Станишев: Мобилизацията води до ескалация на военния конфликт в Украйна

Зимата ще бъде тежка, трябва да се мисли за подкрепа на бизнес и домакинства
25 сеп 2022 20:50, Красимир Ангелов
142

"Ще има ескалация на конфликта - мобилизацията говори за това, че към момента силите, които са пратени на бойното поле в Украйна, не са достатъчни за целите, които Кремъл си е поставил. Безусловно ще има отговор и от украинска страна, и от страна на Запада. Очаквам в най-скоро време украинските сили да използват ситуацията преди тази мобилизация да е дала ефект в полза на Русия, защото тя отнема време: докато се съберат хората, докато ги въоръжат и подготвят. Очевидно, че сега ще има превантивен отговор от страна на Украйна, особено след контранастъплението около Харков, което беше много успешно", коментира по повод обявената преди дни от руския президент Путин частична мобилизация лидерът на ПЕС Сергай Станишев в предаването "Брюксел 1" на Bulgaria ON AIR.

На въпрос но водещата може ли да се избегне пълномащабна война, лидерът на ПЕС отговори: "Тя си е достатъчно мащабна и сега. Трябва обаче да се избягва въвличането на други страни, най-малкото пряко. Защото разбираме, че НАТО косвено оказва всяческа подкрепа на Украйна - не само с въоръжение и с разузнаватени данни, спътници, а вероятно и с офицери, които планират операциите и всичко останало. Аз винаги припомням опита на Вили Бранд, който през 1969 година започва своята нова източна политика за политически диалог и разбирателство - една година след най-мрачния период на Студената война - окупацията на Чехословакия.  През 1974 това дава плодове - Акта от Хелзинки, кйто е най-добрият политически документ за Европа, произведен по време на Студената война.

Трябва кураж, трябва постепенно да се излиза от военната риторика, защото всяка риторика създава нови реалности и ескалира допълнително. Засега не виждам знаци нито от едната, нито от другата страна. Всички вярват, че ще постигнат победа на бойното поле, което ще доведе само до ескалация и до нови десетки хиляди загинали и от двете страни, което само по себе си е трагедия," заяви Станишев в разговор с Милена Милотинова.
"Аз смятам, че Европа е тази , която винаги трябва да търси политическото прешение. Европа на първо място е проект на мира, а не на войната. И когато чувам и от европейски видни фигури изключително военнизирана риторика, това ми реже слуха, защото не отговаря на концепцията на Европа", коментира лидерът на ПЕС.

По думите му всяко действие като санкциите трябва да бъде много внимателно премислено като икономически последици.

"Европа положи много усилия да намери алтернативни доставки. Частично те са успешни Частично - не обаче. Защото да компенсираш повече от 40% от доставките на газ за няколко месеца е практичеки невъзможно. Това създава много остра среда - и като количества, и като цена. Публично известно е, че втечненият газ, който се доставя с танкери, е с около една трета по-скъп от газа, който върви по тръби. Такава е технологията, много повече инвестиции са направени за да се транспортира и това се отразява на цената. Затова зимата ще бъде без съмнение тежка. Никой не може отсега да каже колко тежка. И точно затова трябва да се мисли за много мощен пакет - икономически и социален в подкрепа на бизнеса, за да може да оцелее, както и на домакинствата. Някои правителства са вече готови с това. Германия приготви пакет 65 млрд евро в помощ на бизнеса и домакенства. Вероятно всяко правителство ще прави това. Важно е да знаем какво прави българското в това отношение, собено след изборите," подчета лидерът на ПЕС.

Той настоя за максимална мобилизация и като общество, и институции, за да се ускори Плана за възстановяване, като подчерта че той не е с хоризонт 7 години, като редовният евробюджет, а 4 години. И за България една година вече е изпусната. "Важно е парламентът като се формира и правителството да се фокусират върху това, защото това е механизъм за компенсация," заяви лидерът на ПЕС, който няма да участва с номинация за пореден - четвърти мандат на тази позиция.

