Президентът иска да прави президентска република? Измишльотини

Партиите са се превърнали в ЕООД-та, каза проф. Александър Маринов
16 авг 2022 10:00, Елка Василева
89

Предизвикателствата пред служебното правителство - предсрочните парламентарни избори, газовата криза и войната в Украйна. Има ли план на "Дондуков" 2 за решение на политическата криза и нестабилността, които обхванаха страната ни през последните две години и меси ли се служебното правителство в изборите?
Още по темата
"Има проблем в това отношение, но в случая трябва да търсим телето под кравата, а не под вола. Правителството не се меси в изборите да облагодетелства или да атакува някоя от партиите, участващи в изборите. Някои от партиите се опитват да наместят правителството в изборите. Те са решили, че чрез критики и атаки срещу служебното правителството ще могат да си правят предизборната кампания. И обвиненията, че правителството се меси, са изсмукани от пръстите", каза председателят на Стратегическия съвет към държавния глава и съветник на премиера Гълъб Донев - проф. Александър Маринов, в студиото на "България сутрин".

Той поясни, че правителството има за задача да спази закона и да организира честен вот.

"В началото на миналата седмица избухна огромен шум за това как правителството иска да попречи на влизането ни в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, но всички се изясни и стана ясно, че имаме някои неточности по проекта, който е внесен от предишното правителство. Бяха коригирани. И тези люде млъкнаха. След това си измислиха тезата, че правителството иска да сключва нов договор с "Газпром", имаше дори протести. Стана ясно, че правителството няма нито намерение, нито възможност да го направи", добави проф. Маринов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него отношенията между политическите партии в предишните 2 парламента са били скандални.

"Да не стане така, че пак да се наложи да се прави ново служебно правителство и пак да излезе виновен президентът, който му се било усладило да управлява със служебни правителства. Има обвинения, че президентът иска да прави президентска република. Трябва да стъпим на някакви факти - да е заявил такова нещо, да е подел някаква инициатива. Това са едни измишльотини. Но да е ясно, че президентът не назначава служебни правителства, когато му текне. Той изпълнява конституционните си задължения", категоричен е съветникът на Гълъб Донев.

По думите му политическата криза не може да се реши нито на "Дондуков" 1, нито на "Дондуков" 2.

"Партиите са загубили доверие, те са се превърнали в ЕООД-та. Те не могат да убедят гражданите в способността си да управляват. Трябва да бъдат достатъчно честни с избирателите си. Политическото говорене, ако не става въпрос за чиста демагогия, отразява отношението към съществуващите проблеми. Никой не се вълнуваше, че преди 1-2 години политическото говорене на президента съвпадаше с политическото говорене на десницата, или на други политически сили", подчерта проф. Александър Маринов.

И допълни, че към част от хората, които бяха сменени, има забележки за работата им.

"Имаше странни изявления, че не е работа на служебния кабинет да решава проблема с газа. Сещате се, ако послушаме такива съвети, къде ще сме след 1 месец. Има различия за това как да се осигурят необходимите количества газ за страната. Трябва да се намери газ на приемлива цена. Всекидневно се провеждат срещи, обсъждат се различни варианти, предприемат се стъпки, но условията са трудни", коментира той.

Целия разговор вижте във видеото.

 


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
благодарение на Кирчо и Кокорчо,ще фалираме,Харвард...братче не Шуменския Университет.
70
9
 
1
 
! Отговори
Дочо преди 1 месец
И после да стане Цар!
69
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най-добре ще е Радев наистина да направи Президентска република, да арестува спекулантите от ГЕРБ-ДПС и да спре инфлацията.
68
9
 
12
 
! Отговори
ЛОГИЧНО! преди 1 месец
Едно е сигурно: Краят на войната в Украйна ще бъде край и на мандата на Фигуранта. Как точно това ще стане ще реши Военният трибунал.
67
8
 
11
 
! Отговори
Чичо 68 преди 1 месец
Друго видяхме досега! видяхме потресаваща, безпрецедентни в историята ни наглост, коварство, чудовищна измама и селска хитрост! Видяхме фалшивия "вдигнат юмрук", и "мутри вън"! Видяхме как мутрите бързо влязоха вътре, защото грозният и мръсен театър, който (п)Резидентът на Решетников ни изигра, за да измами наивници, всъщност целеше слугинаж към кремълското чудовище и е чиста проба национално предателство! Така че, по-добре 240 хрантутнци, отколкото губерния в прогнилата империя на злодея
66
12
 
8
 
! Отговори
чичото преди 1 месец
Ще бъде хиляди пъти добре -смяна на конституцията и президентска република . До сега видяхме едни 240 хрантутника ,които се мразеха , подливаха си вода ,злонамерени към себе си и околните и това срещу 10,000 лева и по нагоре заплата!. Лъжци! Това ли очакваше този народ?? Добро не стана, стана по-зле ,ама много зле!! . Значи друг начин на управление трябва!Пък който ще да е президент!
65
4
 
9
 
! Отговори
!!! преди 1 месец
Абе, агент "Майстора"! Абе, национален предател и лакей на сремълското чудовище, което е тръгнало да запали света, понеже е психично болно! Що ли не спреш с лъжите си, на които никой не вярва, ами не се хванете за ръчичка с Балабана Джебчията и не отидете на пластичен хирург, за да ви махне грозните брадавици от противните мутри?! Досущ орангутани сте, да прощават *** за сравнението!
64
8
 
13
 
! Отговори
145 преди 1 месец
От Румен парцала може да се очаква всичко, гнус ме е от подобни същества.
63
8
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Радев може да иска, ама Конституцията не го позволява! Показа ни нагледно през последните две години, какво може да стане с една държава, ако цялата власт се даде на един човек! Катастрофа!
62
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да направи .240 хрантутника по-малко!
61
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ПЕДЕРЗИДЕНТСКА РЕСПУБЛИКА
60
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
той си я направи президентската република като сметнеме служебните правителства барабар с неговите хора Кирчоуглу и Асеноглу от април миналата година сме президентска република и няма значение какво са гласували избирателите
59
8
 
11
 
! Отговори
Хора СЪБУДЕТЕ СЕ! преди 1 месец
Искайте ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ за ЕВропейския Парламент и ИЗГОНВАНЕ на ЕВРОКОМИСАРИТЕ това трябва да стане МАСОВО европейски граждани от всички държави членки на ЕС. Вълна от сваляне на правителства за да се спре ЛУДАСТТА Зеленски и ИЗКУСТВЕНАТА ПОЛИТИЧЕСКА КРИЗА !!! Европейска ПРОЛЕТ събуждане на обикновените хора от ЕС за спасение на Европа.
58
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А трябва! За всички е ясно, че сегашната ни политическа система 3aниk'ъв'yйнecтaвa...
57
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Силните и богатите страни са или президентски републики, или конституционни монархии!
56
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сегашната парламентарна система е тотално неефективна и вредна за народа и страната! Навремето "началниците" ни подучиха и умишрено тикаха в тая посока... Не им е изгодно България да е силна държава и затова петоколонниците им тука всячески пречат да бъдем президентска република!
55
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Фигуранта и Мутранта - двамата съсипници на България.
54
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако призидентът действително работи в посока България да стане президентска република, заслужава адмирации!
53
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
70% от партиите в България се финансират от Кремъл.
52
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За президентска република!