Пари за иновации имало, държавата работи за ресурс за бизнеса

Основен приоритет – хората да не бъдат заложници на политически кризи
9
Пари за иновации имало, държавата работи за ресурс за бизнеса
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Пари за иновации има, работим на пълни обороти да подсигурим ресурс в този критичен момент за българския бизнес. Това заяви служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев, който взе участие в провеждащия се София Тех Парк форум на тема "Новата европейска иновативна стратегия – възможности и предизвикателства", насочена към свързване на местните екосистеми за иновации, създаване на нови работни места и подкрепа за стартиращи компании.

"Да, намираме се в условия на служебен кабинет, но държавата продължава да работи на пълни обороти. В пълен синхрон всички агенции и структури имаме един ясен приоритет, отвъд всякакви политически и партийни линии, а именно да продължаваме да подкрепяме хората и бизнеса, така че да има устойчивост. Това е основен приоритет – хората да не бъдат заложници на политически кризи", посочи министър Пулев, цитиран от БТА.

Той обяви, че по линия на Плана за възстановяване и устойчивост, през Министерството на иновациите и растежа, общо 600 млн. лева ще бъдат на разположение на български малки и средни предприятия.

"Основният фокус са иновациите", обясни той. Пулев допълни, че първата процедура по плана, свързана с технологичната модернизация, вече е отворена и има общ бюджет в размер на 260 млн. лева.

"Остават още три процедури. Работим усърдно с екипа до края на годината да подсигурим още ресурс", увери служебният министър на иновациите и растежа. Александър Пулев припомни още, че паралелно с Плана за възстановяване и устойчивост продължава и работата, свързана със средствата, които идват от структурните фондове. В по-напреднал етап на развитие са две програми, стана известно от думите на министъра, където общият ресурс е около 5 млрд. лева.

Във форума участват още европейският комисар Мария Габриел, която е с ресор "Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж", служебният министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов, изпълнителният директор на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия д-р Бойко Таков и различни експерти в областта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма пари. Просто теглят заеми от името на държавата, с тях плащат на свои хора за фалшиви проекти и делят парите. А ние ще връщаме заемите.
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пари в държавата има обаче се крадът от политиците,в това отношение Боко е номер едно.
1
2
 
6
 
! Отговори
Мечта за патент преди 1 година
За какви иновации говорим, след като хората мислят какво ще ядът?!? Все едно в едно племе зулу да се говори за иновации. Няма разлика.