Целия разговор на Милена Милотинова със Сергей Станишев вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
11
 
! Отговори
Пенко Тираджията преди 1 година
Станишев тия работи със мобилизациите и военните служби ги разбира повече от всеки друг.Може и да не е ходил войник,но е чел много книги за мобилизациите и войниклъкът.Като малък и той е имал оръжие във вид на играчки,но не са му харесвали изобщо.Намирал си е други игри.То от всяко дърво *** за каца не става.
66
0
 
12
 
! Отговори
Samo minavam преди 1 година
Този ***, от къде изпълзя
65
2
 
9
 
! Отговори
пуйката преди 1 година
Още един военен стратег.Очаквал бил настъплението на украинските сили да продължи докато обучат запасняците.Те явно ще пращат редовна,а тези ще ги заместят.И тези атаки обезкървяват украинската армия,защото руснаците просто бягат от първата на втората защитна линия,а артилерията им избива украинците между двете линии.С атаките войниците обаче гордеят,както и с понесените загуби при тях,така че имат боен дух,но с дух само не става,особено след като се увеличат тройно силите на руснаците там.
64
2
 
15
 
! Отговори
Жаба преди 1 година
Станишев е украинец роден в Херсон и образовал се в Москва и е един първите бежанци дошли в България. Сега се подвизава в Европа. Ей това са европейците. Бяха ни натресли украинци да ни управляват с комплект с царя.
63
1
 
15
 
! Отговори
Handel преди 1 година
"Мобилизацията води до ескалация на военния конфликт в Украйна" Ей, другаря станишев е направо гений! Да се стигне до гениалния извод че топлата вода не е студена.
62
0
 
4
 
! Отговори
Аааааа не преди 1 година
Все съ каня да гласувам за БСП ама кат видя хамстера и съ отказвам!
61
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мисля че ако Станишев беше направил сделката със САЩ Ф-16 вече шяха да кръжат над българското небе. Борисов ни предаде, това е истината. САЩ продават Ф-16 и то на нормални цени, при нас защо не се получи защо платихме двойни а нямаме Ф-16 ?!?!?!? Турция защо си купи Ф-16 ?!? Борисов защо бяга от дебат с Кирил Петков?!? Замислете се скъпи сънародници!! Станишев поне е мъж който си държи на думата, Борисов е най-обикновен дребен шaнaджия!!
60
1
 
8
 
! Отговори
ФЪД преди 1 година
Украински евреин с претенции да продължи да паразитира с леви идеи.
59
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А пращането на оръжия и пари в конфликт до какво води бе капитане на очевидното???
58
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
вие от ес искате тези воени действия да продъджат до последният укропец-борелл каза на русия ще се видим в бойното поле не помня точно бербок или лиз качи на танка се ежи на русия -колко сте миролюбиви колкото сащ-сатаната
57
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Учете се. Имате насреща един наистина преуспял чиновник, който никога не е работил нищо преди политиката, а и в момента не е ясно какво работи, но пък получава годишната ви заплата за седмица. Не знам защо го викат за интервю в България, след като той никога не е имал нищо общо с тази страна, освен знамето на баджа му в Европейския парламент.
56
0
 
9
 
! Отговори
Путин преди 1 година
Дръжте го тоя и в Украйна да чете лекции в окопите ,да вдига бойния дух на армията!
55
0
 
9
 
! Отговори
Ха преди 1 година
Я бегай бе съсел.Тоя от къде изпълзя?
54
2
 
3
 
! Отговори
Русия е в капан преди 1 година
Русия е в капана на САЩ. Русия е слаба и губи със тази Стара техника и окрадена армия. Ще убият много хора тези американски *** най подготвената армия в света са САЩ за съжаление.
53
3
 
4
 
! Отговори
Русия ке падне преди 1 година
Русия е слаба неподготвени войски слаба окрадена липсва опит Не добре въоръжени сили слабо платени. Стара техника само боядисване ще ги избият всички. Американски военни са най добрите в война със най доброто оборудване и управление най съвременните технологии. Тук също ще има война ние сме съюзници и партньори със НАТО и Европейския съюз. Ще видите
52
3
 
2
 
! Отговори
Ще има война в Европ преди 1 година
САЩ са щастливи Европа е слаба Русия също слаба. Америка ще бъде силна. Може би война ще има и в България след като в Полша близо до Украйна има струпване на войските на НАТО готови да влезат да се бият с руснаците. В България в момента има около 5000 външни войски в американските бази. Ще има война След 2 месеца. Ще стане също както в Украйна. Русия ще бъде РАЗПАРЦЕЛИРАНА великите сили ще си я поделят. Никой вече не гледа на сериозно на Русия. Пияници кражби слаба армия слабо осигуряване нямат
51
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Станишев още ли си с руско гражданство
50
0
 
7
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 година
Станишев ти си украинец
49
0
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Хамелеон,а такива има много по нашите земи,очекват да ги изберем за главни аййдуци с 4 годишен мандат.
48
0
 
5
 
! Отговори
Мунчо Прецедента преди 1 година
Слушайте го, той ги разбира тия неща. Станишев завършва с отличие Московският държавен университет с дипломна работа "РОЛЯТА НА УНИФОРМАТА ЗА БОЙНИЯТ ДУХ НА ВОЕНОСЛУЖЕЩИТЕ В ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ"