България ще стане президентска република с възобновени отношения с Русия

Парламентаризмът си отива, на вратата чукат много сериозни проблеми
26 авг 2022 12:38, Екип на Dnes.bg
643
България ще стане президентска република с възобновени отношения с Русия
Отива ли си парламентаризмът? Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Парламентаризмът си отива, на вратата чукат много сериозни проблеми. Служебният кабинет ще управлява поне една година, след което България ще стане президентска република със силно възобновени връзки с Русия. Европа не може без руския газ, светът не може без него и ние ще сме първите, които ще използват славянското братство с Русия, за да получим право да ползваме евтина газ, както и да препродаваме на други страни. Държа да отбележа, че настоящата статия дава прогноза базирана основно на икономически обстоятелства и не отразява каквато и да е идеологическа нагласа.  

Парламентаризмът в България се провали и повече едва ли би имал шанс за огромно мое лично съжаление. Политическите партии се превърнаха в проводници на чужди интереси посредством олигархичните кръгове в страната, което създаде условия за чисто търгашество на национални интереси. Вече няма място за подобни експерименти на демокрацията и народът няма да ги позволи. На следващите избори ще има изключително ниска избирателна активност, което няма да доведе до създаване на правителство. И това ще е чисто инстинктивна реакция на хората с цел преодоляване на задаващата се криза свързана с високата инфлация, както и непосилните цени на тока и парното.

Президентската институция по своята идеологическа и конституционна същност олицетворява обединеното на нацията. Служебният кабинет, назначен от президента има за цел да организира следващите избори, както и да управлява страната, да я пази от тежки кризи и да взима отговорни решения свързани с опазване на националната сигурност. Тази формация не цели да удовлетворява идеологически пристрастия на избиратели, както да извършва политика угодна на спонсори и чужди интереси, каквото правят партиите. Следователно, служебния управленски орган е способен да взима чисто прагматични решения, които са в интерес на България без да рискуват, че могат да разочароват или очароват дадена група избиратели на идеологическа основа.

Войната в Украйна даде основание на силната американска пропаганда да обедини целия западен свят да наложат санкции на Русия и те го направиха. България също се хвана на това хоро, но истината е, че Европа не може без руските газ и суровини. Това единство вече е значително компрометирано и индивидуалната политика на отделни европейски страни ще става все по-отличителна. Последващите по-меки санкции от типа отказ на визи за руски граждани за европейски страни ще срещнат отпор от страните Италия, Гърция и Испания заради страх от загуби на доход от туристи. Какво остава за големите производители в Европа като Германия и Франция? Внасяха евтина газ и суровини от Русия, произвеждаха продукти с висока добавена стойност, разширяваха европейската общност и продава с огромни печалби. В един мерцедес няма кабели и суровини за повече от 2-3 хиляди евро, а се продава на пазара за 70 – 100 хиляди евро.

Новите алтернативни източници на енергия не могат да задоволят нуждите на европейските икономики, в света няма достатъчно газ, за да се справи без руски доставки. Америка е в недостиг, налага й се да внася, за да задоволи собствените й нужди. Германия и Франция със сигурност няма да спрат търговските си отношения с Русия, дори ще ги засилят като в даден момент няма дори да слагат срок на вдигане на подобно ембарго.

България в тези условия, бъдейки управлявана от служебна формация, ще направи икономически изгодни ходове. Изглежда нелепо от икономическа гледна точка да налагаме санкция на Русия като не купуваме газ, за да сме солидарни със целия западен свят, а в същото време да внасяме същите количества отново руски газ от други страни като Гърция, но със значими надценки. България ще се възползва от историческите си славянски връзки с Русия и ще договори по-изгодни условия от тези на страни като Гърция и нашата страна ще може да препродава газ на трети страни като генерира печалби.  

Това ще бъде много трудно осъществимо от партийно управление, което в своя многообразен микс свежда една търговска сделка до различен тип съображения, които са несъвместими с икономическата логика. Например, трябва да засилим търговските си отношения с Русия, защото някой е учил в руско училище и обича тази страна. Други пък са на обратния полюс, защото дядо им бил изпратен в Белене и за това са виновни руснаците тъй като те ни дивели комунизма.

В последствие, след като България преодолее тежката зима чрез възобновяване на доставки на руски газ, народът съвсем няма да иска повече парламентаризъм. Следващата година ще се проведе референдум и ще станем президентска република. Парламентаризмът няма да може да се справи в условията на тези глобални и тежки проблеми, които чукат на вратата.

С оглед на гореизложеното, България е много вероятно да стане президентска република, ще възобнови отношенията с Русия, ще получи изгодни условия за покупка на газ и ще препродава на други страни. Всичко това няма да се различава от това, което ще правят силните икономики в Европа. Относно острите вътрешни противоречия на основа русофили и русофоби, тези спорове ще минават доста по-меко на пълен стомах и на топло.
    
Автор: Николай Ников     

Николай Ников е учил „Международен бизнес“ в лондонския филиал на Американския международен университет в Ричмънд (American International University) и „Застрахователен и Риск мениджмънт“ в Сити Юнивърсити (City University Business School) в Лондон. Има също и докторантура по Икономика и Управление от ЮЗУ Благоевград.

След динамична кариера в лондонското сити се завръща в България и до 2012 г. е развивал кариера в сферата на финансите. Също така е бил главен координатор в направление „Управление на мултинационални застрахователни програми“ към AIG, Европа (Великобритания), Лондон.

