Станишев: Мобилизацията води до ескалация на военния конфликт в Украйна

Зимата ще бъде тежка, трябва да се мисли за подкрепа на бизнес и домакинства
25 сеп 2022 20:50, Красимир Ангелов
142

"Ще има ескалация на конфликта - мобилизацията говори за това, че към момента силите, които са пратени на бойното поле в Украйна, не са достатъчни за целите, които Кремъл си е поставил. Безусловно ще има отговор и от украинска страна, и от страна на Запада. Очаквам в най-скоро време украинските сили да използват ситуацията преди тази мобилизация да е дала ефект в полза на Русия, защото тя отнема време: докато се съберат хората, докато ги въоръжат и подготвят. Очевидно, че сега ще има превантивен отговор от страна на Украйна, особено след контранастъплението около Харков, което беше много успешно", коментира по повод обявената преди дни от руския президент Путин частична мобилизация лидерът на ПЕС Сергай Станишев в предаването "Брюксел 1" на Bulgaria ON AIR.

На въпрос но водещата може ли да се избегне пълномащабна война, лидерът на ПЕС отговори: "Тя си е достатъчно мащабна и сега. Трябва обаче да се избягва въвличането на други страни, най-малкото пряко. Защото разбираме, че НАТО косвено оказва всяческа подкрепа на Украйна - не само с въоръжение и с разузнаватени данни, спътници, а вероятно и с офицери, които планират операциите и всичко останало. Аз винаги припомням опита на Вили Бранд, който през 1969 година започва своята нова източна политика за политически диалог и разбирателство - една година след най-мрачния период на Студената война - окупацията на Чехословакия.  През 1974 това дава плодове - Акта от Хелзинки, кйто е най-добрият политически документ за Европа, произведен по време на Студената война.

Трябва кураж, трябва постепенно да се излиза от военната риторика, защото всяка риторика създава нови реалности и ескалира допълнително. Засега не виждам знаци нито от едната, нито от другата страна. Всички вярват, че ще постигнат победа на бойното поле, което ще доведе само до ескалация и до нови десетки хиляди загинали и от двете страни, което само по себе си е трагедия," заяви Станишев в разговор с Милена Милотинова.
"Аз смятам, че Европа е тази , която винаги трябва да търси политическото прешение. Европа на първо място е проект на мира, а не на войната. И когато чувам и от европейски видни фигури изключително военнизирана риторика, това ми реже слуха, защото не отговаря на концепцията на Европа", коментира лидерът на ПЕС.

По думите му всяко действие като санкциите трябва да бъде много внимателно премислено като икономически последици.

"Европа положи много усилия да намери алтернативни доставки. Частично те са успешни Частично - не обаче. Защото да компенсираш повече от 40% от доставките на газ за няколко месеца е практичеки невъзможно. Това създава много остра среда - и като количества, и като цена. Публично известно е, че втечненият газ, който се доставя с танкери, е с около една трета по-скъп от газа, който върви по тръби. Такава е технологията, много повече инвестиции са направени за да се транспортира и това се отразява на цената. Затова зимата ще бъде без съмнение тежка. Никой не може отсега да каже колко тежка. И точно затова трябва да се мисли за много мощен пакет - икономически и социален в подкрепа на бизнеса, за да може да оцелее, както и на домакинствата. Някои правителства са вече готови с това. Германия приготви пакет 65 млрд евро в помощ на бизнеса и домакенства. Вероятно всяко правителство ще прави това. Важно е да знаем какво прави българското в това отношение, собено след изборите," подчета лидерът на ПЕС.

Той настоя за максимална мобилизация и като общество, и институции, за да се ускори Плана за възстановяване, като подчерта че той не е с хоризонт 7 години, като редовният евробюджет, а 4 години. И за България една година вече е изпусната. "Важно е парламентът като се формира и правителството да се фокусират върху това, защото това е механизъм за компенсация," заяви лидерът на ПЕС, който няма да участва с номинация за пореден - четвърти мандат на тази позиция.

Целия разговор на Милена Милотинова със Сергей Станишев вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
0
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
Що рече? Не. Мобилизацията на войски на Кремъл няма да доведе до нищо друго, освен повече трупове по украинската земя.Украинците ще ги избият всичките и накрая пак ще освободят окупираните територии.Крепостни селяни изпратени от техния феодал-император нямат никаква мотивация да се бият. Украинците го знаят и ги чакат.
86
1
 
2
 
! Отговори
до 111 преди 1 година
ако украинците не си проливат К.Р.Ъ.В.Т.А по фронтовете, тебе ще мобилизират да се биеш против окупаторите, по твоя дом ще падат ракетите и ще затрупат семейството ти. То бива слепи хора, ама като вас не съм виждал.
85
1
 
1
 
! Отговори
Путин поиска преди 1 година
Източна Европа обратно в диктаторската си империя. Два пъти погази Будапещенския меморандум от 1994г. През 2014г. и през 2022г. Украйна на добра воля си предаде атомното оръжие на Русия, надявайки се да спазят договора. Русия заплаши Украйна и Запада с атомно оръжие. Практически Русия започна война срещу Запада. Сергей Станишев е завършил История в Москва и Лондон. Вместо да обвинява Запада, да си разгърне учебниците по история.
84
1
 
