Венеция Ангова: За 7 месеца "Промяната" направи за хората повече, отколкото ГЕРБ за 12 години

Спонсорирано съдържание | 23 сеп 2022 10:41, Александър Попов
87
Венеция Ангова: За 7 месеца "Промяната" направи за хората повече, отколкото ГЕРБ за 12 години

Венеция Нецова-Ангова е кандидат за народен представител на Продължаваме промяната в МИР 25 София. Тя е икономист с усет към стратегическото планиране, привърженик на предприемачеството, майка и съпруга.

Като депупат в 47-ото Народно събрание и член на икономическа и бюджетна комисия, Венеция работи по законодателство за изграждане на по-добра среда за децата, по-добра екосистема за бизнеса, бюджет с антикризисни мерки за най-уязвимите групи и работещи регулатори.

Има 14-годишен опит в международни компании, първата иновационна агенция в България, както и като председател на голяма предприемаческа организация.

Завършва Международни икономически отношения в УНСС. Придобива допълнителни квалификации по предприемачество от Университета „Чейпъл хил“ (Северна Каролина) и Университета „Бабсън“ (Бостън), по стратегическо управление от Университета Любляна (Словения), както и по микро и макроикономика от Софийския университет.

Г-жо Ангова, с каква заявка и план се явява ПП на тези избори?

Явяваме се със заявката да си довършим работата. И това ще стане, защото дадохме ново значение на думата политик в България – това вече не е провален политик от прехода, който се възползва от парите на държавата, за да трупа лични облаги и богатство. Напротив – новият политик е човек, който прави най-доброто за обществото ни, работи за хората, честен е, бори се с корупцията, за да отиват публичните пари за децата, за младите хора и за пенсионерите.

А ние имаме програма и план, по които ще продължим да работим, за да създадем променена България.

След като направихме детските градини безплатни, ще работим да има детски градини и ясли във всички общини с недостиг. Ще увеличим още данъчните облекчения за семействата с деца, ще въведем национална система за проследяване на ранното детско развитие. Към всяко дете трябва да има индивидуален подход, учениците да не зазубрят и да нямат нужда от частни уроци, за да продължат към гимназиите.

За работещите сме заложили революция в определянето на минималната заплата още от 2023 г. - ще я обвържем като съотношение 50% от средната. Това означава, че колкото повече се развива икономиката, толкова по-високи ще са заплатите. Така още от догодина ще е поне 860 лева.

За възрастните хора целим да удвоим пенсиите до края на четиригодишния мандат и те да достигнат 900 лева, за спокойни и достойни старини.

Бяхте член на две парламентарни комисии. Опозицията ви обвинява, че не разбирате достатъчно от управление. Какво всъщност свършихте?

За седем месеца управление – и то по време на война и световна криза, в много направления направихме за хората повече, отколкото ГЕРБ за 12 години, в същото време научихме много уроци. Опонентите ни не могат да ни уличат в кражби и корупция и затова прилагат обичайните похвати на политиците от прехода - с лъжи, лични нападки и с несъстоятелни критики.

Аз участвах в бюджетната и икономическа комисия в 47 Народно събрание. Оттам минават почти всички законопроекти, защото за реализиране на смислените политики се изисква бюджет. И ние направихме първите стъпки – увеличихме минималната работна заплата на 710 лева, заложихме над 8 млрд. лева за капиталови инвестиции, създадохме мерки за справяне с енергийната криза. Достатъчно беше да спрем кражбите, за да осигурим тези средства.

Също така, въведохме нови практики – да се финансират дейности, които реално носят резултати, а не на калпак, да се актуализира регулярно бюджетът, за да е адекватен на нуждите на хората - както например се случва във Франция, да разходваме прозрачно остатъка от бюджета в преизпълнение – със санкцията на Народното събрание.

Основният ви фокус е бил върху развитие на иновации и стимули за стартиращи компании. Защо това е важно и какво е въздействието на такива компании върху цялостната икономическа картина в България? Не е ли малко екзотично на фона на глобални икономически размествания?

Това бе основният фокус в икономическата политика, да. Да стимулираме развитието на иновациите и на икономическите дейности с по-висока добавена стойност.

Като човек от предприемаческите среди споделям, че има два основни подхода за създаване на нови технологии и иновации. От една страна, имаме стандартното предприемачество, в което екип, на база наблюденията си върху пазара и нуждите на потребителите, разработва нова, по-смела и рискова технология и стартира тестването и комерсиализацията на пазара. Това е т.нар. стартъп или стартираща компания. От друга страна, имаме големите компании, които са традиционни и създават звена в своята структура, които да работят по нови решения.

И в двата случая, резултатът е нещо ново, нещо различно, нещо търсено от потребителите, нещо, за което бихме платили по-висока цена, защото имаме нужда от него и е полезно за нас. Както например е било при термометрите без допир с кожата. Колко по-лесно е да измериш температурата на детето си без да се налага да държи под мишницата няколко минути стандартния термометър и да се притесняваш да не се счупи и да се разсипе живачното съдържание?

Това не е екзотика. Така се случва в нормалните и развити държавни.

Но ние разбираме, че България има дълъг път да извърви. И нашата позиция е да помагаме на хората и да имаме качествено образование, качествено здравеопазване и достъп до по-добри социални услуги, за да можем да се справим с кризата, която продължава вече няколко години и хората у нас я усещат по-силно заради тежкото наследство от управлението на ГЕРБ. В същото време трябва да мислим по-дългосрочно – за бъдещето на децата ни, като изграждаме среда за растеж, включително икономически растеж.

ПП говори за “променена България”. Какво значи това, как изглежда тази България?