В момента преподава Стопанска история и Основи на управлението Микро и Макро икономика; Маркетинг; Банково дело; Застраховане; Управление на Риска; Мениджмънт; Международни отношения; Международен бизнес; Икономика на човешките ресурси; Вътрешна бизнес/корпоративна организация и комуникация и Икономически и бизнес науки. Също така, развива бизнес в областта на индустриалното предприемачество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


643
Още по темата: Николай Ников
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
449
23
 
20
 
! Отговори
ЧИЧЕкъм дияна: преди 1 година
1.Радев е първият честен, смел и верен на народа човек. А за 33 г. се доказа че в БГ няма почва за "демокрация",макар, че всички я искаме като е в европа. Доказано също е че СОЦА създаде много недъзи на хората, но ние обикновените хора, бяхме по-доволни тогава от сегашния хаос и беззаконие.
448
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ехх как им се иска на някои, обаче няма да им се случи. Ще има наказания за предатели като слафчу наркомана и радеф.
447
5
 
13
 
! Отговори
Мен преди 1 година
На тоя индивид, иза.кал това, мога само да кажа да ходи да си ***...
446
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Президентска република със зелен чорап на чело се превръща в казарма.
445
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хич не ми прилича на платена статия, ама хич.
444
10
 
34
 
! Отговори
Диана преди 1 година
Президентската република може да стабилизира страната, но може и да я доразруши. Имам в предвид, че нещата ще зависят от президента, а както усещам готвят без.мо.зъч.ния тр.ол Радев за тази позиция, което според мен би било поредната катастрофа за България! Ние нямаме личност, на която да вярваме дотолкова, че да й поверим управлението на страната! Първо трябва да отстраним БСП от политиката, всичко останало ще бъде мижи да те лажим, според мен...
443
9
 
2
 
! Отговори
Диана преди 1 година
До Социаглиcт Разбира се, че човекът е виновен, не размислите му, нали така?! За БСП има човек-има проблем..Защо не кажеш кое не ти харесва в написаното, а се нахвърляш на човека, про.кле.то БСПарско ку.че, значи..Толкова елементарни хора като вас, за които всеки, който не е съгласен с тях е против тях дори на фона на разрухата, която ни донесохте с прехода си и от която 30г. вече не можем да се оправим..Ето защо трябва да си ходите от политиката-само замърсявате политическото пространство
442
2
 
14
 
! Отговори
Диана преди 1 година
Една търговска сделка не може да се "свежда до различен тип съображения", когато наистина е търговска сделка и няма политическа подплата. С присъствието си в политиката БСП провокира множество противоречия на всяка стъпка, дори и в области далеч от политиката политизирайки всичко и всички. Проблемът не е в партиите, а в борбата на партиите срещу БСП. След нейният преход, довел до такъв погром на всички нива в българската икономика и общество, БСП е недостойна да стои в политиката на България!
441
11
 
5
 
! Отговори
Владо преди 1 година
след като чуждите разузнавания ни пробутаха проекта ПП, барабар с "кирчо и кокорчо " , след това което ни причинаха като държава мо звучи разумно, и спасително в сравение с тиквеннно управлвнив или коалиция на незвестен принцип която да удържи пак 6 месеца и магариите сътворени от нея да бъдат оправяни в далечно бъдеще
440
2
 
24
 
! Отговори
Социаглиcт преди 1 година
Докато такива индивиди като Николай Ников учат студените, икономиката ни ще лети по нанадолнището.
439
5
 
24
 
! Отговори
void преди 1 година
Изглежда Николай Ников "след динамична кариера в лондонското сити се е завръща в България" след като многократно е бил обладан от руската агентура, за да се превърне в проводник на руската мания за величие върху нашата родна земя.
438
8
 
37
 
! Отговори
Ох ли преди 1 година
Мечтата на Рублофила е Президентска република с еднолична власт Отваря бузки Президента и Азиатците ни го забиват мощно и дълбоко
437
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
460 Или още по лошо, руски анклав, над който Сърбия ще доминира и издевателства, на Балканите, като руско протеже.
436
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
460 С цар Киро просто, сигурно, ще станем такава.
435
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще стане ромска република. Българите ще се изнесат да наторяват белите държави
434
4
 
21
 
! Отговори
Оракул преди 1 година
А Николай Ников ще се събуди в леглото на Кристиян Вигенин с хиляда рубли на шкафчето и силна болка на едно интимно място.
433
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Диктатор в евроатлантическа страна по руски модел, с главен енергиен доставчик "Газпром", означава край на държавата България.
432
21
 
7
 
! Отговори
Вуте преди 1 година
Е доживях да видя такава снимка като тази на статията. За съжаление много късно, парламентарната република се разпада.Дори и с фалшиви избори(машини) и мъртвите души, партиите не могат да сформират правителство. Време е да се свика ВНС и да се определи нов курс на България. Тая зима е момента това да се случи.
431
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Има също и докторантура по Икономика и Управление от ЮЗУ Благоевград." Това не трябваше да го пишете е края, а в самото начало, че да не си причиняваме четенето на този чутовен манифест.
430
9
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те така искаха и руснаците преди 143 години, и не им се получи. Тогава петата колона им бяха възпитаниците от Руските военни училища и посланниците и консулите им. А сега кои са - рубладжиите като Румен Овчаров.