5
 
! Отговори
А санкциите? преди 1 година
А санкциите до какво водят? До просперитет? А пращането на оръжие в Украйна от Запада? До успокоение?
83
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
празн8глвеца си е пра9зноглавец
82
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Станишев, мобилизацията е наложителна защото втората армия в света т.е. кадровата руска армия беше помляна от Украйна и вече не съществува. Путин много иска да победи вместо да бяга позорво от Русия, но с тази мобилизирана армия това няма как да стане. Ефектът от мобилизацията ще бъде единствено в увеличение броя на убитите руски солдати.
81
0
 
13
 
! Отговори
Моля моля .... преди 1 година
Че не е ходил в казарма е ясно. Чудя се дали изобщо някога е работил нещо станишката. Или цял живот е на издръжка на народа.
80
3
 
11
 
! Отговори
Ха ха ха преди 1 година
Под вещото управление на проатлантическите партии ще постигнем пълна независимост от руските ресурси и още по-пълна зависимост от американските колонизатори.
79
6
 
1
 
! Отговори
Milka преди 1 година
До ВИНАТА НА БЪЛГАРИЯОпорката за Балкански поток е една от най-глупавите, които съм чувал .1. Балкански поток не може да замени тръбопроводите през Украйна, тъй като е с 5-6 пъти по-малък капацитет.2. За изграждане на Балкански поток не са ползвани бюджетни средства, тъй като е собственост на български дружества и е изградено със заемни средства. 3. От Балкански поток получаваме стотици милиони годишно в транзитни такси.4. Тръбопроводът е българска собственост и държим Русия за топките.
78
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
този гла*ванак само това ли можа да каже
77
2
 
11
 
! Отговори
Васил преди 1 година
А даване на оръжие до какво води?
76
1
 
7
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
не се занимаваи повече с политика не ставаш нито за бсп нито за президентвкарахте българия в нато и ес без референдум направихте коалиция с испгражданин симеон борисов все фатални грешки пес беше ли срещу санкциитеи кражбите на руско имущество
75
9
 
2
 
! Отговори
ВИНАТА НА БЪЛГАРИЯ преди 1 година
"НИЕ СМЕ ЧАСТ ОТ ТОВА КОЕТО СЕ СЛУЧВА ДНЕС В УКРАЙНА. НИЕ БЪЛГАРИТЕ СМЕ ПРЯКО ВИНОВНИ ЗА ТОВА! ЗАЩОТО АКО НЯМАШЕ "ТУРСКИ ПОТОК" РУСИЯ НЯМАШЕ ДА СИ ПОЗВОЛИ ТОВА, КОЕТО ПРАВИ ДНЕС". ЧРЕЗ ТУРСКИ ПОТОК ТЯ ЗАХРАНВА СВОИТЕ РУСКИТЕ ЕНИЧАРСКИ СТРАНИ- УНГАРИЯ И СЪРБИЯ. ТАКА КОМЕНТИРАТ НАШИТЕ СЪЮЗНИЦИ И НАШИ ПОЛИТИЦИ (ЦВЕТАНОВ). РАНО ИЛИ КЪСНО ТОВА ЩЕ НИ СЕ ВЪРНЕ.
74
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А безкрайното наливане на оръжия в украйна до какво води бе, умници ?
73
1
 
2
 
! Отговори
Жебок преди 1 година
Ако 'ескалация' означава разразстване, то 'ДА', а иначе - 'НЕ'!!! На русите им трябват повече военни сили за навлизане в повече територии и същевременно: удържане на вече превзетите. След референдумите, т.е. след само 2-3 дни, Русия ще присъедини 4 укр.области с територия колкото БГ. Военните там ще идат напред, а ново-мобилизираните ще удържат тези територии. Малко закъсняла е тази маневра, защото тр. 1 месец обучение на мобилизираните. Т.е. пълнценно маневрата ще може да стане след 1 месец
72
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европа? Каква Европа? Лидери, които нямат никакво мнение. Бездарни, мекотели като Макарон. Какво да очакваме от подобни фигури. Та те правят каквото им кажат, за да запазят трона си.
71
7
 
11
 
! Отговори
Дядо Боби преди 1 година
С референдум или без Украйна е бита карта!
70
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От украинци акъл не ща.
69
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Станишев явно бърка нещата. Вече много месеци запада тъпче Украйна с оръжие и чак сега Русия обяви мобилизация. Да не би това западно оръжие да не способства за ескалация на конфликта? Може дори да се каже,че ако него го нямаше- нямаше да има и мобилизация в Русия.
68
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Плъхчо, който никога нищо не е работил, излезе от дупката си, съдето добре си поживя в Европа отривайки се на западните акули. И ето- вече започва да ни демонтрира мисли, кое било "ескалация". Абе мравке, сигурно не си разбрал, че поне 30% от труповете на ВСУ на бойното поле вече са от войници на НАТО (главно от Полша). Плюс постоянното участие на цялото НАТО с всичко възможно във войната, това "ескалация" ли е?