Украйна е поискала отново въоръжение от нас, България е отказала

Димитър Стоянов: Докато съм министър, оръжия няма да се предоставят
Обновена: 29 сеп 2022 15:47 | 29 сеп 2022 15:47, Елка Василева
382
Украйна е поискала отново въоръжение от нас, България е отказала
Снимка: архив, БГНЕС

Украйна отново е поискала въоръжение от България, но такова е отказано. Това съобщи служебният министър на отбраната Димитър Стоянов на влизане за Съвета по сигурността в Министерския съвет, предаде БНТ.

Още по темата
Посланикът на Украйна у нас Виталий Москаленко е отправил искане за тежко въоръжение, а не леко стрелково, нито боеприпаси, обясни Стоянов, но отказа да уточни за какъв тип оръжия става дума.

Той е заявил пред Москаленко, че има решение на Народното събрание, което гласува предоставяне на военно-техническа помощ, но не и оръжия.

"Докато аз съм министър, оръжия няма да бъдат предоставяни", заяви Димитър Стоянов.

По думите му засега няма пряка заплаха за въвличане на България директно във военния конфликт, но има рискове пред националната сигурност. Няма промяна в ситуацията в Черноморския регион, линиите на комуникация са отворени, но опасността е от свободно дрейфащи мини.

Стоянов посочи още, че граждани с български и руски паспорти могат да бъдат мобилизирани в Русия и че ако цифрата от 300 000 души мобилизационен ресурс бъде спазена, трудно може да има обрат във войната, освен ако не бъдат мобилизирани 1-1,5 милиона души.

Началникът на отбраната Емил Ефтимов заяви, че многонационалната бойна група ще бъде в оперативна готовност в средата на октомври. Тя включва основа от 42-ри механизиран батальон - Хасково, американско усилване, английско и италианско участие.

Черната кутия на разбилия се щурмови самолет Су-25 е намерена, без повреди е и ще бъде разчетена в България, обяви военният министър Димитър Стоянов.

Разчитането ѝ ще започне още днес. Стоянов обясни, че няма проблем с пистата в авиобаза Безмер и че тезата за саботаж по самолета, който е ремонтиран в Беларус, е абсурдна, тъй като самолетът има 63 летателни часа след модернизацията.

Вчера пилотът полк. Дончев е изпълнил два полета, а самолетът е летял три пъти в рамките на деня. Дончев е без травми и в добро състояние.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


382
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
215
8
 
13
 
! Отговори
Турчин преди 1 година
В никакъв случай не давайте С300 които имате. Ето Гърция има С300 но мълчи като един орган който слънце не огрява. В никакъв случай не съм за Путин и мисля че направи голяма глупост в Украйна. България предоставя достатъчно оръжия чрез трети страни. Не е добре да има пряка конфронтация с Русия. Не че Русия ще нападне България но по добре е политиката да бъде балансирана. Когато Украйна падне (а това изглежда невъзможно) идва ред на други държави вкл. БГ.
214
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С тоя отказ рискуват и нашата търба да се спука
213
3
 
17
 
! Отговори
До възрожденския преди 1 година
"грамотник". Няма как да знаеш вкуса на Байдън, ако не му се предлагал.))) Проруски ***. Значи си. Накъсо се пише слято. 15-годишен се пише с тире. Другите ти постове няма да коментирам. Пълно с грешки. Типично за средностатистическия член на Възраждане. Ваксиниран антиваксър е другата ви характеристика. Обикновени фашизирани популисти.
212
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То да им дадем , ама какво ?И ние си знаем че нямаме тежко въоръжение за над си че камо ли за Украйна Но важен в такива ситуации е самият акт за съпричастие.Бойко например може да си даде джипката за зенитно преместваемо въоръжен комплекс.Барабар с Арнаудова вътре .Да снима от вътре пряко случващото се по фронта....хахаха
211
4
 
14
 
! Отговори
Рачко Пръдлето преди 1 година
Докато *** управлява България чрез служебните си правителства ,тази държава НИКОГАняма да води адекватна политика. Поредните избори са по вина на същия този ***,който няма интерес България да има стабилно парламентарно управление, защото той ще си остане обикновен ***,без никакво значение
210
9
 
6
 
! Отговори
до 249 преди 1 година
Нещо накъсваш мисълта. Да не би единствената ти мозъчната клетка да дава на късо когато трябва да управлява едновременно жизнените функции и писането? Ако искаш ще използвам по-прости изречения като за нивото ти, тоест като за 15 годишен. Знам, че Байдън ви обича по-младички.
209
1
 
18
 
! Отговори
Тъпи ли сте преди 1 година
Украйна не и трябва вече българско, тежко оръжие! Трябваше и Март! Сега партньорите тестват политиците у нас!
208
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 243. Противоречиш си, объркан си, чел си само директивите на Копейкин, не те знам откъм мисъл. Но откъм продажник - 100 процента руски наведен. Под нивото ми е да си говоря с теб. Даже не вдяна, че те бъзиках . Изрожденците сте обикновени анархо-фашисти. Нищо ново под слънцето. Така преминава световната слава! - предимно без вас
207
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че нали руснаците масово бягаха.. За какво им е оръжие..
206
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато Румен Гамен е президент Украйна няма да получи помощ от нас Радев с Бойко скриха пътната карта .И двамата имат участие в нападението над Украйна.
205
11
 
13
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
Е нали уж химарси, гаубици, леопарди, гепарди, крокодили .......... от ЮСА-то? Или байдънците взеха да дават заден след като установиха, че пловината от предоставено им оръжие се шитка на когото плати повече.
204
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз зор нямам, просто едноклетъчни като украинците и теб явно не разбират от думата "не". И кое точно ще произведеш? Самолетите и танкове, които искат ли? Ти да не си мислиш, че реват за калашници? Всъщност бих се учудил ако протича някаква мисъл в кратуната ти.
203
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 241 Споко, ще им произведем ново, ако това ти е зорът. С наркоман не се спори. Знаеш го от личен опит със себе си.
202
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали според украинскиет наркомани съветското оръжие като цяло било старо и неефективно? Значи им правим услуга като не им го даваме.
201
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ДОЛНЮ да получи призовка веднагически, за да се бие с хохълските си врагове.
200
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 237 И тогава знаехме защо проруснаците го гориха баш в Киев - яд ги е, че не им се дупим вече. Няма нужда руснаците да го горят - ти си готов/а да го сториш вместо тях. И знам защо - от копейките на Възраждане си.
199
11
 
10
 
! Отговори
До 231 преди 1 година
Е, ако сега като изгорят българското знаме, вече ще знаето защо - защото сте страхливици, които дори зад протекцията на Запада, отказват да направят и минималното за единствения народ от бившата руска империя , с които имаме нещо общо.
198
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истината винаги излиза. Някой ден някои руски военнопрестъпници ще избягат на Запад като защитени свидетели от трибунала, ще напишат мемоарите си, придружени със снимки, и документи, както се случи с един военно престъпници от миналия век. Ще изплува всичко. Все пак във века на технологиите сме. А евтините номера на предателите още сега не минават. Освен пред неграмотни патриотари.
197
10
 
16
 
! Отговори
Бесен преди 1 година
Продължавам да твърдя, че сме най-дyпeдaвcката нация в Европа. Досега трябваше да им изпратим всичко, което що годе може да се движи или гърми и без да са ни го искали!
196
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен.. ''Срам за Бг'' , то да беше само този срам !...................Срамът е за ЕС Брато , ЧЕ НЯМА АРМИЯ !!!!