Украйна е поискала отново въоръжение от нас, България е отказала

Димитър Стоянов: Докато съм министър, оръжия няма да се предоставят
Обновена: 29 сеп 2022 15:47 | 29 сеп 2022 15:47, Елка Василева
382
Украйна е поискала отново въоръжение от нас, България е отказала
Снимка: архив, БГНЕС

Украйна отново е поискала въоръжение от България, но такова е отказано. Това съобщи служебният министър на отбраната Димитър Стоянов на влизане за Съвета по сигурността в Министерския съвет, предаде БНТ.

Още по темата
Посланикът на Украйна у нас Виталий Москаленко е отправил искане за тежко въоръжение, а не леко стрелково, нито боеприпаси, обясни Стоянов, но отказа да уточни за какъв тип оръжия става дума.

Той е заявил пред Москаленко, че има решение на Народното събрание, което гласува предоставяне на военно-техническа помощ, но не и оръжия.

"Докато аз съм министър, оръжия няма да бъдат предоставяни", заяви Димитър Стоянов.

По думите му засега няма пряка заплаха за въвличане на България директно във военния конфликт, но има рискове пред националната сигурност. Няма промяна в ситуацията в Черноморския регион, линиите на комуникация са отворени, но опасността е от свободно дрейфащи мини.

Стоянов посочи още, че граждани с български и руски паспорти могат да бъдат мобилизирани в Русия и че ако цифрата от 300 000 души мобилизационен ресурс бъде спазена, трудно може да има обрат във войната, освен ако не бъдат мобилизирани 1-1,5 милиона души.

Началникът на отбраната Емил Ефтимов заяви, че многонационалната бойна група ще бъде в оперативна готовност в средата на октомври. Тя включва основа от 42-ри механизиран батальон - Хасково, американско усилване, английско и италианско участие.

Черната кутия на разбилия се щурмови самолет Су-25 е намерена, без повреди е и ще бъде разчетена в България, обяви военният министър Димитър Стоянов.

Разчитането ѝ ще започне още днес. Стоянов обясни, че няма проблем с пистата в авиобаза Безмер и че тезата за саботаж по самолета, който е ремонтиран в Беларус, е абсурдна, тъй като самолетът има 63 летателни часа след модернизацията.

Вчера пилотът полк. Дончев е изпълнил два полета, а самолетът е летял три пъти в рамките на деня. Дончев е без травми и в добро състояние.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


382
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
275
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние нямаме никакво оръжие за нас камо ли да даваме. Оня ден пак падна някакъв самолет, незнам сега колко останаха 2 или 3. И още 5-6 танка и вероятно 3-4 гаубици и 20 хил армия от които 15 хил никога не са стреляли и въобще....само пълен неутралитет ни е опцията.
274
6
 
5
 
! Отговори
Гласувайте преди 1 година
за АТАКА, че другите ше ни вкарат във война!
273
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Познавам руснаци, които живеят от много години тук. Някои са почтени хора, но има такива, които се представят за украинци и правят големи зулуми. Чак в полицията се вижда, че са с руски паспорти. Пропутински българи от смесени бракове също го правят. По закон не можем да искаме да си показват паспортите, но имайте предвид, че не всеи е, за какъвто се представя. Диверсията тече с пълна сила.
272
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Митрофановски тролейлуси, струва ли си за 450 долара на месец да пускате путинска дезинформация? Седем дни и 24 часа в седмицата? Че те тъ.пит.е копейкински привърженици го правят безплатно. Идете да бачкате нормална работа, маргинали!
271
37
 
24
 
! Отговори
MIKE преди 1 година
Добре че Ердоган няма желание за подобни референдуми, че току виж половин България се оказала в Турско. Тогава, кого ще молим за оръжия и ще има ли кой да ни даде на нас и да искаме...Украинците са тези, които бяха с нас на Шипка преди 146 години, руснаците след тях бяха просто окупатори, записани като такива дори в Санстефанският договор.
270
25
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
гербавите се стягат за 4 години с патериците им Янев, Костадинов и Пеевски-Доган...гласувайте масово за пп-бсп и дб
269
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нека се види българският национален интерес а той е преди всичко да се защитят българите с двойно гражданство и българското малцинство в Русия и Украйна от мобилидацията. Новия парламент да се свика най-бързо и да се гласува резолюция до Русия и Украйна да оставят сънародниците ни на мира, който ги пипа, ако е Русия, пълно ембарго им слагаме, ако е Украйна няма да им продаваме тежки оръжия. ДОЛУ МОБИЛИЗАЦИЯТА НА БЪЛГАРИТЕ В РУСИЯ И УКРАЙНА. НИТО КАПКА БЪЛГАРСКА КРЪВ ЗА ТАЯ МЕЖДУОСОБИЦА.
268
2
 
8
 
! Отговори
ББ преди 1 година
ако не искате да бият маанета от *** с неграмотни от гетата докарани им от пеевски пред СВ.Александър Невски...целуващи ръка на пеевски...ПП и ДБ,Бог да пази България от..."паралйи" ограбили животите ви,посочете един на Световните борси пройзвел и продал нещо...само животи на българи продават,позорно е...осъзнайте се хора
267
12
 
