Симеон за празника: Целите се постигат, като сме обединени

Той изрази очакване за редовно правителство след вота на 2 октомври
22 сеп 2022 19:52, Йоана Цонева
41
Симеон за празника: Целите се постигат, като сме обединени
Снимка: БГНЕС

"Денят на независимостта трябва да ни припомня, че сме независими, трябва да гледаме интересите на България, а и да не забравяме, че целите се постигат, като сме обединени", каза Симеон Сакскобургготски във Велико Търново, съобщи БГНЕС.

Внукът на цар Фердинанд, обявил Независимостта на България във Велико Търново на 22 септември 1908 година, коментира, че е важно да помним, че сме независима нация и да сме обединени. Бившият премиер участва в дискусия за юридическата легитимация на Велико Търново като историческа и духовна столица на България заедно с конституционалиисти, историци, общественици.

"Независимостта беше блян за една нация. Мисля, че това е нещо, което е важно за всички нас. Радвам се, че честваме такъв празник, защото много пъти има и черни легенди около цар Фердинанд I. С годините може да оцени с какво е допринесъл той с модернизацията на държавата, а не с национални катастрофи, както някои казват", добави Сакскобургготски.

"Ние сме в Европейския съюз и трябва да се съобразяваме с правилата на този интересен и солиден клуб, но същевременно да преследваме интересите на България в този контекст", каза още Сакскобургготски, съобщава БТА.

Попитан дали Велико Търново, като историческа и духовна столица на България трябва да бъде по-различен в правно отношение от другите градове, той отговори, че това е въпрос на полемика, но решението трябва да бъде практично и целесъобразно.

Той изрази очакване за редовно правителство след вота на 2 октомври.

"Надявам се да имаме редовно правителство, със солидно мнозинство", каза Сакскобургготски.

"Но аз не давам оценки и още по-малко критикувам. Всеки е длъжен да изпълни мисията си и отговорността, с която е натоварен", допълни той.

Още по темата
Помолен да коментира геополитическата обстановка, той посочи, че е жалко, че в XXI век, и то в Европа, има такъв момент.

В рамките на кръглата маса историците проф. Пламен Павлов, проф. Петко Петков и проф. Милко Палангурски от Великотърновския университет очертаха ролята на старата българска столица във всички исторически периоди от развитието на България.

Всички гледни точки ще бъдат събрани и анализирани от Сдружението "Велико Търново - историческа и духовна столица на България", по чиято инициатива се осъществява срещата, посочи заместник-кметът на Велико Търново Нейко Генчев, който е член на сдружението. Кметът на Велико Търново Даниел Панов изрази надежда по-скоро статутът на Велико Търново да се изпълни с конкретно съдържание и с ангажимент от страна на държавните институции.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Клубът, който си играе на Монополи с хората, нека Господ да се разправи с него.
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
така е. ти се обедини с бсп и дпс и постигна целта си - върна си част от имотите си и се пенсионира с огромна българска пенсия..
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Ние сме в Европейския съюз и трябва да се съобразяваме с правилата на този интересен и солиден клуб ..." Хубаво е да започнете да се изпускате повече, дано някой се светне още по-бързо. ЕС е точно клуб, в който се играят хазартни игри. А съобразяване с правилата на хазартните игри на играчи, не е независимост.
23
0
 
1
 
! Отговори
Мадритския крадец преди 1 година
Не беше ли тоя зависим комарджия, който щеше да ни оправи за 800 дни? Не беше ли тоя дето ДС върнаха в БГ и качиха на власт. Единствения в света цар-комунист! Какво стана с НДСВ? Същото, каквото ще стане и със сегашните проекти на комунистическите манипулатори. За нас, за българите, остава само да платиме сметката.
22
0
 
5
 
! Отговори
Съветвам Ви преди 1 година
Дори и да сте богати,не учете децата си да са нагли и безскрупулни.Няма да са щастливи ако не уважават нито вас,нито себе си.
21
1
 
2
 
! Отговори
какво се случва??? преди 1 година
В Германия вече има липса на суровини.Много фирми ще фалират.Ресурсите са в Русия.На САЩ не им дреме за Европа.Русия е по-силна с газ,да не говорим с армия и оръжие
20
0
 
2
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
До МИСЛЕТЕ!!! с какво да мислят? След СОЦА хората останаха без МОЗЪК. Остана им само гръбначния за управление на ШКЕМБЕТО... но и именно ГРЪБНАЧНИЯ МОЗЪК НА ХОРАТА използуват управляващите с играта "Ту Тук! ...Ту Там! Ела и изяш тоя салам!"
19
1
 
1
 
! Отговори
МИСЛЕТЕ!!! преди 1 година
Ето я подигравката-След 33 години т.нар. промени се появява партия Продължаваме Промяната.Те какво продължават?Какво се е променило?Киро Умното учил недоучил,ама сме по-зле.Зъби се на Русия за газа,НО КИРИЛ ПЕТКОВ НЯМА ДА ВИ ПЛАТИ СМЕТКИТЕ ЗА ТОПЛО И СВЕТЛО.
18
1
 
0
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Бог, Цар, Отечество, Разум, Вяра, Надежда и Любов!
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак на хоризонта, идат избори и хоп с някоя партийка тандемче!
16
0
 
6
 
! Отговори
Мишо преди 1 година
Точно така, ти постигна своята! За 300 дена оправи себе си и цялата си рода за десетки поколения напред!Ти не си българин дори! Ти си едно смърдящо старо пфу на стара кобила.
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е луд който яде баницата, а който му я дава.
14
0
 
3
 
! Отговори
пецата преди 1 година
мислих че тая година ще има промоция купи 2 получи 3то подарък , мони още можеш да се включиш в промоцията до края на годината , все пак компанията е добра горби и английското бабе те чакат в ада
13
1
 
6
 
! Отговори
Евроатлантик преди 1 година
Дъртака- комарджия да се кандидатира за депутат,ще излъже народа че за 800 дни пак ще оправи държавата.Балъци ще се намерят да гласуват за тоя комарджия.
12
3
 
3
 
! Отговори
Алчна преди 1 година
Тъпахиена.хазартна
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя върти опашка си мисли,че понеже ТБД си отива ще успее да вземе трона.Трон няма хитрецо..Г.Димитров ви прати в историята през 1946.
10
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отдавна не бях го виждал мадридския мошеник.
9
2
 
7
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 1 година
Ах, как го е яд, че първото българско каэино, е построено эа принц Киpчо. Ами, то и второто не е построено эа Симо, щот не е строено, то пpocто е сложено на кораб....у Бургас
8
2
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
"Тук е, защото манифестът е обявен от дядо му." - същият този дядо е виновен за най-тежките катастрофи на България, вкл. десетки хиляди убити мъже.
7
2
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Никакво обединение с мадридския крадец и царедворците му!