна политика да съдържа в себе си политики (отделни инструменти) за подкрепа и тези инструменти да са правилно насочени, с правилните количества, правилните форми и за правилните групи”, посочи той.

“Тъй като до сега подпомагането не беше равно, може би трябва да има по-голямо и по фокусирано изравняване. Още повече, че услугите започнаха да догонват инфлационния ръст при електроенергията и стоките”, каза Караиванов.

Относно възможността и нуждата от по-чести актуализации на бюджетите с оглед на предизвикателствата, пред които сме изправени, макроикономистът каза, че такъв модел не може да проработи в България. “Това работи в държави, в които министерството на финансите определя политиката, но има друг орган, който изпълнява бюджета. В България има един орган, който, хем определя политиката, хем изпълнява бюджета. Затова е невъзможно да бъде реализирана добра политика по този начин”.

Вижте целия коментар във видеото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"ниска безработица"
132
2
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
До ЬЬЬ: Политиците идват от народа и чрез народа, какъвто е народа такива са му и политиците. Промяната почва с народа.
131
1
 
10
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 1 година
Идва времето да си носим старите дрехи,момчета! Да ви е сладка промяната и "завидното" ни бъдеще с бандите крадливи "политици".Справка:първата работа на новия сл.кабинет бе да си повишат заплатите,защото комисионните и парите от корупцията са им гарантирани.
130
0
 
21
 
! Отговори
Handel преди 1 година
Преведено на български - готвят се нови врътки за крадене на европейски пари. Защото вчера гледам кашкавал на редовна цена 30 лв се продава с 50% промоция (малко по-малко от 50%) на около 16 лв. МОЛЯ??? Това означава, че цената на производителя е не повече от 10 лв. Защото ти можеш да надуше цените и до 1000 лв на килограм, но номера е не колко то искаш, а колко купувачът е съгласен да ти даде.
129
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко пъти трябва да се изгледа една и съща реклама, за да се изгледа видео от 2,5 мин.!?
128
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Продължавайте да печатате пари! Инфлацията никога няма да спре! Хранете даром големи не произвеждащи нищо маси от населението! Ограбвайте чрез инфлация спестеното от бизнеса и малкото работещи! Това е по-лошо и от така презирания комунизъм, който всъщност никога не го е имало. Нашите политици като Боко и Корнелка подкрепяни от не доучени финансисти като Киро и Кокорчо ни доведоха до тук. Те това е комунизъм в действие. Не работиш , а ядеш, и грабиш спестяванията!!!
127
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глупости. Най-голямото тегло от войната вече премина, оттука нататък има достатъчно мерки, които ще направят така че само Русия да плаща оттука нататък. ВсекиТъпак предрича апокалипсис, аребегом.
126
13
 
12
 
! Отговори
Цените ще паднат... преди 1 година
Когато падне Путин и неговите олигарси........ Молете се да е по-скоро..
125
4
 
5
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Хляб с 15 пи нагоре, олио от 6 паунда на 7. 50-5 литра,сухо мляко от 11 на 12. 50.Разни сапунчета и подобни са на същите цени. Май далече са от двойно увеличение както тук. Дрехите са на намаления- истиннски, не като тук. Транспорта с 5 - 10 пи билетче. Е ток, газ вярно много са поскъпнали, но и заплатата се вдига. Само пример е. Доста неща поскъпват, но най-евтините продукти за бедните с малко ги вдигат.
124
2
 
3
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Е колко още ще се *** от бедните хора?Все едно не знам в чужбина колко е поскъпването. Отварят се сайтове и св проверява. Има поскъпване естествено, но не е двойно, в бъдеще не знам.
123
2
 
4
 
! Отговори
Канадец от село преди 1 година
Путин е виновен.Лавров също.Медведев и той.Митрофанова,също.Канадеца Киро и Кокорчо и те с в кюпа на заподозрените.Толупа,и той.
122
1
 
18
 
! Отговори
Потребител преди 1 година
Тепърва предстоят фалити на предлагащите услуги у нас.
121
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нека оставим червените мутри да доразграбят България. Засега слугите им лаят, но утре трябва да им работят ангария. Това надали ще е очакваната отплата за поклоните. Защо да спасяваме пак държавата? Следващата година ще има катаклизми от огромен мащаб за нашите условия и ако и тогава на българина не му дойде акъла просто няма право на съществуване в цивилизования свят
120
1
 
13
 
! Отговори
bbb преди 1 година
У нас икономисти, анализатори, социолози политолози, всички те експерти - бол. А държавата, респективно народа, все по зле...
119
3
 
6
 
! Отговори
Станчев преди 1 година
До Анонимен 123 Когато лихвите по еврооблигациите расте ,това засилва търсенето им ,съответно на евро валутата.Това от своя страна повишава цената.
118
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НЯкой капацитет да обясни как вдигането на лихвата от Ецб ще засили еврото спрямо долара.
117
5
 
18
 
! Отговори
Нещо смърди преди 1 година
Младите,които живеят в Бг за да си вземат жилище трябва да теглят над 50 годишни кредити и да са в ръцете на кредиторите две поколения.Кредитора може да вдигне лихвата когато си иска и да си играе с цените на имотите както си иска.При тези услковия само работещите вън и чужденците купуват кеш .Това е схема защото няма как да са по цени с европейските (обзаведен завършен с качествени материали) ,а 40% от жилищата годни за обитаване да са празни това е аномалия...
116
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Можем да последваме примера на саксонците "Don't Pay"-НЕ ПЛАЩАЙ
115
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Парите къде са знае хампурцамян и паси , нейски ,поптодорова, те държат ключа за трезора с имената на спосорите на финансовите кризи у нас. издерете ги и цените ще се оправят , крумовите закони са изпитано работещо средство
114
2
 
15
 
! Отговори
Канадеца от Хасково преди 1 година
Само скок на заплатите няма има даже намаление на възнаграждението,то затова от 300 хиляди украински Бежанци" останаха само 60 000 от тях само 1000 работят .Щото в Бг като работиш имаш разходи почти равни на приходите .Затова само ромите на социал дето са се множат .Социалните помощи и бизнеса с правенето на деца е равно на дохода на минималната заплата ,а тя е колкото сметките за топло ток ,вода и тел. за месеца зимата...