България ще стане президентска република с възобновени отношения с Русия

Парламентаризмът си отива, на вратата чукат много сериозни проблеми
26 авг 2022 12:38, Екип на Dnes.bg
643
България ще стане президентска република с възобновени отношения с Русия
Отива ли си парламентаризмът? Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Парламентаризмът си отива, на вратата чукат много сериозни проблеми. Служебният кабинет ще управлява поне една година, след което България ще стане президентска република със силно възобновени връзки с Русия. Европа не може без руския газ, светът не може без него и ние ще сме първите, които ще използват славянското братство с Русия, за да получим право да ползваме евтина газ, както и да препродаваме на други страни. Държа да отбележа, че настоящата статия дава прогноза базирана основно на икономически обстоятелства и не отразява каквато и да е идеологическа нагласа.  

Парламентаризмът в България се провали и повече едва ли би имал шанс за огромно мое лично съжаление. Политическите партии се превърнаха в проводници на чужди интереси посредством олигархичните кръгове в страната, което създаде условия за чисто търгашество на национални интереси. Вече няма място за подобни експерименти на демокрацията и народът няма да ги позволи. На следващите избори ще има изключително ниска избирателна активност, което няма да доведе до създаване на правителство. И това ще е чисто инстинктивна реакция на хората с цел преодоляване на задаващата се криза свързана с високата инфлация, както и непосилните цени на тока и парното.

Президентската институция по своята идеологическа и конституционна същност олицетворява обединеното на нацията. Служебният кабинет, назначен от президента има за цел да организира следващите избори, както и да управлява страната, да я пази от тежки кризи и да взима отговорни решения свързани с опазване на националната сигурност. Тази формация не цели да удовлетворява идеологически пристрастия на избиратели, както да извършва политика угодна на спонсори и чужди интереси, каквото правят партиите. Следователно, служебния управленски орган е способен да взима чисто прагматични решения, които са в интерес на България без да рискуват, че могат да разочароват или очароват дадена група избиратели на идеологическа основа.

Войната в Украйна даде основание на силната американска пропаганда да обедини целия западен свят да наложат санкции на Русия и те го направиха. България също се хвана на това хоро, но истината е, че Европа не може без руските газ и суровини. Това единство вече е значително компрометирано и индивидуалната политика на отделни европейски страни ще става все по-отличителна. Последващите по-меки санкции от типа отказ на визи за руски граждани за европейски страни ще срещнат отпор от страните Италия, Гърция и Испания заради страх от загуби на доход от туристи. Какво остава за големите производители в Европа като Германия и Франция? Внасяха евтина газ и суровини от Русия, произвеждаха продукти с висока добавена стойност, разширяваха европейската общност и продава с огромни печалби. В един мерцедес няма кабели и суровини за повече от 2-3 хиляди евро, а се продава на пазара за 70 – 100 хиляди евро.

Новите алтернативни източници на енергия не могат да задоволят нуждите на европейските икономики, в света няма достатъчно газ, за да се справи без руски доставки. Америка е в недостиг, налага й се да внася, за да задоволи собствените й нужди. Германия и Франция със сигурност няма да спрат търговските си отношения с Русия, дори ще ги засилят като в даден момент няма дори да слагат срок на вдигане на подобно ембарго.

България в тези условия, бъдейки управлявана от служебна формация, ще направи икономически изгодни ходове. Изглежда нелепо от икономическа гледна точка да налагаме санкция на Русия като не купуваме газ, за да сме солидарни със целия западен свят, а в същото време да внасяме същите количества отново руски газ от други страни като Гърция, но със значими надценки. България ще се възползва от историческите си славянски връзки с Русия и ще договори по-изгодни условия от тези на страни като Гърция и нашата страна ще може да препродава газ на трети страни като генерира печалби.  

Това ще бъде много трудно осъществимо от партийно управление, което в своя многообразен микс свежда една търговска сделка до различен тип съображения, които са несъвместими с икономическата логика. Например, трябва да засилим търговските си отношения с Русия, защото някой е учил в руско училище и обича тази страна. Други пък са на обратния полюс, защото дядо им бил изпратен в Белене и за това са виновни руснаците тъй като те ни дивели комунизма.

В последствие, след като България преодолее тежката зима чрез възобновяване на доставки на руски газ, народът съвсем няма да иска повече парламентаризъм. Следващата година ще се проведе референдум и ще станем президентска република. Парламентаризмът няма да може да се справи в условията на тези глобални и тежки проблеми, които чукат на вратата.

