Минималната заплата догодина трябвало да е 800 лева

Високата инфлация - най-големият икономически проблем
28
Минималната заплата догодина трябвало да е 800 лева
Снимка: Dnes.bg, архив

Инфлацията може да бъде борена с растеж на доходите. Замразяването на минималната работна заплата е грешка. Тя трябва да се повишава със стойността на инфлацията, догодина трябва да е над 800 лева. Това заяви бившият министър на икономиката Николай Василев пред Nova News.

По думите му високата инфлация е най-големият икономически проблем. "За повече от 10 години половин поколение не знаеше какво е това понятие. Фиксираният курс на лева държи валутата, не може да имаме трицифрена инфлация. Ако знаехме как ще се развие войната и какви ще са енергийните цени, можехме да прогнозираме докъде ще стигне тя. България рязко след септември 2020 г. обърна бюджетната си политика след над 20 години дисциплина, с която свали публичния си дълг. Включихме се в групата на популистките държави, където колкото повече харчим и задлъжняваме, толкова по-добре. Очертават се и по-неприятни години", подчерта той.

Според него нормален кабинет с 4-годишен мандат е добре да има. "Надявам се да бъде западно ориентиран. Добре е да има реформаторско правителство, за да се избегне икономическа криза, но доктрината досега беше да няма реформи. 200 млн. лева са разходите на държавата за половин ден напред. Опитахме да изтеглим дълг, но финансовият сектор не желаят да го заемат, защото държавата е хаотична и нестабилна. Очертава се над 10 млрд. бюджетен дефицит. С лека ръка управляващите раздават милиарди, а цялата бюджетна политика не ми харесва. Дългът ни е над 36 млрд., след години може да достигне 50-60 млрд., ако няма смели реформатори на икономиката", прогнозира Василев.

Икономистът отбеляза, че трябва да се спрат ненужните държавни разходи. "През декември бяха изхарчени 5 млрд. без да се знае за какво. Видяхме най-голямото прахосване на държавния бюджет и хаос", каза още той. И призова да не зависим от "Газпром", а да бъдат построени повече интерконектори със съседни страни.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
5
 
! Отговори
1. Имаш пълен трудов преди 1 година
стаж и си се осигурявал? Редно е да вземеш пенсия, по-висока от минималната заплата; 2. Висококвалифицирани специалисти,които съвестно са работили по специалността си 35-40 г., но поради някакви нашенски недомислия са получавали ниски заплати, би трябвало да получат пенсии съобразно с приноса си за икономиката, културата и т.н. на обществото. Какво е виновен той, че държавата е давала на млад специалист заплата почти като на чистачка и е определяла какви осигуровки да се удържат от заплатата му?
25
3
 
10
 
! Отговори
Не! Минималната преди 1 година
заплата трябваше да е 500 евро (колкото е мин за ЕС - Латвия) и то преди 15 години!Но пък план Ран Ът трябваше да се изпълни от костовистите и пребоядисаните евроатланДици,които са национални предатели! Ето, вече сме около 5 млн души и докато се наканят да осигурят в България нормален европейски стандарт,няма да има смисъл от никакви увеличения, щото няма да има кой да им работи - Терминал 2 еднопосочно, както направиха 3 млн души са се спасят от колонизираната ни територия...
24
2
 
13
 
! Отговори
Гоги преди 1 година
Ако,не бяха хвърлени 8 милярда в земеделието,а бяха дотирани заплатите от държавата, както в Румъния за да може бизнеса да инвестира в нови работни места и ако, бяха затворени всички общинки с делегираните бюджети защото там се пръскат излишни пари за администрация и общински съветници,не обслужващи никого, може и да се получи,но този пост едва ли ще го прочете някой заинтересован!
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А пък тези 900 000 души (които нито учат, нито работят) ще вземат точно 0 лв.
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От 2007г България е в европейския съюз и се задължава да спазва законите на ЕС!Един от тях гласуват наскоро е,че минималната заплата на всяка страна, трябва за бъде не по малко от 50% от средната на съответната страна!Нека никоя партия да не си приписва заслуги за това!Правете разлика между препоръки и закони ! Така препоръката да се ограничи употребата на животински мазнини , ни я представяна за закон да не ядем сланина и готвим с мас.
21
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 15, глупости! Нали искате за всички поравно :) Ей на. Поравно е! Ако ще облагаш тези над максималния облагаем дохо трябва да падне и тавана на пенсиите и обезщетения при безработица. Това държавата не може да понесе, защото няма да има праи за нищоправещи и нищоможещи :) Минимален необлагаем доход също е идиотия :) Има едно решение и то е да се премахне сивия сектор и да започнете да си плащате данъците като нормални хора! Не да скатавате под масата!
20
6
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Инфлацията ще е още по-висока тук в ЕС, защото хитрите американски евреи ще я изнесат тук, както ни треснаха кризата преди повече от десет години. Те са майстори в това. И войната може да е тяхно гениално дело, защото скараха европейски държави за доста години напред, ликвидираха си конкурента в лицето на ЕС, макар че е като конспирация, но почнах да вярвям и в тях. Засега фактите са такива.
19
0
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Най-много 760лв. Пари нема - действайте :))))))))))))))))))))))))))))
18
0
 