Променена България означава да живеем нормално. А не на ръба на оцеляването и на прага на бедността. Променена България е тази, която се развива във всяко свое кътче и всеки регион, всеки град и село, всеки квартал и всяка къща просперират. Без привилегии за приятелски фирми, кметове, кръгове от хора. Искаме България, в която корупцията намалява и хората остават или се завръщат, защото имат условията да се развиват и да са щастливи.

Затова на 2 октомври имаме да направим избор, който ще промени бъдещето – изборът между досегашното и това, което може да бъде с Промяната.

Продължаваме промяната стана на една година преди броени дни. Каква е оценката ви за тази една година?

Правим разлика. Вървим напред. Растем заедно. Променяме България.

Като че ли в българската политика няма много място за жени. Защо, според Вас и защо Вие самата сте в нея?

На първо време трябва да си създадем условията, за да могат повече жени и млади хора да участват в политиката. Трудно е да си съпруга и майка и да служиш на хората. Но не е невъзможно. Защото всъщност вече са важни не само въпросите в твоето семейство, а трудностите и предизвикателствата във всички семейства. Те стават наша грижа. Отговорността е голяма, но ние сме тук, за да отговорим на очакванията на хората.

Като народен представител в 47-ото народно събрание ще ви кажа, че то е мислено точно като за старите политици на прехода. Нито организацията на работа, нито ефективността, нито материалната база са предвидени за млади и мотивирани хора. Например, ние нямахме бюро, на което да можем да работим и всичко се случва в обща стая или кулоари. Заради многогодишни ремонтни дейности с незнеан край и ефекти от предходните управляващи.

За мен формулата за по-активно участие на жените в политиката е като общество да създадем необходимите условия, ние самите като жени-лидери да сме проактивни в политическото си участие и също така – всички да имаме самосъзнание, че политиката е за да служи, а не за да разделя.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
12
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
За 7 месеца направили повече... Пълни глупости! За 7 месеца вдигнаха повече цените, отколкото Герб за 12 години! Хайде повече власт да не видите! Къш!
70
0
 
11
 
! Отговори
еххх преди 1 година
Венеция ли си флоренция ли си-не те знам, ама много глупости си надрънкала в това изказване !
69
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чета някои коментари и се чудя , абе вие хора къде живеете!? Не следите ли новини? Не разбирате ли в каква криза и тежка инфлация е целия свят , заради войната!? Какво трябваше да направи ,тази млада партия след опустошителното управление на ГЕРБ ! Ако ви вдигаше доходите Бацето , ДРАСТИЧНО , през последните 12 г. сега щяхте да изкарате тази тежка криза по-леко ! Ама сте бедни и прости точно заради , крадливото управление на ГРОБ (ГЕРБ) на тях благодарете , че са ви ниски доходите!
68
3
 
1
 
! Отговори
П.К. преди 1 година
До Анонимен 53/// Напълно споделям написаното от теб. Това съм искал да кажа и с моите думи. Благодаря.
67
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наистина ПП направиха много само за 7месеца. Много ни ограбиха!Направиха ни много бедни и нещастни!След тях имаме най-голямата инфлация в света.
66
2
 
11
 
! Отговори
До 60 преди 1 година
Наистина това е разликата. Нашите пари са ограбени не от шепа приближене, а от няколко министри от ПП.
65
1
 
13
 
! Отговори
ХоХо преди 1 година
И Венецийка се ояде га скочи семейно в политиката ! Спомням си как подскачаше от крак на крак в КПМДж-то и не вършеше за 2 пАри работа
64
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сигурна съм, че всички за които управлението на ПП е донесло просперитет ги знаете поименно. Политиката на Гербавите и на ПП не се различава, само списъка с имената на проспериращите...
63
4
 
4
 
! Отговори
Сега преди 1 година
Като гледам изказванията на повечето хора и се обеждавам че много от вас неразбират значението на политиката а седнали да коментират. Леле мале боже пази България .
62
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво направиха Венеция?Дай някой пример да видим.Хората виждат единствено разсипия,фалити,инфлация,лъжи,манипулации,кражби на милиарди,посредници.Да не изброявам всичко че лошо ще ми стане.Вие в кой свят живеете?
61
0
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
така е,фактите са си факти...Но защо не пишат нищо и за мнението на Флоренция Бангова?
60
3
 
17
 
! Отговори
пфффф преди 1 година
Божееее...боже!Ела и си прибери верисиите боже!
59
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вярно е, ГЕРБ 12 години се опитваше да ни съсипе, ама това което вие направихте на хората за 7 месеца те и за 50 години нямаше да могат да свършат. На път сте да биете дори Жан Виденов.
58
4
 
28
 
! Отговори
Да права си! преди 1 година
Докарахте ни до абсолютна мизерия!
57
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Баси и нахалниците. Свалиха ги с вот на недоверие, но нямат срам. Отново се натискат да управляват?.??
56
1
 
19
 
! Отговори
Дддф преди 1 година
Хахахаха, мацка смени дилъра.
55
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименКакъв световен проблем е инфлацията?! Това, че някои страни от Еврозоната с политическа корупция си ограбиха бюджетите и задлъжняха по над 150% дълг спрямо БВП значи, че си има адрес произхода на тази инфлация! Някои изхарчиха бая пара, а такива като нас трябва много да стягат коланите за да се платят чуждите харчове. Кой в Еврозоната спазва критериите от Маастрихт, че не се сещам? Стига политкоректност по кирчовски!
54
31
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как точно ви е виновна ПП след като инфлацията е световен проблем. Разликата между нас и другите държави е, че техните пари не са ограбени от шепа хора, приближени до Тиквата .
53
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако си фен на ПП или ГЕРБ плюс, ако не харесваш нито едната партия минус.
52
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С комисионните за руската газ на посредниците още можеха да вдигнат пенсиите! Има още работа!