Чавдар Стефанов: Върху Путин въздейства т. нар. "партия на войната"

Ген. Съби Събев: Русия ескалира войната
24 сеп 2022 19:17, Александър Попов
55

"4-те референдума не са приключили, но резултатите от тях вече са известни. Интересно какви референдуми се извършват в райони, където населението е поголовно намаляло", коментира в предаването "Брюксел 1" на Bulgaria ON AIR дългогодишният кореспондент в Москва Чавдар Стефанов, според когото хората са се изнесли от тези области и сега се допитването се фалшифицира.

"Повечето от хората са напуснали тези райони. Останала е може би само една трета от населението. Само един пример ще дам - в тези 30 села, където е забранено българското неделно училище в окупираното Запорожие, повечето от хората са ги напуснали. Има хора, които са се изселили в Русия, други - в Полша. Така че, започнало с "денацификация", нападението над Украйна сега продължава с кражба на земя зад тези референдуми. Те бяха няколко пъти насрочвани и отсрочвани. Нещата назряха, когато ситуацията на бойното поле се обърна. Тогава имаше панически призиви от сепаратистите да бъдат произведени референдуми. Какво се цели с тези референдуми? Елементарният ход е, че след като станат "независими" и веднага бъдат приети в Руската федерация, тогава те попадат под руското законодателство и според руската военна докрина те могат да бъдат отбранявани и с ядрено оръжие. Путин затова спомена и ядреното оръжие, не за друго. Но говорейки за ядрено оръжие, очевидно става въпрос за блъф," коментира журналистът. По думите му въпреки, че международната общност е единодушна, че няма да признае резултатите от референдумите, руският президент казва "И какво от това?".

"Колкото и хора да мобилизира Русия, това ще бъдат хора със стара екипировка и старо оборудване. Помощта към Украйна ще се разшири, вкл. и с по-далекобойни оръжейни системи. Ако Русия приеме тези области (след референдумите) ще се окаже, че Украйна нахлува в руска територия и тогава е възможно руският президент да обяви война. Затова призивите от Европа, ООН, НАТО и от китайските лидери е за деескалация. За съжаление, в руския военен елит има дефицит на стратегическо мислене, което води до този резултат", коментира ген. Съби Събев.

Върху Путин сега въздействие оказва "партията на войната" - които са и службите, и военните, между които е и небезвестния Гиркин, обвинен за атентат за свалянето на малайзийския самолет, зад него стои едно мощно крило, в което има и офицери", коментира Чавдар Стефанов. Той не вижда изход от ситуацията в момента: "Украйна е в подем, а Русия не иска да се признае за поразена, за отстъпила. Затова трябва да се търсят нестандартни решения", смята журналистът.

Като предварително планирани действия на Кремъл, предизвикани от загуби на окупирани територии в Украйна и увеличаване на броя на дезертьорите, окачестви решението за частична мобилизация в Русия ген. Съби Събев, първият военен представител на България в НАТО пред Bulgaria ON AIR.

"Путин отговори на натиска на руските радикали за по-твръди мерки. Мобилизацията означава ескалация, която ще настъпи до 1 - 2 месеца, когато мобилизираните бъдат обучени и изпратени на фронта," каза ген. Събев в разговор с Милена Милотинова. По отношение на рисковете за България експертът коментира:

"Ние нямаме никаква гаранция какви ще бъдат действията в черноморския регион, дали ще се включи и руския флот в действията с някаква десантна операция, дали ще има застрашаване на морските комуникации, вкл и маршрутите, по които се изняся зърно от Украйна. По отношение на военните рискове - ние не знаем до каква степен руският президент ще ескалира войната, дали няма да си позволи действия, които ще преминат червените линии, които поставя НАТО - например, ако се изкуши, макар че аз го оценявам това като нулева вероятност, към ядрено оръжие - използване демонстративно примерно на някакъв ядрен взрив с малка мощност, то тогава нещата стават коренно различни. И американският президент, и НАТО следят много внимателно тези действия и аз мисля, че руският президент е предупреден много ясно за последствията от една такава стъпка", заяви ген. Събев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 21 Само украинците имат право да ликвидират Путин.Взели са му мерките. Това ще бъде истинска военна операция.
21
2
 
4
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 година
До Китай 26 За сега само Сибир , но апетита идва с яденето.
20
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Партията на войната е вече съветско - руска партия на уйнятааа!:)))))))
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Четете ли какво става в Китай?
18
10
 
4
 
! Отговори
Комунист преди 1 година
Русофилията над всичко
17
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Целта е да се премахне Путин и ужасът да спре. Такъв болен мозък като него не трябва да живее. Те болшевиките са си ненормални.
16
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ряша ще я разглобим. И троловете тук. Имам грижата да всяко ип.
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бе той си е хипнотизатор,като по телевизията,само че от СМИ за това и първо обяви ядрена атака и след туй срочна мобилизация с което искаше да каже,че ще приспи участниците в сеанса докат си направи референдумите инак трябва да подложи мобилизираните предадени към Вагнер на главния готвач и тях самите на радиационно замърсяване и облъчване даже изпратени по-късно пак ще се гърми и ще се чисти от радиоактивни частици преди тях при дислокация,като ядрената атака ще се ползва как артелирийската.
14
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин е масов убиец. Убил е най-много руснаци в най-новата история на Русия. И продлжава да убива.
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо не се излъчва Мъпет Шоу.Ами че малко ли български русофили участват в него?:)))))))))
12
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всъщност, може и да са прави! Зад Путин може да стоят точно обвинените за свалянето на малайзийския Боинг. За втория Боинг обаче. Там имаше едни други санкции /преди санкциите за Крим ли бяха, след санкциите за Сирия ли/?
11
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми те руснаците си казаха при предупредителното използване на ядрено оръжие изчезва Великобритания..И САЩ ще си стоят ей така, нали!? Ама че плиткоумни са тези български русофили :)))))))))
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много са ми странни тея жентълметъри когато мите деди са си оставяли кокалите в балкана онези "българи" са БЯГАЛИ
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой им е казал да се вдигне шум, и тези се събрали на син фон и си говорят сами: Шум, Шум, Шум, Шум... Защо не се излъчва Мъпет Шоу?
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
абе де е маг Витанов с прозренията си да коментира ще има ли трето световно или не?
7
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има нещо доста извратено в това да си станал някой по времето, когато на власт беше Тодор Живков и после 30 години да се правиш на пещерен антикомунист и русофоб. Всъщност аз съм сигурен, че ако утре тук дойдат руснаците, Чавдар Стефанов и Съби Събев ще са в първите редици на посрещачите. С цветя и възторжен пламък в насълзените от радост очи.
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
значи в бг партиите трябва да са 'партии на кражбите'
5
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи не е проблем да гласуват 35% в България и да се води легитимно. Ама ако населението е намаляло с една трета и гласуват всички - нелегитимно е. Хахахах. Лицемерие висша форма. Що не си кажат: - така ни накараха да кажем от ЕС. Що лицемерят и лъжат?
4
1
 
1
 
! Отговори
бай Спиро преди 1 година
До АсанА, защо в Америка бият *** и контра въпроса на класическия ***..
3
0
 
9
 
! Отговори
Хахаха преди 1 година
Тия изпърдяни *** ядоха руски хляб. Стефанов бе кореспондент на БНР в Русия И бе от комунистическите богопомазани. Водеше предаването 12+3 по време на комунизма. А другия е учил във Военната академия "Юри Гагарин" на СССР.