Министър Шишков: Магистрала "Хемус" е строителна илюзия в предишното управление

"Посоката север-юг е най-важното трасе, което трябва да се проектира"
29 сеп 2022 10:38, Красимир Ангелов
17

От МРРБ излязоха с официална позиция за състоянието на магистралите у нас. От нея стана ясно, че България има нужда от 2100 км магистрали, като построени засега са само 870 км.

"В тези 2 месеца това беше най-приоритетната задача на цялото правителство. Хубавото е, че успяхме да се справим. Има 72-часови проби и те бяха направени преди около 10 дни. Тогава за първи път потече газ от Гърция към България", заяви служебният министър на регионалното развитие арх. Иван Шишков в "България сутрин" по въпроса ще потече ли газ от 1 октомври по интерконектора с Гърция, след като вече има Акт 16.

Още по темата
Той уточни, че в последните 10-12 години са построени 400 км. магистрали, като 300 от тях са построени до 2000 г.

"Нямаме проекти. И да имаме средства, няма какво да построим. В момента най-големият проблем е, че нямаше последните години проектиране. Държавата и да иска да инвестира в момента в магистрали, няма къде", категоричен е гостът за Bulgaria ON AIR.

По думите му за ремонтите е необходимо да бъдат дадени средства. "В тези магистрали от 400 км. огромна част от тях се нуждае от ремонт", твърди арх. Шишков.

Според него част от проблема на магистралите не е само лошото строителство, а фактът, че са изключително малки и стават много натоварени.

"Магистрала "Хемус" е строителна илюзия в предишното управление. Тя е проектирана до Велико Търново, тя се строи до разклонението Плевен-Ловеч. Амбицията в момента е да се намери максимално бързо проектно решение, за да се завърши до разклонението за Белокопитово, където няма проект. Другата седмица ще пуснем участъка от 15-и и 17-и километър, който е почти готов до Белокопитово. Участъците ги пускаме с разрешение за ползване, така че в момента, в който завърши Приемателната комисия, ще бъде завършен", посочи гостът.

Той спомена, че днес започва да работи Приемателна комисия на 3 километра от магистрала "Струма", които са след тунела и в тях ще може да се облекчи движението от разклонението за Банско до малко преди тунела. Той изрази надеждата си, че утре ще се пусне участъкът с разрешение за ползване.

"Посоката север-юг е най-важното трасе, което трябва да се проектира и веднага да започне да се строи. Това е от Русе към Маказа с пресичането на планината. Всичките проекти показват, че пресичането трябва да бъде през "Прохода на републиката" с малък тунел. Този служебен кабинет успя да обяви за национален обект частта от Русе до Велико Търново", уточни арх. Шишков.

Според него всичко зависи от волята на държавата и управляващите и от наличието на концепция за развитието на всички магистрали и увери, че зимно почистване със сигурност ще има.

Вижте видеото с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
7
 
6
 
! Отговори
Бай Кольо преди 1 година
При вас е илюзия,при ГЕРБ вървеше непрекъснато.
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нещо не е така. При Бойко Борисов бяха пуснати само малко по-малко от 4,9 км от магистрала Хемус.
11
9
 
11
 
! Отговори
Да бе, преди 1 година
...нямало проект??? Строителите импровизирали, откъдето минат машините , там ще върви магистралата! И всички повервахме! Истината е , че ако управляваше Борисов, досега магистралата да е подминала Ловеч, и щяха да вървят по 20 хиляди коли на ден!
10
0
 
7
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Аз се чудя, къде ми заминават парите от винетки и данък. От 20г се питам, как за 10 години платих пет винетки и няма една запълнена дупка...
9
0
 
18
 
! Отговори
DAWEDA преди 1 година
"Той уточни, че в последните 10-12 години са построени 400 км. магистрали, като 300 от тях са построени до 2000 г."
8
2
 
7
 
! Отговори
Ганчо Гришев преди 1 година
До номер 6 Магистралите са в кутиите, трябва да се отворят и сглобят, Капиш.
7
17
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бaxтън ви oт nponaraнgaтa фaршивa! След Боката и един камък не е преместен, само се руши...
6
17
 
15
 
! Отговори
бг преди 1 година
Бокич къде са магистралите ?!!?
5
1
 
19
 
! Отговори
фитипалди преди 1 година
трябва да се направи всичко възможно поне построените скоростни пътища да станат магистрали като им се доизгради поне по още 1 лента в посока и след това когато почват да строят да се прави както трябва поне с 3 ленти в една посока без аварийна
4
21
 
19
 
! Отговори
АААА преди 1 година
Бойко да каже къде са магистралите ...нали постори много !
3
10
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пари има много в България! Каза Кокорчо и ги прибра...
2
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и на текущото
1
16
 
18
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 1 година
естеявено нали че Бокича сви парите за ХЕМУС ...