12
 
! Отговори
Вълкодав преди 1 година
Че тя средната заплата в България е малко над 800лв ... значи болшинството ще работят за около минимална заплата!
17
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След 40 г. млади работодатели по фирмте режат по-старите и не дават работа на по-старите камо ли за 800 лева заплати. Държаата също отказва да пенсионира по-рано. И остава в беднос или умира без да може и да се лекува..
16
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми искайте, стига само някой да я даде!
15
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма ли да е по-добре да се сложи един необлагаем минимум от 500лв/мес и данък върху доходите да стане 15% над максималния осигурителен доход (изравнява се с корпоративен + дивидент). Така в хората и бизнеса ще останат повече средства, а не обратното, да внасят повече в държавата и от там да се разпределят на определени бизнеси, като помощите за кръчмите.
14
3
 
7
 
! Отговори
Аноним преди 1 година
от януари 2023 г минималната ще трябва да бъде поне 880 лв. Но никоя политическа сила няма да направи такъв скок.Това благодарение на Кокорчо който задържа тази година ръста на МРЗ и благодарение на нинова която безотговорно вдигна пенсиите
13
8
 
1
 
! Отговори
Объркали сте се преди 1 година
Минималната Заплата е Винаги 0 лева - тази, която 100ците Хиляди БезРаботни ще Получават като Руският Газ, Нефт и Ядрено Говори - тотално Спрат до Седмици!!
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вдигат пенсиите , вдигат и броя на вирусите , чисти сметки
11
0
 
13
 
! Отговори
НЕ СЕ ПРАВИ ТАКА преди 1 година
Това е СОЦИАЛ - КОМУНИЗЪМ изкуствени понятия като минимални заплати и ОБЩИ СОЛИДАРНИ фондове дето независимо колко пари внасяш след това се раздават и разпределят на калпак тези пари за мизерни пенсии и за чужди хора. Както и Майчинските от вашите осигуровки да отиват за чужди майки и деца НО НЕ И ЗА ВАШИТЕ СОбствени.
10
4
 
4
 
! Отговори
Ехххх преди 1 година
и защо развалихте фантазията на хората, че ще започнат д аполучават по-големи заплати? В главите на финансовонеграмотните е загнездено вярването, че като се увеличи минималната заплата... веднага ще получат повишение :) А сега им казвате истината, че ще плащат повече :) и приказката свърши. Какво беше: по-важно е да се избере вържадане за да вдигнат данъците на ИТ-тата на 70% за да спрат да ограбват държавата :) Не разбивайте надеждите на хората! Само тя им остана! Хахахахахахахаххаа
9
2
 
16
 
! Отговори
Българин преди 1 година
С 800лв. МинималнаЩе влезнем в Еврозоната400 евро
8
3
 
8
 
! Отговори
Един БАЛОН след друг преди 1 година
Инфлацията НАДУВА балона, тези глупости със минимална заплата друг надуваем БАЛОН в крайна сметка ПРАЗЕН ВЪЗДУХ ПОД Налягане, който ще пукне балоните. Парите се ОБЕЗЦЕНЯВАТ тоест ГУБЯТ СТОЙНОСТ ако ЩАТ и по 6 000 лева да направят минималната заплата ТОВА Е НИЩО няма стойност ЗАД ТЕЗИ ПАРИ.
7
3
 
15
 
! Отговори
Бройката преди 1 година
Само увеличават числото и глупавите хора да се радват там заблудени. Вдигането означава намаляване на реалните ви доходи тук и сега в момента, а парите с по-големи социални осигуровки тежести отиват в ЧЕРНАТА ДУПКА това е СОЛИДАРНИЯТ ДЪРЖАВЕН фонд ДЕТО ПОСЛЕ БЪРКАТ от ТАМ и РАЗДАВАТ ПАРИТЕ на ДРУГИ ХОРА но НЕ И НА ВАС.