България още няма единна позиция за мобилизацията в Русия

Досега само министърът на отбраната изрази мнение за ситуацията
22 сеп 2022 21:55, Йоана Цонева
111

Руският президен Владимир Путин обяви частична военна мобилизация във вторник, а българското правителство вече втори ден не заявява единна позиция.

Президентът Румен Радев може да свика Консултативен съвет по национална сигурност, ако сам прецени, че това е необходимо, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, като подчерта, че войната в Украйна трябва да спре.

"Силна и категорична позиция на България и в рамките на ЕС за прекратяване на войната, час по-скоро, за свикване на различни нива и на европейско, и на световно на дипломатически екипи и ръководители на държави, за да бъде принудена Русия да спре войната в Украйна", посочи Йотова.

Досега от служебния кабинет само министърът на отбраната изрази мнение за ситуацията в Русия на заседанието на Министерския съвет в сряда. Политическите сили обаче са на различно мнение.

Според "Продължаваме промяната" трябва да бъде подкрепена целостта на Украйна, като от партията се опасяват, че частичната мобилизация в Русия ще доведе до повече жертви.

Още по темата
"Ние нашата позиция я казваме ясно, всеки отговаря за себе си, а българското правителство, като част от европейска България, трябва ясно да заяви своята позиция", заяви Кирил Петков.  

Според "Демократична България" страната ни трябва да е с позиция, която изцяло да съвпада с националния ни интерес.

"От тази гледна точка е много важно нашите институции да осъзнаят ясно и решително да осъдят действията на Путин. До момента не са го направили и това е много обезпокояващо", посочи съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Под претекст, че Денят на Независимостта има друг смисъл, от ГЕРБ отказаха да коментират частичната военна мобилизация в Русия и идеята за референдуми в окупираните зони.

"Не искам на днешния празник да говорим за политика. Днес е ден, в които трябва да почетем усилията на всички българи за Независимостта на България", каза Костадин Ангелов.

До момента единна позиция на България след последните действия на руския президент - няма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
3
 
3
 
! Отговори
До 32 преди 1 година
Не знам кой пръв ще използва ядрено оръжие ама как мислиш бе Нено... рмалник дори и Русия да бъде заличена ще бъде заличена и Европа Чернобил ще им се види цвете всичката радиация ще дойде насам с облака така че няма да има победители
25
6
 
6
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
Абе, за ЕС се очертава не само студена и гладна зима, но и с повишена радиация !
24
2
 
8
 
! Отговори
.... преди 1 година
Гиб Мелсон, стефчо, Русский окупант..., Кажи поне кои са другите имена, че да знаем кой разнася тази смрад на ...рубли!
23
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Последните 20 години Русия толкова много партии създаде в България че те започнаха да се пречат едни други.
22
2
 
6
 
! Отговори
Руский маструбант преди 1 година
Ами вземай мешката и търчи! За доброволец Путин ще ти даде повече отколкото за ТроЛл-полюционер!
21
10
 
5
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
До Анонимен 25 Имам да получавам в България един автомат и мешка с патрони! След това ще се поразходя из сороските НПО-та !
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Май е време да дадем някоя пушка и на Българската армия?!
19
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До РУССКИЙ ОККУПАНТ, рушшка масстия ти защо не си на фронта? Айде бегай да защитаваш родината, защо се скатаваш в БГ?
18
9
 
16
 
! Отговори
стефчо преди 1 година
Защо сме такова робско племе,и ако искаме да пътуваме до Сащ се молим в тяхното посолство за виза и плащаме пари за отказ? А те си развяват байрака и се ни имат за племе от четръртия свят.... *** са по-високо от нас,имате ли идея за това унижение?
17
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен: Абе готова позицията с тези резиденти ... ЛЕВСКИ и БОТЕВ се обръщат в гроба !
16
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Войната ще спре когато руските бандюги се приберат в бърлогите си. Има ли нещо неясно ? Крим му го прстиха. Окупацията на Донбас също. Сега трети път. Еми настъпаха фашагите мотиката както хитлер :)
15
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 18:Не ги прави тези сметки...те украинците масово дезертираха от началото.Даже тук по бг форумите някои драскат и нас искат да вкарат във войната да ходим вместо тях.
14
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ааа ще протестираме...няма "решено"!Който иска да ни вкара във войната ще му дадем едно яке и с ритник да ходи!
13
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тя позицията на България е готова вече от Брюксел и нашите гьотферени само трябва да извикат Соломончо Пасито и неговата хомодружинка детелина да в прочетат с разтреперан от вълнение глас и да осъдят лошият Путин,че спира развитието на света и по-специално на България..
12
3
 
11
 
! Отговори
Комундяк преди 1 година
Само въпросните "личности" и безличности в БСП - от Чорапа, Йотова, байрактар Нинова и вся остальная трябва да отидат на фронта, за да отдадат живот за братята им в Блатная. Тогава Република България ще тръгне по пътя на европейските ценности, култура, възпитание и благоденствие.
11
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички,които подкрепят Украйна що не са там?!Няма и да отидат ама нас бутат...Да изпратим всички от ДБ на фронта!Заедно с платените им коментатори.
10
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо трябва да имаме позиция? Позиция имахме ли за мобилизацията в ОркКрайна? Не. Позиция имахме ли при мобилизацията на САЩ във Виетнам? Не. Сега - защо трябва да имаме позиция?!? Щото шепа платени copocoиди са казали ли?
9
10
 
15
 
! Отговори
УУУУУУУУУ преди 1 година
"Според "Демократична България" страната ни трябва да е с позиция, която изцяло да съвпада с националния ни интерес."Националният ни интерес не е да ни вкарват във война!Тези от ДБ да си го набият в канчетата!Чужда война не искаме!
8
9
 
12
 
! Отговори
стефчо преди 1 година
България не се допитва до хората и мнението им. Ние сме продадени за жълти стинки на някакви мулти милионери и марионетки на Сащ и Цру....така че роби дерзайте.....
7
9
 
18
 
! Отговори
Joko преди 1 година
И защо трябва да има позиция ? Или трябва да пригласяме на задокеанските зад ници !