Не е време за кредити, инфлацията е двойно по-висока

Експерти: Няма справяне с бюджета, приходната част е едва на 47%
Обновена: 17 авг 2022 14:42 | 17 авг 2022 14:42, Анисия Иванова
20

"Този висок ръст на инфлацията, който достигнахме, се дължи на много фактори. Причините са както външни, така и вътрешни. Основната причина е високите цени на енергийните ресурси. Много сериозно тези ценови увеличения от началото на годината, се прехвърлиха върху цените на храните. Изгледите са, че вече сме достигнали върха на едно плато, което най-вероятно ще се задържи 1-2 месеца и към края на годината може би ще започнем да виждаме леко забавяне на инфлационния натиск", заяви икономистът Юлиан Войнов в студиото на "България сутрин".

Под думите на икономиста Михаил Кръстев основните причини са политиките на европейските централна банки, както в Европа, така и в САЩ.

Още по темата

"Основно се засили политиката на повишено парично предлагане по време на Ковид пандемията. България се опитва да копира тази политика чрез социално плащане. Ако влезем в много сериозна рецесия инфлацията най-вероятно ще се ограничи, тъй като ще се ограничи и потреблението, допълни той.

"Една значителна част от бизнеса печели от сегашната ситуация. Бизнесът, ако гледаме от гледна точка на електричеството, то е защитено. Въпросът е дали държавата трябва да се съсредоточи към всички бизнеси, или да помага само на тези, които изпитват най-сериозни трудности", коментира Войнов.

Мнението на Кръстев е, че нямаме справяне с бюджета, който сме заложили за 2022 година.

"При заложена инфлация от 4,5% в него, приходната част е едва на 47%, което означава, че няма достатъчно приходи от бизнеса. Това е много сериозен проблем, тъй като сме заложили огромни социални разходи в този бюджет и накрая ще се окаже, че просто няма пари. Проблемът за бизнеса е много сериозен, тъй като няма предвидимост", изтъкна икономистът пред Bulgaria ON AIR.

Войнов посочи, че в момента не е най-подходящото време да се правят сериозни инвестиции и да се взимат кредити.

"Най-вероятно ще видим намаляване на сделките, ако говорим за недвижимите имоти", смята той.

Икономистът Кръстев заключи, че инфлацията в потребителската кошница, която ползваме, е доста по-висока от данните, които обявяват НСИ, може би двойно на обявеното.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
2
 
! Отговори
Meн преди 1 година
С тези икономисти и експерти сме цъфнали и вързали.
18
0
 
2
 
! Отговори
Готвят фалити преди 1 година
Престъпниците на власт вместо да ограничат ограбването на БЪлгарския бизнес и народ с цените на тока и горивата се кефят.Вероятно са гушнали милиони подкупи...За да им гарантират спокойствие престъпницит ена власт въведоха ограбване на народ а през бюджета за заплащане на компенсации на ограбваните от шайки разбойници ..ИЛИ Вижте кои са поименно ограбващите .. ЛЪжат че от ВЕИ имало голямо производство на ТОК> НЯМА Откъде ...
17
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Albi - Пос-скоро искат мясот, на което да спят и да не ги дерат по 30 лева на вече в хостел, но ти си мислиш, че всички са богтшаечта като тебе, благородно фашистчеееее!
16
0
 
9
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Кога най-сетне кредитните роби ще започнат да си плащат? Големи тарикати, голямо чудо. Идват от село и директно в нов лъскав 5 стаен апартамент искат да се ширят.Рефинансиране,рефинансиране и така до безкрай. Почивки, екскурзии, процедури, вили. А останалите като сме глупави да работим да се простираме според възможностите.
15
0
 
3
 
! Отговори
До 14 преди 1 година
Ипотечни с фиксирана лихва за целия период в България няма! Единствено една банка се опитваше да предлага такъв продукт срещу лихва от около 6-7-8% и брутално високо самоучастие.
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който има пари в банката той трябва да се притеснява повече. Защото парите му ще бъдат изядени от инфлацията. А този който има кредит с фиксирана лихва е на печалба защото вноската е една и съща а приходите - заплати и прочие колкото и да е слабо се увеличават и по този начин кредитът поевтинява. Точно това е целта на тази криза. Да бъдат изядени спестяванията които са в банката. Защото тези пари "спят".
13
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НА РАДЕВ УПРАВЛЕНИЕТО...
12
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СПОКО РАДЕВ КОМОНИСТА ЧЕ ТЕГЛИ КРЕДИТ!
11
2
 
18
 
! Отговори
Рибарче преди 1 година
На времето преди 30г.баба ми ни казваше на мен и жената, не е време, не се женете, трудни времена са, изчакайте.Не я по слушахме и се взехме, сватба вдигнахме, дъщерята порасна,внуче чакаме. Преди 8г.баба ми си отиде, но ако беше сега жива щеше да каже че тогава правите сме били ние. За това мили хора не чакайте някой да ви каже кога е времето за да направите или купите това което ви е необходимо. Просто го направете разумно.
10
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Апартамент кога и да го вземеш все ще си на печалба.Не ги слушайте тия,купувайте за да се въртят парите.Пари в банка са като стисната пръдня,все някога излизат с гръм и не стават повече,а зорът е голям само!
9
4
 
6
 
! Отговори
гост преди 1 година
Точно време за кредити! Помним 90-те години как беше.Не е време за влогове обаче!
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Серизно ли ва?
7
11
 
5
 
! Отговори
ДО: 5 преди 1 година
Нищо малкия, нищо! Ако си слушкал през годината, Дядо Мраз (руският, не оня ***, Коледа дето се cнoшaвa с елена Рудолф) ще ти донесе подарък, опрощаване на данъци, кредити и битови сметки, плюс 13-та заплата, която обаче ще си я получиш януари, щото Дядо Мраз идва на 31-ви декември!
6
3
 
22
 
! Отговори
Петров преди 1 година
за да живеят добре на кредит американците, тези ска па ня ци, за всички останали трябва да е ама много скъпо. примерно природния газ.
5
10
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Простото Киро и ококореният Асан увеличиха инфлацията в България.
4
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При управлението на простото Киро, Булгаргаз без да се бави, започва да купува без търг и конкурс руски газ от МЕТ.МЕТ е заплащала на Газпром в рубли, след което е продавала на България руски газ с 30% надценка, понеже Кирчо и Кокорчо не са позволявали на "Булгаргаз" директно и по-евтино купуване от Газпром.Купували са руски газ през цялото време и са лъгали обществото, докато са го ощетявали.Евроатлантизмът трябва ли да е оправдание и параван на корупционни сделки?Това как се нарича, освен изплетена от Кирчо и Кокорчо схема за крадене в особено големи размери!?
3
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е време за кредити,не е време за апартаменти. Ей така и един известен независим кредитен консултант ми разправя (при това съвсем НЕ безплатно) юни 2020.И какво стана,взех, че го послушах и резултата е,че с предвидимия бюджет тогава (40% кредит,60% налични собствени средства) вече мога да си купя жилище със спалня и половина по-малко.Отделно,парите в бамката се стопяват от инфлацията,а ние още се гъчкаме 5 човека в 2 стаи. Да,не е време,ще чакаме като започнат да ги подаряват в следващия живот
2
2
 
43
 
! Отговори
123 преди 1 година
Инфлацията у *** БГ е 40%. Заплатите в частния сектор масово не помръдват.... Скоро ще има масово неплащане на сметки. Не е ОК да работиш и да не можеш да си покриеш елементарните нужди за оцеляване, дори не казвам за живот....
1
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега е момента за апартамента