9
 
! Отговори
ББ преди 1 година
реЗидента на путин не дава,не България!има огромна разлика,цяла Европа дава и си подмени съветските със съвременни и модерни...реЗиденто е последният мохикан на путин...граничи с Национално предателство неговото,Ако обичате България,ако можете да четете и пишете,ако обичате децата си,предците си,ако искате Бъдеще за Народа ни за ПП и ДБ...гласувайте братя...гласувайте за бъдещето на децата ви,минусите са от пАсолството и дпс-гроб- ***,Бог да пази България!!!мъртвата ми майка обиждат..
266
4
 
4
 
! Отговори
Албена преди 1 година
Иван си е прав, ние не сме политици, и нищо не можем да направим, но на надути украйнцини руснаци в Бургас нямам респект заради лошият въздух. Давам си последната стотинка за къщурка на село, за да не чалгувам по светофарите. УИ ар де чампионс май френд.
265
8
 
6
 
! Отговори
Е, ТОВА НИЕ ЩЕ ПИЩИМ преди 1 година
СТИГА КОПЕЙКИН СИ УАК...........Л МОЛБАТА НА УКРАЙНА!!!!!!!!!!! ИМА КАРТА НА НАРОДО- НАСЕЛЕНИЕТО НА РАЗЛИЧНИТЕ ОБЛАСТИ НА УКРАЙНА ОТ 1990 ГОДИНА! ВСЕКИ МОЖЕ ДА Я ВИДИ В ***. ОСВЕН В КРИМ И ОДЕСА, СЪОТНОШ. В ОСТАНАЛИТЕ ОБЛАСТИ НЕ Е В ПОЛЗА НА РУСНАЦИТЕ. ОСОБЕНО В ХЕРСОН И ОКУПИРАНОТО ЧЕРНОМОРСКО КРАЙБРЕЖИЕ. ТАКИВА КОПЕЙКИНОВЦИ КАТО ТЕБЕ ДАДАТ ГЛАСА СИ ЗА ПРЕТЕНЦИИ НА ТУРЦИЯ КЪМ 2 НАШИ ОКРЪГА, КЪДЕТО ТУРСКО- ГОВОРЯЩИТЕ МАЛЦИНСТВА СА В МНОЗИНСТВО. ТОГАВА ЩЕ МОЛИМ ДРУГИТЕ, НО ТЕ ЩЕ ОТКАЗВАТ
264
12
 
13
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Бокл.л.ци военни русофили платени вие сте назначени да органирате едни избори от мекерето на пУтин,не да купувате самолети за милиарди и да се правите на политици.От комунист нищо не става.
263
7
 
2
 
! Отговори
Албена преди 1 година
Аз смятам, че когато и ние сме бонтували срещи турците 500 г. никой не е помагал. Сега никой не знае кой какъв е. Украйнците сега от всяка държава искат а никой не им знае хавите. За това се коментира. България е петно на картата, била е голяма. Коментирай и за Турция. Тази година бях за първи път. Видях и си спомнях за Южна Македония, която беше българска и родното място на баба и дядо. Пак ще се коментира. Никой не знае. Знам само, че Нефтохима има украйнско-руска собственост и в завода нещо
262
7
 
8
 
! Отговори
Добрият русофил преди 1 година
виси от мостовете.
261
0
 
4
 
! Отговори
Не си сериозен преди 1 година
"Аз съм мъж...." сергееФ
260
13
 
15
 
! Отговори
Шибан идиот преди 1 година
"изгориха 50 човека в Одеса....." мозъка ти е изгорен от русофилскаЛибоФф.
259
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мижитурки са нашите политици . Да дадат морално остарялото съветски оръжие с което разполагаме и произвеждаме ( онзи ден падна един Су25) и да си издействат сделка за превоъражаване с модерно НАТО-вско оръжие на изгодни цени ( както направиха поляците) . Разбира се така хора като Корни Нинова няма как да вземат комисионни от сделки със закъсалата за оръжие Полша, нали така.
258
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 289 Кой бил заплашвал? С какво? Нали се разоръжиха заради лъжите на Путин. Кой ти каза, че са заплашвали? Само Путин го твърди И руското пасьолство тук. Друг не ги е чул.Митрофановска тролллке, изчезвай с 200, че скоро ще ви пипнат ядрото! Сама се издаде. Как ще си мъж ***, нали мъжете ги мобилизирахте?
257
6
 
8
 
! Отговори
до 289 преди 1 година
И как са заплашвали с ядрено оръжие след като нямат такова !?!? А че украинците след разпадане на СССР връщат на Русия ядренитре оръжия на нейна територия срещу договор за ненападение - как се връзва със заплахите ???
256
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 289 Дрън-дрън -ярина! Обикновен путинист си. Само те твърдят, че Русия и Украйна са една държава. В миналото може да са били, но вече не са. По възрожденската логика, ние сме една държава с Турция, щото в миналото сме били. И че си мъж няма как да е вярно. Истинските мъже не крещят по форумите - каквото е писането с главни букви. И си била комсомолка, щото възрожденците са комсомолци по дефолт. Много бързо ти изневериха нервите. Най-обисновена руска под-лога, фашист и национален предател.