С оглед на гореизложеното, България е много вероятно да стане президентска република, ще възобнови отношенията с Русия, ще получи изгодни условия за покупка на газ и ще препродава на други страни. Всичко това няма да се различава от това, което ще правят силните икономики в Европа. Относно острите вътрешни противоречия на основа русофили и русофоби, тези спорове ще минават доста по-меко на пълен стомах и на топло.
    
Автор: Николай Ников     

Николай Ников е учил „Международен бизнес“ в лондонския филиал на Американския международен университет в Ричмънд (American International University) и „Застрахователен и Риск мениджмънт“ в Сити Юнивърсити (City University Business School) в Лондон. Има също и докторантура по Икономика и Управление от ЮЗУ Благоевград.

След динамична кариера в лондонското сити се завръща в България и до 2012 г. е развивал кариера в сферата на финансите. Също така е бил главен координатор в направление „Управление на мултинационални застрахователни програми“ към AIG, Европа (Великобритания), Лондон.

В момента преподава Стопанска история и Основи на управлението Микро и Макро икономика; Маркетинг; Банково дело; Застраховане; Управление на Риска; Мениджмънт; Международни отношения; Международен бизнес; Икономика на човешките ресурси; Вътрешна бизнес/корпоративна организация и комуникация и Икономически и бизнес науки. Също така, развива бизнес в областта на индустриалното предприемачество.


643
Още по темата: Николай Ников
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
515
2
 
2
 
! Отговори
Дедовия преди 2 месеца
Доказано: Демокрацията е лошо нещо!!! Някой да го оспори?
514
3
 
13
 
! Отговори
Щенка ти се преди 2 месеца
Щенка ти се президентска република и може би 16-та република на новия Съветски съюз, скрий се бе, рубладжийско м.е.к.е.р.е!България е в НАТО и ЕС!С Промяната ще дойдат и Шенген и Еврозоната и средноевропейски стандарт на живот! А льотчика да ходи да ближе .... на Путин!
513
0
 
1
 
! Отговори
Санитар преди 2 месеца
Дайте по една заплата за пострадалите бе,отворковци!
512
11
 
36
 
! Отговори
ГОЛЯМА ГРЕШКА ! преди 2 месеца
МОСКОВСКИ ВЪЗПИТАНИК - Автор: Николай Ников . МАРШ ПРИ ПУТИН , ДАЛЕЧ ОТ ТУК !
511
0
 
0
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 месеца
Ами не пиши коментари ...ии !
510
17
 
40
 
! Отговори
БРАВО! преди 2 месеца
Авторът на този пасквил е жалък агит-пунктовец. Аре чупката!
509
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Човечеца е учил в ЮЗУ - Благоевград - не му се сърдете ... ЮЗУ-то автоматично е заличило всичко научено от останалите университети ...
508
9
 
38
 
! Отговори
Кариера преди 2 месеца
Като прочета в биографията на някой, че е завършил някое престижно юнивърсити в Хамерика, ама решил да се върне в България, ставам много подозрителен за качествата му. Материалчето му потвърждава съмненията ми.
507
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хаха този да няма кристална топка че да знае колко ще е избирателната активност? Чак пък толкова да се изхвърля е пресолил яденето.
506
9
 
8
 
! Отговори
Крайно вероятно преди 2 месеца
е това да се случи. Обаче няма да е с ГЕРБ или ПП на чело... впрочем и Слави Трифонов няма да е човекът, който ще го стори.
505
11
 
33
 
! Отговори
Кой преди 2 месеца
Този не е за затвора, тези които му дават трибуна са за спиране. Не ви е срам...
504
5
 
25
 
! Отговори
Някой преди 2 месеца
Хапчетата пихте ли си?
503
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това е сатира, ве абдали... :D
502
40
 
25
 
! Отговори
Да живее Русия! преди 3 месеца
Пътят ни е към Велика Русия! Америка е доказала през годините, че само се меси в политиките на другите държави, но тя никога няма да ни оправи!
501
12
 
36
 
! Отговори
Иван преди 3 месеца
Ех колко западна нивото на психиатрията у нас. Нормално би било да го лекуват , ама на
500
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това може да стане само при управление на БСП, да не дава Бог. И когато комунистите от столетницата се прегърнат отново с Радев.
499
5
 
38
 
! Отговори
До 518 преди 3 месеца
Според мен тази статия е написана единствено с цел провокация, за да събира коментари.
498
11
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тази статия е една страхотна повърня, при това неграмотно написана - буквално. Не минават ли някаква редакция вашите писания, бе! Колкото до автора, по-добре да беше останал в лондонското сити да си развива динамичната кариера в миенето на чинии.
497
12
 
25
 
! Отговори
1 преди 3 месеца
това изпражнение на кгб пак размириса протранството
496
16
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Чао комунисти, Путин губи войната